Vai pēc Japānas avārijām Latvijā jābaidās?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pēdējās dienās Japānu satricina arvien jaunas zemestrīces. Valsts cietusi arī no cunami un bojājumiem atomelektrostacijās (AES). Portāls TVNET skaidroja, vai līdzīgas dabas katastrofas iespējamas arī Latvijā.

Ģeologs Atis Mūrnieks sarunā ar portālu TVNET atgādināja, ka pēdējā zemestrīce Baltijā bija Kaļiņingradā 2004.gada septembrī. Tā notika 15 kilometru dziļumā, un tās hipocentrs bijis līdz piecām magnitūdām.

Tā nav bijusi stipra zemestrīce. "Ļoti daudz atkarīgs no tā, kādā dziļumā zemestrīce notiek."

Zemestrīces postījumi novērtēti piecu, sešu ballu apjomā.

"Neņemos 100% apgalvot, ka Latvijā līdzīgas zemestrīces kā Japānā nav iespējamas, pilnībā to nevar izslēgt. Taču saku

99%, ka Latvijā tādas zemestrīces nebūs.

Ģeologs paskaidroja, ka Latvija atrodas uz pavisam citas tektoniskās plātnes nekā Japāna.

Bažu par zemestrīcēm Latvijā nevajadzētu būt, kamēr vien nepārveidosies kontinentu izvietojums, viņš sacīja un pieminēja Sarkano jūru, kurā konstatēta lielāka kontinentu kustība.

Latvija kopā ar visu Eiroāzijas plātni kustas aptuveni 2 centimetrus gadā dienvidaustrumu virzienā. Japānā plātnes kustība bija 8 un pat vairāk centimetru gadā.

Cilvēki bažījas par AES, nevis zemestrīcēm

Arī liela daļa (44%) "Snapshots" aptaujāto cilvēku šonedēļ piekrita viedoklim, ka Japānai līdzīgas dabas katastrofas Latvijā nav iespējamas.

Tomēr vairāk nekā ceturtajai daļai aptaujāto notiekošais šajā austrumu valstī licis aizdomāties par Latvijas tuvumā esošajām AES un to drošību.

Līdzīgu dabas katastrofu iespējamību Latvijā pieļauj 13% cilvēku.

Uztraucas par cilvēku nevērību AES

Pārliecinātāki par Japānai līdzīgu katastrofu neiespējamību Latvijā ir gados jauni cilvēki, bet šai pārliecībai ir tendence būtiski sarukt, pieaugot iedzīvotāju vecumam. AES draudus biežāk nekā vidēji akcentējuši laukos dzīvojošie.

Vienlaikus aptaujā atzīts, ka "ne jau pašas AES ir bīstamas. Radiācijas noplūde Latvijā un tās apkaimē iespējama cilvēku nevērības dēļ, AES būvējot un uzturot, kā arī uzglabājot radioaktīvos atkritumus".

Cits uzskata, ka Latvijā šādas dabas katastrofas ir iespējamas tikai pēc vairākiem desmitiem tūkstošu gadu, kad cilvēces, visticamāk, vairs nebūs. Kāds izteicies, ka Latvijā ir iespējamas tikai viesuļvētras un plūdi. "Tomēr tuvumā ir pietiekami daudz "vecā tipa" AES, lai to nevarētu pilnībā ignorēt."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu