Čečenu nemiernieki draud ar jauniem uzbrukumiem Krievijai (43)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Čečenu nemiernieku līderis Doku Umarovs draud Krievijai ar jauniem nāvīgiem uzbrukumiem, ja tā neaizies no Kaukāza reģiona, ziņo "The Telegraph".

Umarovs uzrunā norāda, ka miglainajā video viņam blakus stāvošais vīrietis esot cīnītājs, kurš uz Krieviju nosūtīts īpašā operācijā -  "atmodināt" tos, kuri klusējot pieņem premjerministra Vladimira Putina īstenoto politiku. "Ja ar to nebūs gana, sekos arī citi sprādzieni. Esmu 100% pārliecināts, sakot, ka tā ir paša Visvarenā griba.

Ja Allaha žēlastība būs ar mums, mēs šo padarīsim par asins un asaru gadu," saka Umarovs.

Nemiernieks norāda, ka uzbrukumi Krievijai saistīti ar tās politiku Kaukāza reģionā, kā arī pret kaukāziešiem, kuri dzīvo Maskavā un citās Krievijas pilsētās. Jāatgādina, ka Krievijā pēdējos mēnešos uzliesmojusi etniski motivēta vardarbība pret iebraucējiem no Kaukāza republikām.

Gatavībā 50-60  spridzinātāji-pašnāvnieki

Doku Umarovs, kurš iestājas par Kaukāza republiku pilnīgu neatkarību no Krievijas, izteicās: ja būs vajadzība, gatavs cīņā aicināt pat 50-60 spridzinātājus pašnāvniekus. Viņam video blakus stāvošais vīrietis tikmēr apliecina, ka gatavs Allaham atdot savu dzīvību, lai "mūsu zemi atbrīvotu no ienaidniekiem".

Draudu video čečenu nemiernieku mājaslapā ievietots šajā nedēļas nogalē, taču video filmēšanas laiks nav zināms. Umarovs savā uzrunā konkrēti nepiemin neko par sprādzienu Maskavas Domodedovas lidostā, kas notika 24.janvārī un nogalināja 36 cilvēkus, bet ievainoja vēl 180.

Lai gan neviens grupējums par Domodedovas terora aktu atbildību uzņēmies nav, Krievija aizdomās tur nemierniekus no Kaukāza reģiona. Izmeklētāji paziņojuši, ka spridzinātājs bijis kāds 20 gadus vecs vīrietis no Kaukāza reģiona.

Cīnās pret Krievijas virsvaru

Kaukāzā joprojām valda vardarbība. Vēl esot prezidenta amatā, Vladimirs Putins 1999.gadā Čečenijā sāka otro karu, lai tur atjaunotu Kremļa kontroli. Čečenijas prezidenta amatā atrodas Kremļa atbalstītais Ramzans Kadirovs, kuru vietējie apsūdz zvērībās un bargās represijās. Tai pašā laikā Kadirova dzelzs dūre Čečenijā panākusi relatīvu mieru un nemiernieku kustība uzplaukusi citos reģionos - Dagestānā, Ingušetijā un citos kaimiņos esošajos musulmaņu apdzīvotajos reģionos.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu