Neesi vienaldzīgs! Kā nogalināt savu bērnu ar «baudu» (375)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Bērniem, kuru vecāki smēķē, nav izvēles - viņi ir spiesti elpot kaitīgos tabakas dūmus! Būtībā pieaugušie ar saviem cigarešu mutuļiem indē bērnus. Tieši tāpēc portāls TVNET sāk akciju, aicinot pieaugušos cilvēkus būt atbildīgiem un nesmēķēt bērnu klātbūtnē. Aicinām filmēt un fotografēt pieaugušos, kuri rīkojas bezatbildīgi un pīpē bērnu klātbūtnē!

Kardiologs, asociētais profesors Gustavs Latkovskis portālam TVNET sacīja: «Smēķēšanu bērnu klātbūtnē vērtēju ārkārtīgi negatīvi. Ir labi zināms, ka pasīvā smēķēšana ievērojami paaugstina iespēju saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām.»

Piemēram, ja cilvēks nedēļas laikā vienu līdz divas stundas uzturas smēķētāju tuvumā, viņa risks iegūt miokarda infarktu pieaug par ceturto daļu. Jo ilgāk un regulārāk cilvēks pakļauts pasīvai smēķēšanai, jo saslimšanas iespējas ir lielākas.

Veselībai kaitīga ir arī piecu minūšu pasīvā smēķēšana.

Lai arī sākotnēji pieaugušajiem var šķist, ka smēķēšana bērnu klātbūtnē nerada tiešu un tūlītēju kaitējumu mazā veselībai, vecākiem vajadzētu apzināties, ka cigarešu dūmi var atstāt ļoti būtiskas sekas bērna turpmākajā dzīvē.

«Regulāra cigarešu dūmu elpošana atstāj paliekošu efektu visa mūža garumā. Efekts ir absolūti negatīvs.»

Latvijas Kardiologu biedrības valdes loceklis pievērsa uzmanību kādai niansei - kad cigarešu dūmi netiek aktīvi ievilkti, cigaretes deg ar zemāku temperatūru un gruzd lēnām. Patiesībā šādā veidā gaisā nokļūst daudz vairāk toksisku vielu.

Nepieņemama ir arī topošo māmiņu smēķēšana. «Tas ir pilnīgs ārprāts, man tas nav saprotami. Smēķēšana atstāj negatīvas sekas ne tikai uz sievieti, bet arī uz bērnu.

Nabaga mazajam bērniņam nav izvēles! Būtībā viņš tiek indēts!

Grūtnieces smēķēšanas dēļ bērnam vēlāk dzīves laikā var rasties dažādi smagi veselības sarežģījumi.

Tāpat ļoti negatīvi vērtējama jauno māmiņu smēķēšana. Toksiskas vielas bērniņš saņem ne tikai ar piesārņoto gaisu, bet arī mātes pienu.

Latkovskis arī atbalsta ļoti stingrus sodus tiem cilvēkiem, kuri smēķē citu klātbūtnē. Tas attiecas uz smēķēšanu gan citu pieaugušo, gan bērnu klātbūtnē.

Daudzi neapzinoties, ka, pakļaujot citus cilvēkus pasīvai smēķēšanai, tiek palielināts viņu risks saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām.

Ja smēķējat citu cilvēku, tostarp bērnu klātbūtnē, jūs viņiem nodarāt būtisku kaitējumu.

Īpaši bīstama ir smēķēšana blakus tiem cilvēkiem, kuriem jau ir kāda sirds-asinsvadu slimība vai citas smagas veselības problēmas. Tāpat paaugstinātā riska grupa ir tie ļaudis, kuriem ir lielākas iespējas iegūt sirds-asinsvadu slimības, piemēram, viņiem ir paaugstināts holesterīna līmenis, liekais svars, augsts asinsspiediens.

Rezumējot visu iepriekš teikto, kardiologs noslēgumā minēja vēl kādu interesantu, taču ļoti biedējošu faktu - pēc kaitīguma apjoma stundu ilga iknedēļas pasīvā smēķēšana pielīdzināma divām trim izsmēķētām cigaretēm dienā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Par smēķēšanu bērnu klātbūtnē apsver kriminālatbildību

Portāls TVNET jau vēstīja - bērna apzināta pakļaušana tabakas dūmu iedarbībai tiks uzskatīta par fizisku vardarbību. Šādu lēmumu pieņēmusi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, konceptuāli atbalstot grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā un virzot tos Saeimā otrajam lasījumam.

Šobrīd ārstiem nav nekādas iespējas vērsties pret vecākiem, kuri smēķē bērnu klātbūtnē, bet šāda rīcība var izraisīt ļoti nopietnus veselības traucējumus, norādīja Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule.

Tāpat TVNET jau vēstīja par kardiologu bažām saistībā ar Latvijā izplatīto saslimšanu ar sirds-asinsvadu slimībām. Smēķēšana ir viens no galvenajiem iemesliem, kas tās izraisa. Statistika ir biedējoša - katra otrā nāve Latvijā saistīta ar sirds-asinsvadu slimībām.

«Mēs esam uztraukti par augsto mirstību no sirds-asinsvadu slimībām. Katru gadu 53-57% nāvju Latvijā saistītas ar šīm slimībām,» portālam TVNET teica Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks Vilnis Dzērve.

Smēķēšana ir vēl viens ļoti būtisks un izplatīts sirds-asinsvadu slimību veicinātājs. Latvijā smēķē puse pieaugušo vīriešu (48-50% vīriešu) un 20-22% sieviešu. Turklāt strauji pieaug smēķējošo sieviešu skaits.

Īpaši bieži ar smēķēšanu aizraujas topošās un jaunās māmiņas.

Vismaz labi, ka, sākoties ģimenes dzīvei, grūtniecībai un bērniem, smēķējošo sieviešu skaits strauji samazinās.

Jāņem vērā, ka smēķēšana ļoti slikti ietekmē ne tikai sirds-asinsvadu sistēmu, bet arī plaušas un citus orgānus. Tā veicina arī onkoloģisko slimību izplatību.

Iesaisties arī tu!

Portāls TVNET aicina arī savus lasītājus nebūt vienaldzīgiem pret pieaugušo smēķēšanu bērnu klātbūtnē. Tāpēc

aicinām filmēt un fotografēt pieaugušos, kuri rīkojas bezatbildīgi un pīpē bērnu klātbūtnē!

Sūti savus videomateriālus, fotogrāfijas un aprakstu uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet!

Komentāri (375)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu