Skolēni par vardarbīgo sižetu: tas bija iecerēts kā joks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Garlaicības mākti, četri Skrundas arodvidusskolas puiši inscenēja vardarbīgu rīcību un ar mobilo tālruni nofilmēja nelielu sižetu, ko ievietoja Draugos.lv. Viss beidzies ar secinājumu, ka nekas krimināls un briesmīgs jau nav noticis. Paliek vien jautājums – kāpēc jaunieši tehnoloģijas izmantoja tieši tādā veidā?

Izskan pa visu valsti

2. martā Jānis, kurš ir Īslīces SOS ciemata audzēknis, Mārtiņš no Saldus novada, Andris no Kuldīgas un Alvis no Liepājas puses izprātojuši – jāuzfilmē sižets, kā pagatavo Rolton makaronu zupiņu. Domāts, darīts! Bet tas izskatījies diezgan garlaicīgi. Sākuši attīstīt idejas, līdz nonākuši pie domas, ka nepieciešams asāks sižets. Mārtiņš uzņēmies upura, pirmkursnieka, lomu, kam no somas nozog pārtiku, Alvis un Andris dalījuši zagļa un sitēja lomu. Savukārt Jānis visu iemūžinājis. Viss ticis uzfilmēts un 4. martā ievietots kompānijas dalībnieku profilos portālā Draugiem.lv. Tās pašas dienas vakarā, kad puiši jau bijuši katrs savās mājās, televīzijas raidījumā Degpunkts paziņots, ka Skrundas arodskolā uzfilmēta vardarbība.

"Kad to uzzināju, mazliet satraucos un izņēmu visu no interneta,"

atceras Andris. Savukārt Alvis apgalvo, ka viņam par notikušo nebijis nekāda uztraukuma – nekā vardarbīga taču neesot bijis. Pirmdienas rītā, 7. martā, skolā zēni aicināti pie direktores, rakstīti paskaidrojumi un uz skolu atbraukuši Valsts policijas Kuldīgas iecirkņa pārstāvji, kuri konstatējuši – nekā krimināla notikušajā nav bijis.

Uzskata, ka pieaugušo reakcija bijusi pārspīlēta

11. martā skolā viesojās Degpunkta uzņemšanas grupa, bet vēl pēc laiciņa – Kurzemnieks. Kad puiši nāk uz tikšanos, sejās lasāma nelielas raizes – ko tad nu atkal teiks, kā moralizēs? Noprotot, ka lielu uzbraucienu nebūs, zēni atplaukst. Viņi neizturas izaicinoši, bet arī neslēpj, ka mediju interese glaimo.

"Tas ir tikai normāli, ka kaut ko tādu nofilmē. Varbūt nevajadzēja ievietot internetā," saka Andris. Savukārt Alvis uzskata – sižeta nosaukums Kinostudija Frāķis piedāvā "Paēdis frāķis" un tas, ka Mārtiņam sists pa seju, bet viņš saķēris vēderu, skaidri norādījis, ka nekas tur nav pa īsto: "Kāpēc kādam jālien manā profilā?" Puiši paliek pārliecībā, ka skolotāji un pārējie pieaugušie ir pārspīlējuši. Viss bijis iecerēts tikai kā joks.

"Kad situ Mārtiņam, man nāca smiekli,"

atceras Andris, kuram dzīvē pašam neesot iznācis piedzīvot fizisku uzbrukumu. Bet Mārtiņš uzsver: "Pats piekritu būt par upuri. Man nav pilnīgi nekādas attieksmes. Tēvs nedaudz palamājās, bet, ja vēlreiz ko tādu darītu, neievietotu internetā." Jānim pēc visas jezgas turklāt gadījusies ķibele, nozagts mobilais tālrunis, ar kuru filmēts sižets.

"Skolas biedri uzslavē"

Puiši stāsta, ka skolas biedri sitot uz pleca un uzslavējot, savukārt pieaugušie reaģējot diezgan neadekvāti, kas nav saprotams, jo nekāda krimināla taču neesot bijis. Tas neesot taisnīgi, viņi vienkārši neesot apsvēruši sekas.

Vai jaunie cilvēki zina, ka, piemēram, maldinot dienestus par skolā ienestu spridzekli, var tikt pie pamatīga soda? Jā, un to nekad nedarītu. Bet kā ar mediju interesi? "Gan jau vēl kāds uzradīsies. Privātā Dzīve, piemēram," plecus parausta Andris.

"Patlaban tiek lemts, vai ierosināt lietu par administratīvo atbildību. Kaut gadījums tāds sapiņķerēts,"

stāsta Kuldīgas iecirkņa kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Inga Spēkaine. Viņa silti iesaka ikvienam jaunietim pārdomāt savas darbības un to iespējamās sekas. Kriminālprocesi tiekot sākti ne tikai pēc personu ierosmes un iesniegumiem, bet arī pēc publikācijām medijos.

"Tādu gadījumu nav daudz, bet ir. Policija reaģē uz visiem signāliem. Šajā gadījumā Degpunkts vēlējās izdarīt labu, bet radās pārpratums," savu nostāju pauž policijas pārstāve. I.Spēkaine teic, ka ikdienā ar izdomātiem stāstiem par šausmīgiem uzbrukumiem nākoties saskarties visai bieži. Sevišķi lielas aktrises esot sievietes.

Filmēto sižetu lietu policijā kļūst arvien vairāk

Tieši filmēto sižetu lietas esot aizvien vairāk, pēdējā laika policijā esot vērsušās trīs pedagoģes, kuras skolēni ar mobilo tālruni filmējuši stundu laikā. Pati darbība neesot sodāma, bet materiāla ievietošana internetā – gan.

Ļaunums nodarīts arī Skrundas arodskolas labajam vārdam, un tieši ar šo izglītības iestādi policijai esot ļoti laba sadarbība, tur necenšoties nesmukumus paslaucīt zem paklāja. "Vai to var apturēt? Īpašā uzmanība, kas pievērsta konkrētajiem jaunajiem cilvēkiem, tikai raisa viņos apziņu, ka tādā veidā, nevis ar kādu labu darbu var tikt pie atpazīstamības un uzmanības," uzskata arodvidusskolas direktore Rūta Ēķe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu