Bez kā neiztikt Lieldienās?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Šodien turpinām svinēt Lieldienas. Vairumam šie svētki nav iedomājami bez olām, to krāsošanas, vārīšanas un citām darbībām ap tām.

Portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā šonedēļ noskaidrojām, ka lielākā daļa jeb 81% cilvēku Lieldienas nevar iedomāties bez olu krāsošanas.

Ievērojami retāk – piektdaļa iedzīvotāju – svētkos iesaistās kopīgā Lieldienu ēdienu gatavošanā un apmeklē baznīcu.

Olu krāsošana un baznīcas apmeklējums biežāk ir gados vecāku cilvēku Lieldienu svinēšanas tradīciju neatņemama sastāvdaļa.

Savukārt jaunieši biežāk svētkos gatavo īpašos Lieldienu ēdienus.
Foto: Snapshots

Biežāk šūpojas latvieši

Laukos biežāk nekā Rīgā un citās pilsētās tiek ievērota Lieldienu šūpošanās tradīcija.

Turklāt, pēc aptaujas datiem, šūpošanās iezīmējas kā tipiski latviska Lieldienu paraža – Lieldienās šūpojas teju trešdaļa latviešu un tikai 4% citu tautību pārstāvju. Daudzi vienkārši dodas zaļumos un bauda atpūtu dabā bez šūpošanās.

Tikmēr cittautieši biežāk nekā latvieši Lieldienu jēgu meklē kristīgajās tradīcijās un šajos svētkos noteikti apmeklē baznīcu.

Desmitā daļa respondentu Lieldienas nesvin. Daļai Lieldienas ir vienkārši papildus divas brīvas dienas, kurās, piemēram, apciemot radus un draugus vai apmeklēt kādus pasākumus.

Cilvēki brīvās dienas izmanto arī dārza darbiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu