Kāpēc ierēdņiem jāmaksā lielas algas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Var saprast premjeru, kurš grib noturēt savu komandu, jo tie ir ļoti augstas klases speciālisti, pieprasīti darba tirgū. Viņus arī privātie uzņēmumi ļoti labprāt paņems pie sevis, skaidrojot, kāpēc amatpersonām būtu jāmaksā lielās algas, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" saka SIA "Talentor Latvija" direktore Katrīna Ošleja.

Ošlejai piekrīt SPI grupas personālvadības direktors Kaspars Kauliņš: "Latvijā bijuši divi premjeri, kuri savā komandā iesaistījuši ļoti talantīgus cilvēkus: pirmais – Einars Repše (pēc tam gan viņš savējos pameta zem tanka), un tagad – Dombrovskis (paskatīsimies, vai spēs tos noturēt). Katrīnai taisnība – šiem cilvēkiem ir iespēja pelnīt daudz vairāk. Tad rodas jautājums: interesanti, cik ilgi cilvēkam ir jāstrādā idejas vārdā un kurā brīdī viņš nogurst?

Lēta, mazkvalificēta valsts pārvalde ir bīstama."

Ošleja norāda, ka Latvijā ir daudz sektoru, kur atalgojumi ir gana lieli. Piemēram, kādas farmācijas kompānijas vadītājs saņem vairākkārt lielāku algu nekā Valdis Dombrovskis.

"Tomēr gluži taisnīga šī situācija neizskatās. Vēl arvien ir jomas, kur peļņa un darba samaksa konstanti palielinās. Tāpēc nevaram teikt, ka visiem, lūk, klājas slikti, bet valdība algas sev tikai palielina un palielina," norāda Ošleja.

Speciāliste skaidro, ka valsts sektorā galvenokārt strādā cilvēki, kuriem svarīgāka par vidusmēra ienākumiem ir sociālā stabilitāte. Visur pasaulē privātajā sfērā algas ir augstākas. Starpību parasti līdzsvaro sociālās garantijas, ko nodrošina valsts, motivējot ierēdniecību. Latvijā šis arguments vairs nefunkcionē. "Tad sakiet, kā gan šodien valsts pārvaldē iespējams piesaistīt talantīgus cilvēkus? Ar ko lai viņus ieinteresē – ar risku, ka atkal griezīs jau tā zemās algas un nevarēs tās palielināt vēl vismaz piecus desmit gadus?"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu