Mākslu terapeits - jauns speciālists rehabilitācijas komandā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Šī gada sākumā Rīgas Stradiņa universitātes profesionālo maģistrantūras studiju programmu ir beiguši mākslas terapijas speciālisti. Latvijā mākslas terapeits ir ārstniecības persona, kas ir ieguvusi otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību veselības aprūpē un profesionālo kvalifikāciju ar specializāciju vienā no mākslas veidiem (vizuāli plastiskā māksla, deja un kustība, drāma, mūzika).

Terapijā izmanto teātra elementus

Drāmas terapijā mērķtiecīgi izmanto drāmas un teātra elementus - lomu spēles, stāstus, pasakas, metaforas, sapņus, maskas, grimu, priekšmetus, lelles, fotogrāfijas, video, lai sasniegtu terapeitiskus mērķus - simptomu mazināšanos, psihisko un fizisko integritāti un personības izaugsmi.

Vizuāli plastiskās mākslas terapijā savukārt izmanto dažādus vizuāli plastiskās mākslas materiālus, izteiksmes līdzekļus, tehnikas un darbības (zīmēšanu, grafiku, gleznošanu, kolāžu un mozaīku, veidošanu no māla un plastilīna, skulptūru veidošanu, instalāciju utt.) pašizpausmei un refleksijai profesionāla mākslas terapeita klātbūtnē.

Mākslas terapija var palīdzēt ārstēšanas procesa atvieglošanai, starppersonu kompetences pilnveidošanai, savas iekšējās pasaules labākai izpratnei, pašvērtējuma paaugstināšanai, apspiesto jūtu un domu izpaušanai un izstrādāšanai, “Ego” spēka un iekšējās kontroles izjūtas attīstīšanai, savu resursu un potenciāla atklāšanai, māksliniecisko spēju (radošuma, spontanitātes) attīstīšanai u.c.

Mākslas terapija var sniegt radošās brīvības izjūtu un savu resursu apzināšanos

„Terapiju centrā” gan drāmas terapeits, gan vizuāli plastiskās mākslas terapeits sekmīgi ir uzsākuši savu darbu kopā ar citiem rehabilitācijas komandas speciālistiem - fizioterapeitu, ergoterapeitu un logopēdu, kā arī sadarbojas ar neirologu.

Pacientu/ klientu loks ir ļoti plašs – gan grūtnieces, jaunās māmiņas ar mazuļiem, bērni, jaunieši, pieaugušie, gan veci cilvēki – ar dažādām saslimšanām (ne tikai garīga rakstura, arī insultu, BCT, uttt...., kā arī veseli, lai izzinātu sevi, apzinātos savas personības spējas un potenciālu, dzīves jēgu, attīstītu saskarsmes iemaņas, mazinātu spriedzi, uttt....

„Terapiju centrā” pieņem drāmas terapeite Anna Šteina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu