Indija un Ķīna pauž nožēlu par uzbrukumu Lībijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Indija svētdien pauda nožēlu par rietumvalstu koalīcijas uzbrukumu Lībijai, Ārlietu ministrijas paziņojumā mudinot panākt konflikta mierīgu atrisinājumu. Krievija un Ķīna jau nākušas klajā ar līdzīgiem paziņojumiem.

"Indija ar lielām bažām seko Lībijā notiekošajai vardarbībai, spriedzei un humanitārajai situācijai, kas kļūst arvien smagāka," teikts paziņojumā. "Tā pauž nožēlu par notiekošajiem gaisa triecieniem. Īstenotajiem pasākumiem vajadzētu jau tā sarežģīto Lībijas tautas situāciju atvieglot, nevis padarīt vēl smagāku."

Indija vēla arī vērsās pie visām pusēm ar aicinājumu atrisināt domstarpības dialoga ceļā, tajā nozīmīgu vietu atvēlot ANO un reģionālajām organizācijām.

ASV, Lielbritānijas un Francijas armijas sestdien vakarā un naktī uz svētdienu veica uzlidojumus Lībijai un apšaudīja to ar raķetēm, militāro operāciju pamatojot ar iepriekš ANO Drošības padomē pieņemto rezolūciju, kurā Lībijas gaisa telpa pasludināta par lidojumiem slēgtu zonu.

Rietumu koalīcijas uzbrukumos Tripolē veikti triecieni civiliem mērķiem, vēsta Lībijas valsts mediji. Nogalināti 48 cilvēki, bet 150 ievainoti, arī sievietes un bērni.

Ķīnas svētdienas paziņojumā uzsvērts, ka Ķīna respektē šīs Ziemeļāfrikas valsts "suverenitāti, neatkarību, vienotību un teritoriālo integritāti".

"Mēs ceram, ka Lībija atjaunos stabilitāti cik vien drīz iespējams un izvairīsies no civiliedzīvotāju upuriem, kas varētu rasties bruņotā konflikta eskalācijas dēļ," teikts paziņojumā.

Ķīna un Krievija debatēs ANO Drošības padomē iebilda pret militāras operācijas uzsākšanu pret Lībiju, tomēr kad par atbilstošu rezolūciju notika balsošana, nedz viena, nedz otra veto tiesības neizmantoja.

Āfrikas Savienības (ĀS) Lībijas komiteja svētdien, pēc tam kad ASV, Francija un Lielbritānija bija sākušas militāru operāciju pret pulkveža Muamara Kadafi spēkiem, pieprasīja nekavējoties pārtraukt uzbrukumus Lībijai.

Pēc aptuveni četru stundu sanāksmes Mauritānijas galvaspilsētā Nuakšotā komiteja arī aicināja Lībijas varasiestādes nodrošināt "humanitāro palīdzību tiem, kam tā vajadzīga", kā arī aizsargāt "ārzemniekus, ieskaitot afrikāņu emigrantus, kas dzīvo Lībijā".

Komiteja uzsvēra, ka ir "nepieciešamas politiskās reformas, lai novērstu pašreizējās krīzes iemeslus", vienlaikus tā aicināja starptautisko sabiedrību izrādīt "savaldību", lai izvairītos no "nopietnām humanitārām sekām".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu