Fukušimas AES operators atsauc ziņas par radiācijas līmeni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas operators "Tokyo Electric Power" svētdien atsauca iepriekš izplatīto informāciju, ka radiācijas līmenis desmit miljonus reižu pārsniedz normu.

Kā skaidro spēkstacijas apsaimniekotājs, tikusi izplatīta kļūdaina informācija.

Tā kā tika konstatēts radiācijas līmenis, kas desmit miljonus reižu pārsniedz normu, bija jāveic strādnieku evakuācija, kā dēļ arī nav bijusi iespēja apstiprināt mērījums.

Tomēr radiācijas līmenis atomelektrostacijas otrajā reaktorā vienalga ir ļoti augsts.

Vienlaikus ir apstiprināta iepriekš izplatītā informācija, ka radiācijas līmenis no otrā reaktora noplūstošos notekūdeņos sasniedz 1000 milizīvertus stundā, informē Japānas Kodoldrošības aģentūra.

"Tas ir ārkārtīgi augsts rādītājs," skaidro aģentūras pārstāvis.

Viena 1000 milizīvertu stundā deva var izraisīt īslaicīgu staru slimību. Starojums 100 milizīverti gadā tiek uzskatīts par mazāko līmeni, kas rada paaugstinātu vēža risku.

Japānas ekspertiem nav skaidrs, vai reaktora serdeņa kodoldegvielas stieņi un atsevišķi uzglabātie izlietotie degvielas stieņi ir pārklāti ar ūdeni, kas nepieciešams to dzesēšanai, pavēstīja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano.

Jaunā radiācijas noplūde konstatēta, kad vairāki strādnieki, uzstādot elektrības kabeļus reaktora dzesēšanas sistēmas darbības atjaunošanai, guva radiācijas apdegumus.

Augsti radioaktīvā ūdens tuvumā veikto montāžas darbu laikā 20-30 gadus vecajiem strādniekiem nebija nodrošināts piemērots aizsargtērps.

Radioaktīvo notekūdeņu noplūdes avots vēl nav noskaidrots, bet svētdien uzsākti steidzīgi darbi augsti radioaktīvā ūdens atsūknēšanai no reaktora apkārtnes.

Japānas valdības pārstāvis Jukijo Edano pavēstīja, ka progress AES problēmu risināšanā ir lēns.

Edano arī solīja, ka valdība sniegs precīzākus un biežākus ziņojumus par situāciju Fukušimas AES, pieaugot iedzīvotāju neapmierinātībai un satraukumam pēc virknes neskaidru un haotisku paziņojumu.

Tehniskās problēmas Fukušimas atomelektrostacijā un lēnais progress to risināšanā pastiprina drūmo noskaņojumu Japānā pēc 11.martā notikušās deviņas balles spēcīgās zemestrīces un tai sekojošā milzu cunami.

Desmit metrus augstais vilnis pārgāzās pāri Japānas piekrastē izveidotajai pasaulē lielākajai jūras aizsardzības sistēmai, noslaukot savā ceļā veselas pilsētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu