Ziedu valoda jeb ko vēsta viņa dāvātā puķe... (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Floristi 8.martu Latvijā sauc par „ziedu dienu”. Un ne velti, jo šajā dienā tieši puķes diktē noteikumus - visa pasaule griežas ap tām! Kādi ir vispieprasītākie ziedi un ko tie mums vēsta par dāvinātāju, stāsta floristi Elita Vīna un Valters Ozoliņš.

Tulpe, narcise - 8. marta karalienes

Iespējams, ka šis stereotips cilvēkos ir saglabājies no padomju laikiem, bet vēl joprojām par Sieviešu dienas puķi tiek uzskatīta tulpe. Tieši šīs puķes šajā dienā esot vispieprasītākās.

Tie vīrieši, kuri dāvina sarkanas tulpes celofānā, esot nostalģiski, atceras vecos laikus,

ir pārliecināti floristi: "Savukārt tie, kuri dāvina daudz tulpju visdažādākajās krāsās, ir 8.marta piekritēji, vēlas sievietei uzdāvināt vienkārši pavasari!"

Ļoti iecienītas ir arī narcises, kuras ar savu spilgti dzelteno krāsu un smaržu iedveš pavasari sirdīs. "Tās vēsta par sauli un mīļumu, kas valda starp cilvēkiem," raksturo floriste Elita Vīna.

Floriste E.Vīna stāsta, ka ļoti aktuāla ir tendence dāvināt podiņos tādus pavasara ziedus kā acālijas, prīmulas, hiacintes, Alpu vijolītes. Tas nozīmē, ka vīrietis rūpējas, lai sievieti šis skaistums iepriecinātu vēl ilgi.

Mīlestības puķes rozes 8.martā nav tik iecienītas

Floristi neprot spriest, kāpēc tieši tā, jo rozes it kā vienmēr ir ejošākie ziedi visu laiku. Taču vīrieši, kuri uzdāvina mazas rozītes, vēlas šo dienu padarīt greznāku.

"Bet tie, kuri sievietes iepriecināšanai izvēlas garas, tumši sarkanas rozes, ir neprātīgi iemīlējušies šajā sievietē. Ar to viņi apliecina savu kaislīgo mīlestību," pārliecināta ir E.Vīna.

Pušķi paliek mātēm

Savukārt florists V.Ozoliņš atklāj, ka vīrieši kļūst izdomas bagātāki, jo sākuši dāvināt ne tikai klasiskos ziedus, bet arī kaut ko neoriģinālu. Diez gan daudz vīriešu izvēloties tieši tos ziedus, kuri ir mīļi viņu sievietēm.

"Ir zudusi tendence šajā dienā dāvināt pušķus. Tos vīrieši tikai retos gadījumos dāvina savām mātēm," secina Ozoliņš.

Tā kā 8.marts cilvēkiem asociējas ar pavasari, tad visvairāk tiek pirktas un dāvinātas spilgtu krāsu puķes ar kādu pusizplaukušu bērza vai pūpola zariņu, lai ienestu mīlestības gadalaiku sirdīs.

Par un pret

Florists V.Ozoliņš uzskata, ka sarkana krāsa vairāk apliecina mīlestību, bet dzeltena – draudzību. Taču viņš pats tam visam netic un uzskata, ka tie ir tikai stereotipi.

Katrā kultūrā šie pieņēmumi esot citi – vienā vietā zieds var nozīmēt mīlestību, bet citā – nicinājumu. Tāpat kā nepāra ziedu dāvināšana ir pieņēmums tikai Latvijā.

Katram vīrietim var būt sava doma, dāvinot konkrēto ziedu, tāpēc priecāsimies par visu skaisto!

Un tomēr publicējam populārāko ziedu nozīmes:

Rozes. Tās ir tik spēcīgi emocionāli ziedi, kuru nozīmi atklāj tieši izvēlētā krāsa!

Sarkanas rozes vienmēr ir ļoti spēcīgs jūtu vēstījums un kaisle.

Dzeltenas rozes simbolizē draudzību, cieņu un lojalitāti.

Rozā rozes simbolizē slepenas simpātijas.

Baltas rozes apzīmē nevainīgu un cēlu mīlestību.

Neļķes. Šīs interesantās puķes ar citām nesajauksi – tām ir laika gaitā savs iesakņojies vēstījums. Neļķes bieži pasniedz dažādos pasākumos vai ar tām godina piemiņas dienas un vietas.

Orhidejas. Mīlestības un skaistuma ziedi. Tās var dāvināt ar jebkuru iemeslu un tikpat kā jebkuram cilvēkam. Tās ir universālas, jo tām nav specifiskas nozīmes, bet tajā pašā laikā – ļoti ievērojami ziedi.

Margrietiņas. Šīs puķes apzīmē mīļumu. Grūti iedomāties sirsnīgākus ziedus, ko pasniegt mammai, – pašu plūktas no pļavas. Arī bērniem tā būs laba dāvana.

Lilijas. Tīrības un labestības vēstījuma nesējas. Tās var pasniegt, piemēram, meitai uz izlaidumu vai vecmāmiņai uz jubileju.

Krizantēmas, asteres, gladiolas. Ar šiem ziediem tu demonstrēsi uzticamas draudzības zīmi, bet tautā tie ir arī iecienīti “1. septembra ziedi” un raksturo rudens puķu sezonu.

(Par puķu nozīmi vairāk: www.svetkulaiks.lv)

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu