Šodienas redaktors:
Agnija Reiniece
Iesūti ziņu!

Kas jāzina par pareizām galda manierēm! (31)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: AFP/LETA

Vai zini, kāpēc rokassomiņu nedrīkst likt uz grīdas? Vai vari iedomāties situāciju, kad ļoti smalkās pusdienās viesmīlis ar paplāti rokās paklūp aiz tavas somiņas un gāžas ar visu ēdienu pāri galdam? Vai arī, sēžot pie galda, tu izdomā izstaipīt rokas un garām ejošam viesmīlim izsit no rokām paplāti ar ēdienu? Lūk, kāpēc tev jāzina visvienkāršākie galda etiķetes zelta likumi. Cosmo kopā ar etiķetes speciālisti Aiju Strautmani sniegs tev padomus, kā izkļūt no dažādām situācijām restorānos un smalkās saviesīgās vakariņās.

Tu esi ielūgta uz smalkām viesībām, kur galds servēts ar daudziem galda piederumiem, un tev nav ne jausmas, kas kam domāts.

Etiķetes ekspertei Aijai Strautmanei ir kāds stāsts par apjukumu smalkās pusdienās. Tas ir vēsturisks gadījums par pasaules mēroga slavenību – krievu kosmonautu Juriju Gagarinu. Viņš tika vadāts pa pasauli, iepazīstināts ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem, taču tajā pašā laikā bija vienkāršs cilvēks. Nokļuvis pusdienās pie Anglijas karalienes Elizabetes un ieraudzījis smalki servēto galdu, viņš padomājis un pēc brīža teicis karalienei: “Ziniet, jums uz tā galda ir salikts tik daudz kas, es jums uzreiz pasaku, ka pavisam nesaprotu, kas ar ko ir jāēd.”

Anglijas karaliene Elizabete atbildējusi: “Es gan esmu dzimusi un augusi galmā, bet man arī citreiz sajūk!”

Šis stāsts ir lielisks piemērs, kas var noderēt arī tev. Ja tu apsēdies pie galda un nezini, ar kuriem galda instrumentiem ir jāēd konkrētais ēdiens, nekautrējies un pajautā padomu blakussēdētājam vai viesmīlim. Tas, ka tu neorientējies neskaitāmajos galda piederumos, nav nekas apkaunojošs. Jo ir daudzas lietas, kuras mēs savā dzīvē darām pirmo reizi. Un tas, ka tu nepārzini smalkos galda piederumus, nav iemesls atteikties no ēdiena. Tas gan attiecināms tikai uz ēdienreizi, kad maltīte jau iepriekš ir pasūtīta. Ja tu esi ielūgta uz smalkām vakariņām, kur tev ir iespēja pašai izvēlēties ēdienu, nepasūti neko tādu, ko neproti pareizi ēst. Tevis iedvesmošanai arī jāpiebilst, ka vērienīgos pasākumos, uz kuriem ielūgti daudzi viesi, visbiežāk netiek pasniegts cienasts, ko ir sarežģīti ēst.

Restorānā tev lūdz izvēlēties vīnu no galda kartes, taču tu tajos neorientējies.

Vīnu izvēlas tas, kurš to pasūta. Ja tu tomēr vēlies to pasūtīt, taču neorientējies vīnos, palūdz viesmīlim, lai viņš iesaka to pēc savas gaumes. Etiķetes speciāliste Aija Strautmane min savu ātro recepti, ko der atcerēties ikvienam – asiņainai gaļai izvēlas sarkanu vīnu, pie baltas zivs lieto baltu (sausu) vīnu. Protams, ir izņēmumi, jo ir ēdieni, pie kuriem jāizvēlas specifiskākus vīnus, tādi ir medījumi, sarkanās zivis, haizivs gaļas ēdiens un tamlīdzīgi. Šādos gadījumos jāuzticas viesmīlim, nevis jālauza galva par to, vai esi pasūtījusi pareizo vīnu. Atceries vēl ko svarīgu – par vīnu maksā tas, kurš to pasūta. Arī to nosaka galda etiķete. Pat ja tās ir biznesa pusdienas, uz kurām esi ielūgusi vīrieti, par pasūtīto vīnu, kā arī pusdienām (ja tu tās pasūti) ir jāmaksā tev. Ja vien vari atļauties, ieteicams pasūtīt vīna pudeli, nevis glāzi, jo tā būs garantija, ka vīns nav kādu laiku stāvējis atvērts.

Tu gatavo vakariņas drauga vecākiem. Kā pareizi pasniegt ēdienu un servēt galdu?

Pirmkārt, būtu pieklājīgi no drauga vai pat viņa vecākiem noskaidrot, ko viņi neēd. Iedomājies, cik neveiklā situācijā tu nokļūtu, ja tu būtu centusies, gatavojot cepeti, bet izrādītos, ka drauga vecāki ir veģetārieši.

Otrkārt, atceries, ka šīs, visticamāk, ir iepazīšanās vakariņas, un pats galvenais, kas tev to laikā ar galda servēšanu un ēdiena pasniegšanu ir jāpanāk labs iespaids par sevi kā par viņu dēla draudzeni, nevis kā par sievieti, kas izcili prot šmorēt, vārīt un cept. Visvienkāršākā recepte, lai tu neizgāztos, – pasniedz galdā to, ko patiešām māki pagatavot (ar nosacījumu, ka draugs un viņa vecāki to ēd)! Un, ja tu gatavosi savu firmas ēdienu, visticamāk, pratīsi pareizi to arī servēt. Atceries, ka

tev nav jāuztraucas par to, no kādiem sabiedrības slāņiem ir šie cilvēki, tev nav par sevi jārada maldīgs priekšstats, pasniedzot galdā ekskluzīvu ēdienu, ko pati neproti baudīt,

tev ir jāgatavo tas, par ko jūties droša, ka maltīte izdosies garda un galds būs uzklāts pareizi.

Jāņem vērā, ka galda etiķete nosaka: ja tiek pasniegts kāds zivju vai gaļas ēdiens, kuru ēdot tiek sasmērētas rokas (ribiņas, zivju ēdieni, vistu spārniņi vai stilbiņi), uz galda jābūt ūdenim, kurā pēc ēšanas noskalot rokas, kā arī salvetēm, lai noslaucītu tās pēc mazgāšanas. Visbiežāk uz galda tiek novietots trauks ar citronu ūdeni, kas ir ideāli piemērots, lai noskalotu taukainas rokas. Citronūdens lieliski neitralizē arī zivju aromātu. Lai arī šis nav nekāds etiķetes jaunums un tā bija pieņemts darīt jau mūsu vecmāmiņu laikos, mūsdienās netrūkst traģikomisku stāstu, kad pusdienās kāds nezinātājs šo ūdeni ir izdzēris. Neiekrīti šajās lamatās, ja pie drauga vecākiem nākas viesoties tev.

Ja tu baidies no pamatēdienu gatavošanas un pasniegšanas, vienmēr var izlīdzēties ar uzkodām – garnelēm vai lašmaizītēm u.c. Pasniedz šīs maizītes uz liela šķīvja, blakus uz galda novieto šampanieša spainīti ar ledu un šampanieti, un domājams, ka iepazīšanās pusdienas ar drauga vecākiem noritēs veiksmīgi. Izvēloties jebkura veida alkoholu pie ēdiena vai uzkodām, esi uzmanīga un noskaidro drauga vecāku gaumi – ja viņi pieraduši pie dārgiem vīniem, ko tu nevari atļauties, labāk pasniedz pašgatavotu limonādi un neliec viņiem izspiest pieklājīgu smaidu, dzerot kādu no Rīgas veikalos pieejamajiem dzirkstošajiem vīniem par pāris latiem.

Esi ielūgta uz vakariņām restorānā, bet nezini vakara programmu. Kam gatavoties?

Vakariņu ielūgumā – vienalga, mutiskā vai rakstiskā – ielūdzējam tevi ir jāinformē, kur notiks vakariņas, kādā apģērbā uz tām jāierodas un kāda ir vakara programma. Šādas darbības nosaka pieklājības etiķete, ko tu esi tiesīga gaidīt no ielūdzēja puses. Diemžēl neskaitāmi cilvēki Latvijā šo svarīgo daļu izlaiž, neuzskatot par svarīgu informēt tevi par lietām, kas tev ir jāzina, lai pareizi sagatavotos gaidāmajam pasākumam.

Ja persona, kas tevi ielūdz, tomēr nav tevi informējusi par iepriekšminētajām vakariņu niansēm, tev tās jānoskaidro pašai. Uzzinot restorāna nosaukumu, tev arī taps skaidrs, kam jāgatavojas. Ja šajā situācijā ēdiens jau iepriekš būs pasūtīts un tu apjuksi neskaitāmajos galda instrumentos, tu vari izlīdzēties kā situācijā nr.1 un nekautrējoties pajautāt savam blakussēdētājam vai kādam no viesmīļiem, kuri galda rīki konkrētajam ēdienam jālieto. Ja ēdienu ir iespējams pasūtīt uz vietas, izvēlies tādu maltīti, ko māki pareizi apēst.

Esi ielūgta uz pusdienām smalkā Āzijas restorānā, taču neproti ēst ar irbulīšiem.

Jāteic, ka ikvienā Āzijas ēstuvē, tajā skaitā smalkā Āzijas virtuves restorānā, bez irbulīšiem uz galda būs servētas arī dakšiņas. Galda etiķete neparedz, ka, ēdot Āzijas restorānā, tev tas noteikti jādara ar irbulīšiem. Tu vari ēst arī ar dakšiņu. Un tava rīcība nebūs nedz necieņas izrādīšana, nedz galda etiķetes pārkāpums. Labāk ēst ar dakšiņu un nazi, nevis mocīties ar irbulīšiem, kas izskatīsies vēl neveiklāk.

7 zelta likumi galda etiķetei!

Dāmas pie galda nekrāso lūpas, nepūderē degunu un neuzlūko sevi pūdernīcas spogulītī.

Dāmas rokassomiņu neliek ne uz galda, ne uz grīdas. To var turēt klēpī, novietot uz palodzes, nolikt uz krēsla sev aiz muguras vai pakarināt uz krēsla atzveltnes.

Sēžot pie galda, nav pieklājīgi skaļi atraugāties, skaļi smieties, staipīties, turēt rokas sabāztas bikšu kabatās.

Ēdot nesarunājas.

Atrodoties sabiedriskā vietā pie galda, jārunā tik skaļi, lai tevi dzirdētu tikai pie tava galdiņa sēdošie, nevis viss restorāns.

Sēžot pie galda, rokas turi uz galda tā, lai būtu ērti satvert ēdamrīkus. Uz galda atrodas tikai delnas. Nekādā gadījumā pret galdu nedrīkst balstīties ar elkoņiem!

Pusdienojot vai vakariņojot restorānā vai viesībās, nav pieklājīgi sarunāties pa mobilo telefonu pie galda. Ierodoties smalkās pusdienās, mobilajam telefonam būtu jāizslēdz skaņa un tas jānoliek somiņā. Ja tomēr ir kāda svarīga saruna, no galda jāpieceļas un jāaiziet tālāk no cilvēkiem, lai atbildētu uz nozīmīgo zvanu. Jāatceras, ka sabiedriskās vietās nav pieņemts runāt tik skaļi, ka to var dzirdēt apkārtējie.

Galda instrumenti

Visbiežāk maltītes laikā nākas izmantot trīs instrumentus: dakšiņu, karoti un nazi. Apjukums iestājas tādēļ, ka katram no šiem priekšmetiem ir daudz paveidu, kas paredzēti noteikta veida ēdieniem. Biežāk izplatītie galda piederumi ir šādi.

Liellopu gaļas dakšiņa – paredzēta plānu gaļas šķēlīšu uzduršanai. Pēc formas tā atgādina parasto dakšiņu, tomēr ir nedaudz lielāka, un tās zari vairāk izliekti uz ārpusi.

Krabju dakšiņa – īsa, asa un šaura dakšiņa ar diviem vai trim zariem. Paredzēta, lai varētu viegli atdalīt gaļu no pagatavota krabja.

Zivju dakšiņa – paredzēta zivju ēdieniem. Pēc formas nedaudz mazāka par gaļas dakšiņu, parasti ar trim vai četriem zariem.

Salātu dakšiņa – piemērota salātu ēšanai. Pēc izmēra līdzīga deserta dakšiņai, un tai ir četri zari. Tā kā tā ir līdzīga deserta dakšiņai, ar to var ēst arī saldos ēdienus.

Deserta dakšiņa – paredzēta saldajiem ēdieniem. Pēc formas mazākas par parastajām dakšiņām, un parasti tām ir tikai trīs zari.

Zupas karote – tiek izmantota zupām un var tikt izmantota tādiem ēdieniem, kuru ēšana ar dakšu ir sarežģīta, piemēram, rīsiem vai griķiem.

Deserta karote – mazāka un smalkāka par zupas karoti. Uz galda parasti to novieto šķīvju augšējā pusē, un tā paredzēta saldajiem ēdieniem.

Tējkarote – mazākā no karotēm. To izmanto tējas gatavošanai kā cukura piebēršanas un tējas maisīšanas instrumentu.

Maizes nazis – nazis ar zāģveida asmeni, kas paredzēts maizes griešanai.

Galda nazis – var būt sviesta, steika vai apvienotais nazis. Parasti uz galda tiek novietots kopā ar attiecīgajam ēdienam paredzēta dakšiņu.

Griežamais nazis – liels, ass nazis ceptas gaļas, piemēram, cepeša, sagriešanai.

Par eksperti

Aija Strautmane

Ģenerālkonsule, etiķetes, protokola un galda kultūras eksperte, SIA AS Kursi Izglītības studijas direktore. Strādājusi kā pasniedzēja diplomātiskā korpusā, vairākās Latvijas augstskolās, bijusi Latvijas ģenerālkonsule Sanktpēterburgā. Šobrīd vada un organizē lekcijas un seminārus Latvijā un ārzemēs, ir mediju konsultante etiķetes un protokola jautājumos. Sarakstījusi un recenzējusi vairākas grāmatas par etiķeti.

Komentāri (31)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu