Slims bērns sadzeras zāles un aiziet uzpīpēt (97)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Lai cik absurdi tas izklausās, daļa pieaugušo cilvēku nezina par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz savu un apkārtējo veselību. Tā portālam TVNET norāda veselības ministre Ingrīda Circene. Cigarešu dūmu negatīvo ietekmi neapzinās arī daļa pusaudžu, kuri regulāri smēķē, pat būdami slimi.

Pagājušajā nedēļā, kad atbildīgās amatpersonas diskutēja par bezatbildīgo smēķētāju sodīšanu, portāla TVNET komanda viesojās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Vienības gatvē. Redakcijā vēl spriedām, vai pieaugušo smēķēšana bērnu klātbūtnē Latvijā ir būtiska problēma. Taču, izkāpjot no taksometra, uzreiz sapratām, ka par to ir skaļi jārunā.

Pirmā māmiņa, ko redzējām pie bērnu slimnīcas vārtiem, vienā rokā turēja bērniņu (izskatījās vecumā ap gadu), bet otrā jaunās sievietes rokā bija degoša cigarete. Teiksiet - sagadīšanās? Var jau būt! Taču slimnīcas pārstāve Romēna Namniece TVNET apstiprina, ka smēķēšana medicīnas iestādē ir liela problēma. Turklāt smēķē ne tikai daļa bērnu vecāku un personāls, bet arī paši mazie pacienti.

Jā, tieši tā! Smēķēšana mūsdienās ir viens no bērnu, visbiežāk pusaudžu, laika pavadīšanas veidiem.

Turklāt smēķēšanai nododas arī gaužām slimi bērni. Piemēram, slimnīcā ārstējas bērni, kuriem ir nopietnas alerģijas un smagas slimības, piemēram, astma.

Gadās, ka jaunieši nodaļā sadzeras zāles, bet pēc tam dodas ārā uzpīpēt.

Tāpat kā izglītības iestādēs, arī ārstniecības iestādēs smēķēšana ir aizliegta, Namniece atgādina un piebilst, ka slimnīcas teritorijā ir iekārtotas divas vietas, kur drīkst smēķēt. Tur smēķēt dodas daļa mazo pacientu vecāku. Dažkārt viņiem līdzi laukā dodas arī bērni.

«Nevaram pateikt, cik bieži pie mums ir situācijas, kādu jūs redzējāt - māmiņai vienā rokā bērns, otrā - cigarete, taču tā ir problēma.»

Arī veselības ministre Ingrīda Circene sarunā ar portālu TVNET atzina, ka smēķēšana bērnu klātbūtnē ir liela problēma.

Jo bērniņš mazāks, jo cigarešu kaitējums un veselības problēmas - lielākas.

Viņa teica norādīja, ka likumdošanā plānots iestrādāt normu, kas ne tikai aizliegtu vecāku smēķēšanu bērna klātbūtnē. Tās attiektos uz visiem pieaugušajiem, arī svešajiem ļaudīm. «Jebkurš, kurš smēķē bērna klātbūtnē, nodara viņam kaitējumu.»

Ja šī norma būtu iestrādāta likumā, policistiem būtu tiesības pieaugušajiem aizrādīt un pat sodīt.

Par vēl vienu risinājumu smēķēšanas risku apzināšanai ministre uzskata veselības mācības atjaunošanu skolās. To vajadzētu noteikt kā obligātu mācību priekšmetu, Circene teica un pieļāva, ka cilvēkiem tomēr ir pārāk maz informācijas par smēķēšanas lielo un slikto ietekmi uz veselību.

Vai tiešām tik daudz cilvēku nezina par pīpēšanas negatīvo ietekmi, it sevišķi uz bērniem? Diemžēl tā esot patiesība, viņa sacīja un minēja piemēru -

pāri, kuri ārstē neauglību, ir pārsteigti, ka viņu veselības problēmas varētu būt saistītas ar smēķēšanu.

Ir nepareizi, ka daļa pieaugušo tikai šādās situācijās - ilgstoši nespējot tikt pie bērniņiem - uzzina, ka viņu neauglības cēloņi varētu būt saistīti ar smēķēšanu.

Pareizāk būtu, ja cilvēki par to uzzinātu jau skolas gados, nevis 30-40 gadu vecumā.

Tāpat esot daudz pieaugušo, kuri par smēķēšanas sliktajiem aspektiem pirmo reizi uzzina tikai grūtniecības sarežģījumu laikā. Cigarešu dūmi var būtiski ietekmēt ne tikai grūtniecību, bet arī visu bērniņa dzīvi.

Tāpat ministre novērojusi, ka daļa jauniešu visas ar smēķēšanu saistītās blakusparādības neattiecina uz sevi. Jaunie ļaudis domā, ka viņus neskars ne sirds asinsvadu slimības, ne plaušu kaites, ne ļaundabīgie audzēji.

Turklāt daļa jauno sieviešu rīkojas pavisam aplami - bēgot no liekā svara, dāmas pievēršas pīpēšanai. Taču tajā brīdī viņas nepadomā, ka tādējādi negatīvi ietekmē visu ķermeni, tostarp ādu, zobus, asinsvadus.

Iesaisties arī tu!

Portāls TVNET aicina arī savus lasītājus nebūt vienaldzīgiem pret pieaugušo smēķēšanu bērnu klātbūtnē. Tāpēc aicinām filmēt un fotografēt pieaugušos, kuri rīkojas bezatbildīgi un pīpē bērnu klātbūtnē!

Sūti savus videomateriālus, fotogrāfijas un aprakstu uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet!

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu