Baltijā sāk cilmes šūnu lietošanu plastikas un rekonstruktīvajā ķirurģijā (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dr. med. Jāņa Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnika ir pirmā Baltijā, kur uzstādīta plastikas un rekonstruktīvās ķirurģijas jaunākās paaudzes aparatūra cilmes šūnu reinjicēšanai. Reinjekcijām izmanto dabīgu materiālu - pacienta paša attīrītus taukaudus, kas bagātināti ar pacienta cilmes šūnām.

Pasaules ievērojamākie plastikas ķirurgi šo operāciju bez skalpeļa izmantošanas ir nodēvējuši par zinātnes un mākslas metodi. Pacientam neveic griezienus, kā rezultātā pēc operācijas nepaliek rētas. Metodi lieto krūšu palielināšanai, rekonstruktīvām ķermeņa operācijām, ķermeņa konturēšanai un sejas ovāla atjaunināšanai. Šodien tika veikta arī pirmā operācija - krūšu asimetrijas ārstēšanai - izmantojot cilmes šūnām bagātinātu taukaudu reinjekcijas.

2011. gadā klīnika sāks metodes mācīšanu arī ārstiem no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas, jo aparatūra ir vienīgā ne tikai Baltijas reģionā, bet arī tuvākajās austrumu kaimiņvalstīs. Taukaudu reinjekcijas plastikas ķirurģijā kļuva populāras jau 1970. gados. Tomēr iegūtie un neattīrītie taukaudi ne vienmēr deva vēlamo rezultātu. Cilmes šūnām bagātinātu taukaudu reinjekcijas ir likumsakarīgs nākamais solis pasaules inovatīvo tehnoloģiju ieviešanai plastikas un rekonstruktīvajā ķirurģijas praksē. Šodien darbam ar cilmes šūnām citās medicīnas jomās, piemēram, kardioloģijā, Latvijā ir uzkrāta liela pieredze un laba reputācija citu valstu ārstu starpā.

„Es vienmēr esmu ticējis, ka Latvijā ir profesionāli ārsti un mēs spējam strādāt atbilstoši pasaules augstākajiem standartiem. Lai virzītos uz priekšu, ir jāmācās. Jaunā aparatūra darbam ar cilmes šūnām bagātinātiem taukaudiem paver mums iespēju veidot Latvijā ārstu apmācības bāzi darbam ar modernāko no metodēm estētiskajā plastikas un rekonstruktīvajā ķirurģijā,” saka Dr. Jānis Ģīlis.

Kā iegūst reinjekcijām nepieciešamās cilmes šūnas? Cilmes šūnu ieguves avots ir taukaudi, kurus operācijas laikā atsūc no vēdera priekšējās sienas, bet vienlaikus tos var atsūkt arī no citām problemātiskajām zonām – gurniem, sēžas un rokām. Atsūktos taukus ievada aparatūrā, kur tos pilnībā attīra no liekajiem piemaisījumiem un iegūst cilmes šūnas. Tās sagatavo audu atjaunināšanai un pievieno atsūktajiem un attīrītajiem taukaudiem. Šo unikālo biomateriālu injicē paredzētajā sejas un ķermeņa zonā, kur cilmes šūnas sāk audu atjaunošanu. Ādas virskārta iegūst veselīgu izskatu, kļūst maiga.

Operācijas laikā tiek veiktas divas nozīmīgas manipulācijas - tauku atsūkšana un cilmes šūnu injekcijas. Atkarībā no tauku atsūkšanas zonu apjoma un estētiskās vai rekonstruktīvās operācijas uzdevuma operācija ilgst no 2 līdz 4 stundām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu