Mubaraks kopā ar ģimeni pametis Kairu; ielās izgājis miljons (42)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes armijas augstākā vadība vērsusies pie tautas ar svarīgu paziņojumu - armija sola atcelt valstī 30 gadus pastāvošo ārkārtas stāvokli tiklīdz beigsies "pašreizējā situācija". Kā arī apsolījusi panākt taisnīgas un brīvas vēlēšanas un apmierināt citas protestētāju prasības. Ēģiptē ielās izgājis vismaz miljons protestētāju, bet prezidents piektdien sola nākt klajā ar svarīgu paziņojumu.

(Ziņa tiek papildināta. Papildināts viss teksts!)

Uz mobilajiem telefoniem šorīt nosūtītajā īsziņā Ēģiptes bruņoto spēku Augstākā padome norāda, ka notiek ārkārtas sanāksme sakarā ar stāvokli valstī un dažu stundu laikā tā "vērsīsies pie tautas ar svarīgu paziņojumu".

Valsts televīzijas demonstrētajā armijas vadības paziņojumā tiek solīts atcelt 30 gadus ilgušo ārkārtas stāvokli, kas bijusi viena no protestētāju galvenajām prasībām. Tiesa, to darīt solīts vien tad, kad to ļaus apstākļi. Domājams, tas nozīmē, ka ārkārtas stāvoklis tiktu atcelts līdz ar masu protestu izbeigšanos.

Armija tāpat paziņojusi, ka apņemas garantēt brīvas un taisnīgas prezidenta vēlēšanas, konstitucionālās izmaiņas un tautas aizsardzību. Armija norādīja uz nepieciešamību "atsākt normālu valsts iestāžu darbu un atgriešanos pie normālas dzīves, pasargājot ēģiptiešu intereses un īpašumus".

Tikmēr valdībai tuvi avoti vēsta, ka prezidents Mubaraks kopā ar ģimeni piektdien pametis Kairu. Ir informācija, ka prezidents atrodas ģimenes mājā Šarmelšeihā. Tomēr, domājams, šāds lēmums varētu būt pieņemts drošības apsvērumu dēļ, baidoties no protestētāju dusmām - radikālākie protestētāji pauduši gatavību ar spēku ieņemt prezidenta rezidenci. Tiesa, neesot pamata domāt, ka prezidents gatavojas pamest valsti. Valdībai tuvi avoti arī ziņo, ka prezidents piektdien gatavojas nākt klajā ar svarīgu un steidzamu paziņojumu tautai.

Piektdien ielās pulcējas miljons ēģiptiešu

Prezidenta Hosni Mubaraka runas saniknotie protestētāji apsolīja piektdien Kairā sarīkot līdz šim visvērienīgāko demonstrāciju pret režīmu.

Jaunākā informācija liecina, ka Ēģiptes ielās piektdien izgājis ap miljons cilvēku un sākušās pirmās nekārtības un sadursmes. Tiek uzskatīts, ka armijas solījums un prezidenta Mubaraka vakardienas uzruna tautai var kalpot par iemeslu jaunam vardarbības vilnim. Lai gan armija solījusi atbalstu tautai un ārkārtas stāvokļa atcelšanu, kad tas būs iespējams, faktiski tas nozīmē armijas nostāšanos prezidenta pusē, kurš apsolījis varu viceprezidentam nodot pakāpeniski, palikt amatā līdz septembrim un tad paredzētajās vēlēšanās atkārtoti uz prezidenta amatu nekandidēt.

Valsts prezidents Hosni Mubaraks un viceprezidents Omars Suleimans
Valsts prezidents Hosni Mubaraks un viceprezidents Omars Suleimans Foto: AFP/LETA

Ārkārtas stāvoklis Ēģiptē jau gadu desmitiem

Jāatgādina, ka Ēģiptē ārkārtas stāvokļa likums darbojies kopš 1967.gada, ja neņem vērā 18 mēnešu tā darbības pārtraukumu 1980.gadā. Ārkārtas stāvoklis tika izsludināts 1967.gada Arābu-Izraēlas kara laikā un no jauna ieviests pēc prezidenta Anvara Sadata nogalināšanas. Ārkārtas stāvokļa likumu Ēģipte kopš 1981.gada pagarinājusi katrus trīs gadus.

Ārkārtas stāvokļa likums policijai piešķir plašākas pilnvaras, ierobežo konstitucionālās tiesības un atļauj cenzūru. Likums arī bargi ierobežo jebkādas pret valdību vērstas aktivitātes: ielu protestus, valdības neakceptētas politiskās organizācijas u.c. Par likuma pārkāpumiem šo gadu laikā arestēti desmitiem tūkstoši cilvēku.

Nepiepildās cerības par atkāpšanos

Pūlis ceturtdienas vakarā Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā gaidīja paziņojumu par prezidenta tūlītēju atkāpšanos, taču tā vietā izdzirdēja, ka Mubaraks nodod varu savam jaunieceltajam vietniekam - viceprezidentam Omaram Suleimanam un paliek amatā līdz septembrim, kad beidzas viņa prezidentūras termiņš.

200 000 Brīvības laukumā esošo līdz tam priecīgo demonstrantu noskaņojums strauji kļuva drūms, kad viņi saprata, ka Mubaraks nedodas prom. Simtiem ļaužu novilka kurpes un meta tās pret ekrānu, kurā varēja vērot translēto Mubaraka runu. Šādu rīcību musulmaņu sabiedrībā uzskata par vislielāko apvainojumu un pazemojumu.

Foto: AFP/LETA

Aicina uz ģenerālstreiku un iesaistīties armiju

Pūlis atsāka skandēt saukli, kas bija dzirdams jau divas iepriekšējās nedēļas: "Nost ar Mubaraku! Prom, prom!" Daudzi protestētāji aicināja nekavējoties sākt ģenerālstreiku un sadusmoti vērsās pie armijas, lai tā iejauktos un palīdzētu tautai.

Brīdi pēc Mubaraka uzrunas ar runu televīzijā uzstājās viceprezidents Suleimans, kurš aicināja protestētājus un streikotājus atgriezties mājās un pie darba.

Foto: AFP/LETA

Šodien gaidāmi sevišķi plaši protesti

Pēc uzrunām lielākā daļa pūļa sāka izklīst, taču daudzi solīja atgriezties piektdien, kas jau pasludināta par "dusmu dienu".

Vairāki tūkstoši protestētāju palika laukumā plašajā telšu pilsētā, kas tur izveidota kopš 28.janvāra. "Es neaiziešu, kamēr viņš neaizies," paziņoja 32 gadus vecais grāmatvedis Aimans Šavkijs. "Es nedomāju, ka tā ir muļķība, tā ir augstprātība. Viņš ir pazaudējis pēdējo iespēju aiziet ar cieņu."

Vairāki tūkstoši protestētāju devusies uz armijas stingri apsargāto prezidenta pili, bet vēl viena protestētāju daļa sapulcējās pie valsts televīzijas ēkas.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu