Koalīcija meklēs vienu kandidātu tiesībsarga amatam (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdību veidojošās koalīcija - "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība - meklēs vienu kopīgu kandidātu tiesībsarga amatam, šodien žurnālistiem uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers apliecināja, ka koalīcijā tiks veiktas konsultācijas par šo jautājumu un pauda pārliecību, ka tiks atrast viens kandidāts, kuram būs kopīgs atbalsts.

Kā ziņots, Saeimas frakcijām savi tiesībsarga amata kandidāti būs jāizvirza līdz 10.februārim.

Kā norādīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), šāds termiņš nepieciešams, lai kandidātus varētu apspriest frakcijās un atbildīgajā komisijā.

Jau ziņots, ka tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī, un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Koalīcijā pagaidām nav panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu. Apvienība "Vienotība" izrādījusi vēlmi virzīt kādu savu kandidātu, bet pret to iebildumus pauž koalīcijas partnere Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas paudusi uzskatu, ka "Vienotībai" augstāko amatpersonu limits jau esot izsmelts.

Saeimas kuluāros runā, ka kandidēt uz tiesībsarga amatu tika piedāvāts Juridiskās komisijas priekšsēdētājai, bijušajai Satversmes tiesas tiesnesei Ilmai Čepānei (V), bet viņa ekonomisku apsvērumu dēļ esot atteikusies.

Par reālāko "Vienotības" kandidāti tiesībsarga amatam neoficiāli tiek minēta Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatore Jautrīte Briede.

Tiesībsarga pilnvaru termiņš, kad amata pienākumus sāks pildīt jaunais tiesībsargs, būs pieci, nevis četri gadi, kā līdz šim, - nosaka Saeimā pieņemtie grozījumi Tiesībsarga likumā.

Tiesībsargu ne mazāk kā pēc piecu Saeimas deputātu ierosinājuma amatā apstiprina Saeima.

Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Likums noteic, ka tiesībsargs savā darbībā ir neatkarīgs un pakļaujas vienīgi likumam. Nevienam nav tiesību ietekmēt tiesībsargu viņa funkciju un uzdevumu pildīšanā.

Kriminālvajāšanas sākšana pret tiesībsargu, viņa apcietināšana, pakļaušana kratīšanai, aizturēšana, piespiedu atvešana vai citāda viņa brīvības ierobežošana, kā arī administratīvā soda uzlikšana tiesībsargam ir pieļaujama tikai ar Saeimas piekrišanu. Tiesībsarga kriminālprocesuālo imunitāti nosaka Kriminālprocesa likums. Arī administratīvā soda uzlikšana tiesībsargam ir pieļaujama tikai ar Saeimas piekrišanu.

Tiesībsarga amats nav savienojams ar piederību pie politiskajām partijām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu