Turpinās uzbrukumi Lībijai no gaisa un jūras

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sprādzieni dzirdami Lībijas pilsētas Tripoli apkārtnē, aculiecinieki stāsta britu televīzijai BBC. Dūmu mākoņi redzami netālu no Kadafi rezidences. Tomēr ASV militārais preses atašejs apgalvo, ka koalīcijas gaisa triecieni nav vērsti pret Kadafi. Arābu valsts Katara apliecinājusi, ka sūtīs vairākus iznīcinātājus, lai palīdzētu patrulēt Lībijas gaisa telpā. Šāds solis noteikti stiprinās atbalstu rietumu koalīcijas rīcībai arī citās arābu valstīs, kuras pagaidām ir atturējušās no tiešas līdzdalības Lībijas konfliktā.

Pievienotas pirmās trīs rindkopas

Tripoli apkārtnē ir dzirdamas pretgaisa aizsardzības šāvienu plejādes, bet neviens no koalīcijas iznīcinātājiem nav cietis.

Pentagons ziņo, ka svētdien nav manīts neviens Lībijas iznīcinātājs, kas norāda, ka "esam diezgan efektīvi rīkojušies". Tāpat ziņojumā teikts, ka, lai arī Bengazi pilsēta (opozicionāru pārvaldījumā) nav pavisam droša, tomēr tā ir drošāka nekā tā bija sestdien.

Iznīcinātājs F16 paceļas no ASV karabāzes Aviano (itālijā), 20.marts
Iznīcinātājs F16 paceļas no ASV karabāzes Aviano (itālijā), 20.marts Foto: AFP/LETA

ASV, Francijas un Lielbritānijas armijas naktī uz svētdienu turpināja kara aviācijas uzlidojumus Lībijai, kā arī apšaudīja to ar spārnotajām raķetēm "Tomahawk". Tostarp Lībijas diktators Muamars Kadafi draudēja, ka Lībijas tauta esot gatava "ilgstošam karam". Savukārt Arābu līga kritizējusi militāros triecienus Lībijā, norādot, ka tie neatbilst tam mērķim, kura dēļ šī 22 valstu apvienība pirms nedēļas aicināja ANO pasludināt Lībijas gaisa telpu par lidojumiem slēgtu zonu.

Sestdien rietumu koalīcija sāka gaisa un jūras uzbrukumus, lai aizsargātu lībiešus

Kopš operācijas sākuma, kad sestdien Francijas kara lidmašīna plkst.18.45 atklāja uguni uz automašīnu, kas esot piederējusi Kadafi spēkiem, Rietumu koalīcijas triecienos Lībijā nogalināti vismaz 48 cilvēki, bet 150 ievainoti, pārsvarā sievietes un bērni, apliecināja Lībijas amatpersona.

Vēl sestdien no Savienoto Valstu karakuģiem un britu zemūdenes izšautas vismaz 110 "Tomahawk" raķetes, sacīja ASV armijas pārstāvis. Savukārt Francijas kara lidmašīnas apšaudījušas Lībijas armijas vienības, kas uzbruka nemiernieku bastionam Bengāzī.

Kā Pentagonā paskaidroja admirālis Viljams Gortnijs, spārnotās raķetes "krastā trāpījušas vismaz 20 integrētajām pretgaisa aizsardzības sistēmām un citiem pretgaisa aizsardzības objektiem".

Jau svētdien lādiņi trāpīja netālu no Bab al Azizijas, Kadafi Tripoles rezidences. Tam sekoja 40 minūšu ilga Lībijas pretgaisa aizsardzības spēku kanonāde.

Foto: AFP/LETA

Kadafi atbalstītāji veido dzīvo vairogu

Tostarp simtiem Kadafi atbalstītāju pulcējās Bab al Azizijā un Tripoles starptautiskajā lidostā, šādi veidojot dzīvo vairogu šiem objektiem, vēsta valsts televīzija.

Pēc uzlidojumu sākuma Lībijas līderis uzstājās ar īsu uzrunu, aicinot tautu uzsākt pretošanās kustību.

Pulkvedis Kadafi draudēja uzbrucējiem ar atmaksu un sacīja, ka Lībijas aizsardzības labad tautai tiks atvērtas ieroču arsenālu durvis. "Vidusjūrā civilie un militārie mērķi gaisā un jūrā būs pakļauti nopietnām briesmām," sacīja Kadafi. "Ieroču arsenāli tagad ir atvērti, un masas tiek apbruņotas ar visa veida ieročiem Lībijas neatkarības, vienotības un goda aizstāvībai."

Viņš aicināja uzbrukt "kolonistu agresijas krusta karam. Tas novedīs pie jauna krusta kara."

Tostarp Lībijas valsts telekanāls ziņo, ka "krustnešu armija" bombardējusi Tripoles civilos rajonus, kā arī degvielas rezervuārus, kas apgādā Misrātas pilsētu valsts rietumos.

Antikara demonstranti ASV
Antikara demonstranti ASV Foto: AFP/LETA

ASV: operācijas lidojumu aizlieguma zonas virs Lībijas izveidei sākums bijis veiksmīgs

Starptautiskās militārās operācijas lidojumu aizlieguma zonas virs Lībijas izveidei sākotnējais posms bijis veiksmīgs, svētdien paziņoja ASV apvienotā ģenerālštāba priekšnieks admirālis Maikls Malens.

Operācijas sākotnējais posms "bijis veiksmīgs", sacīja Malens intervijā telekanālam ABC. "Viņi [valdībai lojālie spēki] vairs nedodas uz Bengazi," kur atrodas nemiernieku galvenā mītne, teica Malens. "Viņa [diktatora Muammara Kadafi] lidmašīnas vai helikopteri pēdējo pāris dienu laikā nav lidojuši. Līdz ar to faktiski šī lidojumu aizlieguma zona ir ieviesta," Malens sacīja telekanālam NBC.

Atbildot uz telekanāla CNN jautājumu, vai militārā operācija pret Lībiju varētu beigties, Kadafi joprojām esot pie varas, Malens teica: "Es nevēlētos izteikt pieņēmumus, tieši kā tas beigsies un kur katrs kurā brīdī atradīsies."

ASV un vēl četru valstu koalīcija sestdienas vakarā sāka militāros triecienus Lībijai, kuru nolūks ir neitralizēt Lībijas pretgaisa aizsardzību. Koalīcijā bez ASV ir arī Francija, Itālija, Kanāda un Lielbritānija. Militārajai operācijai dots nosaukums "Odyssey Dawn" ("Odiseja rītausma").

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu