Krievija rosina veikt ES valstu gaļas piegādātāju pāratestāciju (24)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības federālais dienests («Rosseļhoznadzor») uzskata, ka ir jāveic pāratestācija Eiropas Savienības (ES) uzņēmumiem, kuri piegādā Krievijai gatavo gaļas produkciju.

Paziņojumu pār pāratestācijas nepieciešamību «Rosseļhoznadzor» izplatīja, kad zirga dezoksiribonukleīnskābes (DNS) tika atrastas desās, kuras Krievijā ievestas no Austrijas pilsētas Lincas.

Dienesta vadītājs Sergejs Dankverts pastāstīja žurnālistiem, ka ceturtdien notiks sarunas ar Austrijas veterinārā dienesta vadītāju Ulrihu Hercogu un Eiropas Komisijas Veselības aizsardzības un patērētāju tiesību aizstāvības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieku Ladislavu Miko. Sarunu laikā Krievijas puse lūgs veikt pāratestāciju visiem uzņēmumiem, kas ir gatavās gaļas produkcijas piegādātāju Krievijai sarakstā.

Dankverts norādīja, ka prakse ir apliecinājusi, ka Eiropas valstu sniegtās garantijas piegādēm Krievijai par savu uzņēmumu atestāciju neatbilst realitātei. «To apliecina fakti par Krievijas veterināri sanitāro prasību pārkāpumiem, jo īpaši pēdējā gadījumā ar zirga gaļu,» sacīja «Rosseļhoznadzor» vadītājs.

«Mēs lieliski saprotam, ka maltajā gaļā nav filejas, kaut vai zirga gaļas, bet dažādi atgriezumi, piemēram, no galvas, cirkšņiem, un, pēc visa spriežot, tas nekādi netiek kontrolēts,» paziņoja Dankverts. «Mūs uztrauc, ka ES valstu veterinārie dienesti tam visam sniedza garantijas,» viņš atzina un piebilda, ka «ar vārdiem vien garantijas nesaņemt, tās sniedz tikai konkrētas darbības».

«Rosseļhoznadzor» vadītājs informēja, ka dienests ir sācis veikt DNS analīzes 16.februārī saņemtai produkcijai. Maskavas reģiona muitā tiek pārbaudītas 125 gatavās gaļas produkcijas partijas no Austrijas, Igaunijas, Itālijas, Lietuvas, Ukrainas un Ungārijas.

Lai gan zirga gaļa Krievijā ir tradicionāla delikatese, kas atrodama daudzos restorānos un veikalos, dienests uzsvēra, ka problēma ir patērētāju maldināšana, uz etiķetes nenorādot, ka produkts satur zirga gaļu.

Lincas uzņēmumam, kura desās Krievijā tika atrasta zirga gaļa, liegts produkciju piegādāt gan Krievijā, gan pārējās Muitas savienības valstīs Baltkrievijā un Kazahstānā.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā Eiropas Savienības valstu, šādi gadījumi konstatēti arī Latvijā. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopa gaļas ēdienus.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu