Daudzi ēģiptieši pirmo reizi lemj par valsts nākotni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptē sestdien notikušajā referendumā vairāk nekā trīs ceturtdaļas dalībnieku atbalstījuši konstitūcijas grozījumus, kas ļaus tuvākajā laikā sarīkot brīvas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, svētdien paziņoja vēlēšanu komisija.

Saskaņā ar referenduma rezultātiem konstitūcijas grozījumus atbalstījuši 77,2% referenduma dalībnieku, bet pret balsojuši 22,8%. Referendumā piedalījies 41% no 45 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu.

Konstitūcijā tiks izdarīti 10 grozījumi. Daži no tiem paredz, ka viens cilvēks prezidenta amatā varēs būt ne ilgāk par diviem amata termiņiem pēc kārtas, un ka tiks atcelti ierobežojumi neatkarīgiem kandidātiem.

Bruņoto spēku augstākā padome, kas pārņēma varu pēc tam, kad pagājušajā mēnesī tautas protestu dēļ bija spiests atkāpties 29 gadus valdījušais autoritārais prezidents Hosnī Mubaraks, cer sarīkot parlamenta vēlēšanas septembrī, bet pēc tam - arī prezidenta vēlēšanas.

Daudzi no ēģiptiešiem līdz šim nekad nav varējuši balsot, tādēļ vēlētāju aktivitāte sestdienas referendumā bijusi ārkārtīgi augsta.

Pūlis uzbrūk Ēģiptes opozīcijas līderim

Cilvēku pūlis sestdien aizšķērsoja ceļu un ar akmeņiem apmētāja iespējamo Ēģiptes prezidenta amata kandidātu Muhamedu al Baradeju, kad viņš devās vēlēšanu iecirknī, lai nodotu savu balsi referendumā par Ēģiptes konstitūcijas grozījumiem.

Pie balsošanas iecirkņa bijušo ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras vadītāju sagaidīja simtiem jauniešu, kas tiek uzskatīti par islāmistu aktīvistiem. Viņiem rokās turēja akmeņus.

"Mēs tevi negribam, mēs tevi negribam," kliedza pūlis. Kad al Baradejs izkāpa no mašīnas, pūlis meta viņam ar akmeņiem un kurpēm. Lai izvairītos no uzbrukuma, Nobela Miera prēmijas laureāts tā arī devās prom nenobalsojis.

Pēc atgadījuma al Baradejs paziņoja, ka ir "bezatbildīgi" izsludināt referendumu, kad valstī nevalda likums un kārtība. "Ar ģimeni devos balsot, kad mums uzbruka organizēti slepkavnieki.

Rīkot referendumu, kad nevalda likums un kārtība, ir bezatbildīgi,"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu