Pusgadu spēkā noteikumi par kompensācijām, bet neviens par to nezina

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kā noskaidrojām, jau pusgadu - kopš 2010. gada 5. oktobra ir spēkā noteikumi, kas reglamentē kārtību kādā var un drīkst piešķirt kompensācijas, šajā gadījumā - Jēkabpils traģiskajā apšaudē cietušajiem drošsirdīgajiem policistiem. Iepriekš ziņojām, ka valsts trīs mēnešus nav varējusi tam rast juridisku risinājumu, tomēr tagad šķiet, ka patiesais iemesls ir amatpersonu neziņa pat par normatīvajiem aktiem, kas pieņemti pirms pusgada.

(Precizēts ziņas saturs.)

Vēstuli, kurā piedāvāts risinājums kompensāciju izmaksai Jēkabpils traģēdijā cietušajiem policistiem, premjers Dombrovskis Iekšlietu ministrijai nosūtījis 14. aprīlī. Viņa rosinājums paredz, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 5. oktobra noteikumiem Nr. 928 "Kārtība, kādā dibināmi valsts institūciju un pašvaldību apbalvojumi" - var nodibināt pašvaldības apbalvojumu (ar pašvaldības saistošo noteikumu starpniecību).

Premjers vēstulē iekšlietu ministrijai norādījis uz noteikumiem, kas stājušies spēkā jau pirms pusgada - 2010.gada 5.oktobrī. Minētie noteikumi nosaka kārtību kādā drīkst piešķirt kompensācijas, lai nerastos situācija, kad tās tiek uzskatītas par valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

"Ministru prezidents pats personīgi ir sazinājies ar Jēkabpils domes vadītāju Leonīdu Salcēviča kungu un informējis gan par risinājumu, kādā veidā cietušajiem policistiem izmaksāt kompensācijas, gan arī par plānotajām izmaiņām likumdošanā, lai šādas situācijas turpmāk neatkārtotos," TVNET informēja premjera preses sekretāra pienākumu izpildītāja Zane Šadre.

Viņa norāda, ka šajā gadījumā runāts par summām, sākot ar 1000 latiem, taču Jēkabpils pašvaldības ziņā ir tas, cik ātri kompensācijas tiks izmaksātas: "Tas, kad tiks izmaksātas kompensācijas, ir atkarīgs no tā, cik ātri pašvaldība spēs izdot šos saistošos noteikumus un izveidot saistošo fondu." Premjera preses sekretāra vietas izpildītāja norāda, ka arī iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei ir jāpieņem lēmums par kompensāciju izmaksu atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Lai šādas situācijas, kad kavējas kompensāciju izmaksa, neatkārtotos, Dombrovskis 11.aprīļa Ministru kabineta komitejas sēdē esot rosinājis Finanšu ministrijai sadarbībā ar Valsts kanceleju izstrādāt nepieciešamos papildinājumus likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" un papildināt to ar jaunu pantu, ka ziedojums valsts un pašvaldības budžetam nevar tikt uzskatīts par valsts mantas izšķērdēšanu.

Birokrāti noniecina Jēkabpils apšaudē ievainotos policistus

Svētdien TV raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka smagi ievainotos Rimu Švedu un Salvi Tihanovski pēc izrakstīšanās no slimnīcas un neilgās rehabilitācijas intervijās valsts amatpersonas slavēja par drosmi un solīja nepieciešamo atbalstu, lai puiši iespējami drīz atgrieztos dienestā.

Taču, kā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", pašlaik Jēkabpils policisti ir atstāti tikpat kā bez iztikas līdzekļiem - atlabšanai tik ļoti nepieciešamo fizioterapiju nav iespējams veikt, jo ne valsts, ne spēļu zāle nav atradusi likumīgu veidu, kā viņiem palīdzēt.

Ievainojumi abiem policistiem arvien vēl neļauj atgriezties dienestā, fizioterapija vajadzīga kā Rema kājai, kas kļuvusi nejutīga, tā Salvim. Taču ar slimības naudu mēnesī tikai virs 200 latiem abi policisti tik tikko spēj uzturēt ģimenes. Abiem aug divi mazgadīgi bērni. Salvis savā ģimenē ir vienīgais apgādnieks. Jēkabpils pašvaldība gribēja palīdzēt abiem policistiem ātrāk atlabt un ziedot katram tūkstoš latu. Kopā Jēkabpils apšaudē iesaistītajiem arī citiem likumsargiem dome grasījās izmaksāt 4400 latus. Taču saņēma ziņu no Rīgas, ka pašvaldība valsts policistiem ziedot nedrīkst, jo tas uzskatāms par interešu konfliktu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu