Rīgā likvidē un reorganizē vairākas skolas un bērnudārzus (79)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas dome šodien ārkārtas sēdē nolēma likvidēt un reorganizēt vairākas galvaspilsētas skolas un bērnudārzus.

Likvidē vairākus bērnudārzus

Domes lēmumā minēts, ka līdz 30.jūnijam likvidēs Rīgas 43.bērnudārzu, to pievienojot Rīgas 36.pirmsskolas izglītības iestādei. Rīgas 36.bērnudārzs darbību organizēs abās bērnudārza ēkās - Katrīnas dambī 22 un Lugažu ielā 13, kā arī īstenos pirmsskolas izglītības programmu gan latviešu, gan krievu valodā.

Līdz 30.jūnijam likvidēs arī Rīgas 35.bērnudārzu, to pievienojot Rīgas 94.pirmsskolas izglītības iestādei, kas darbību organizēs divās ēkās - Pērnavas ielā 10 un K.Barona ielā 97b.

Ar 1.jūniju tiks sākta Natālijas Draudziņas ģimnāzijas un Rīgas 99.vidusskolas reorganizācija, abas skolas apvienojot un nosaucot par Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolu. Savukārt ar 2013.gada 1.jūniju likvidēs Rīgas Centra sākumskolu, nododot tās izglītības programmas īstenošanu Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolai.

Samazinoties skolēnu skaits

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā skaidro, ka skolu apvienošanas iemesls ir Rīgas 99.vidusskolas nepietiekamais skolēnu skaits, straujā Natālijas Draudziņas ģimnāzijas skolēnu skaita samazināšanās - no 2006./2007.mācību gada to skaits samazinājies par 52,11% -, nepieciešamība veikt ēkas Bruņinieku ielā 24a renovāciju, kā arī nodrošināt tās piepildījumu.

Līdz 1.augustam reorganizēs Rīgas Igauņu vidusskolu, kura pārtaps par Rīgas Igauņu pamatskolu, savukārt tās vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanu nodos Ziemeļvalstu ģimnāzijai. Departamentā šīs izmaiņas skaidro ar to, ka Igauņu vidusskolas ēka Atgāzenes ielā 26 neatbilst vispārējās vidējās izglītības programmas pilnvērtīgai īstenošanai, skolā ir mazs skolēnu skaits 10.-12.klasē, piemēram, šajā mācību gadā 10.klase un 11.klase nav nokomplektēta, 12.klasē mācās 16 skolēnu. Reorganizācijas rezultātā plānots "sekmēt kvalitatīvas vispārējās vidējās izglītības ieguves iespējas skolēniem, kuri 10.-12.klasē vēlas apgūt igauņu valodu".

Līdz 1.augustam apvienos Rīgas Pļavnieku sākumskolu un Rīgas 90.vidusskolu, izveidojot Rīgas Pļavnieku pamatskolu, bet Rīgas 90.vidusskolas vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanu nododot Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijai. Šī iecere skaidrota ar būtisku skolēnu skaita kritumu kopumā visās Pļavnieku vispārējās vidējās izglītības iestādēs, tostarp Rīgas 90.vidusskolā, kurā no 2006./2007.mācību gada skolēnu skaits samazinājies par 39,64%, Rīgas 93.vidusskolā un Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijā. Reorganizācijas rezultātā plānots atbrīvot pirmsskolas ēkā Ulbrokas ielā 20, nodrošinot iespēju atvērt bērnudārzu 200 bērniem.

Tāpat līdz 1.augustam likvidēs Rīgas M.Lomonosova krievu vidusskolu, to pievienojot Rīgas 40.vidusskolai un pedagoģisko darbību nodrošinot divās ēkās - Tērbatas ielā 15/17 un Akas ielā 10. Reorganizāciju departamentā skaidro ar nepietiekamo skolēnu skaitu Rīgas M.Lomonosova krievu vidusskolā - šajā mācību gadā skolā mācās 322 skolēni. Reorganizācijas rezultātā plānots likvidēt arī Rīgas 40.vidusskolas otro maiņu 326 skolēniem 1.-4.klasē.

Rīgas M.Lomonosova krievu vidusskolas likvidēšanu negatīvi vērtē skolas audzēkņu vecāki. To pārstāve Irina Čaša iepriekš norādīja, ka abas skolas ir atšķirīgas gan mācību programmas, gan sociālās un materiālās vides ziņā, turklāt skolas bērni jau tāpat cietuši, kad 2009.gadā tika apvienota Ļ.Tolstoja krievu vidusskola ar M.Lomonosova krievu vidusskolu, līdz ar to daudziem skolēniem nācās mainīt mācību vietu, un tagad to nāksies darīt atkārtoti.

Līdz 1.augustam tiks likvidēta arī Rīgas 1.vakara (maiņu) vidusskola, nododot tās izglītības programmu īstenošanu Rīgas 14.vakara (maiņu) vidusskolai. Departamentā norāda, ka, "analizējot valsts pārbaudes darbu rezultātus vairākus gadus, vakara vidusskolu rezultāti ir salīdzinoši zemi, tāpēc ir ļoti būtiski veicināt pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības ieguves iespēju kvalitāti tieši šajās skolās". Rīgas 1.vakara (maiņu) vidusskolas ēka Slokas ielā 65 nav optimāla izglītības iestādes vajadzībām, tāpēc nav lietderīgi arī turpmāk uzturēt šo ēku, savukārt nepieciešams piepildīt Rīgas 14.vakara (maiņu) vidusskolas ēku Margrietas ielā 4, norāda departamentā.

Rindā uz bērnudārzu 5000

Kā ziņots, patlaban Rīgā uz vietu pašvaldības bērnudārzā rindā gaida aptuveni 5000 mazuļu. Rīgas dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm - Izglītības, kultūras un sporta departaments plāno pirkt pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju 125 latu apmērā mēnesī. Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varētu apmeklēt privāto pirmsskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem kā pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu