Kinokults nosauc gaidītākās šā gada filmas (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pazīstamais kino blogs Kinokults.lv Sergeja Timoņina personā apkopojis 2013. gada gaidītāko filmu sarakstu. Sarakstā ir filmas pēc to iznākšanas laikiem ASV vai ražotājvalstī, blakus norādīts iznākšanas laiks Latvijā, ja tāds šobrīd ir zināms (tas var un noteikti mainīsies). Tāpēc nav ne «Django Unchained» janvārī, ne «Les Miserables» februārī – tās visas, diemžēl vai par laimi, ir 2012. gada filmas.

Ērtības labad saraksts ir sakārtots pa mēnešiem, katrā ir trīs līdz sešas filmas, ko ļoti gaidu. Bonuss – filmas, ko arī ļoti gaidu, bet galīgi nezinu, kad iznāks (cerams, ka šogad). Aiziet!

JANVĀRIS,

Kadrs  no filmas «Gangster Squad»
Kadrs no filmas «Gangster Squad» Foto: publicitātes

kurā Holivudas studijas tradicionāli izmet visu to, kas palicis pāri – kas no pagājušā gada («Gangsteri», «Ansis & Grieta»), kas no pagājušā gadsimta (domāju, ka nav jāskaidro). Lai vai kā, bet par vāju to nekādi nenosaukt.

1: «Gangster Squad»

Iznāk ASV 11. janvārī, Latvijā 11. janvārī

Un ne tikai tāpēc, ka tā ir «Kinoblogeri piedāvā» seansa filma (lai gan tas ir svarīgi), vienkārši sen nav bijis tāda tipa filmu – lai par nežēlīgiem gangsteriem un drošsirdīgiem policistiem, lai tikai labi aktieri un lai ar uguntiņu un Tompsona ložmetēju rokās, bet bez gruzona. Un labu OST! Galu galā tieši «Gangster Squad» parādīs, vai režisors Rubens Fleišers («Zombieland») ir uz palikšanu vai vienkārši uz brīdi iegriezās.

2: «The Last Stand»

Iznāk ASV 18. janvārī, Latvijā 25. janvārī

Visu cieņu manam all-time favourite aktierim Ārnijam, bet būs vien jāatkaro sava vieta zem saules no jauna! Šeit gan viņam palīdzēs režisors Jee-woon Kim («I Saw the Devil»), kurš, cerams, kaut kā Arnoldam izstāstīs, kurš šobrīd gads un ka ar vienu briesmīga akcenta «I’ll be back» vairs nepietiks (te nav «The Expendables»). Galvenais, lai filma tiešām neizrādās Ārnija pēdējā pieturvieta maršrutā, kura galastacijā jau gaida Sīgals, van Damme un citi mājas video superstāri.

3: «Broken City»

Iznāk ASV 18. janvārī, Latvijā - nav zināms

Tā kā šis ir ne tikai Stethema, bet pa pusei arī Valberga blogs, tad nekādi nevaru ignorēt viņa jaunāko veikumu, kurā pie tam redzams arī mans labs Twitter draugs Rasels Krovs! Pie stūres viens no brāļiem Hjūziem («From Hell», «The Book of Eli»), Allens, šoreiz solo lidojumā, un es gaidu spraigu, bet paredzamu trilleri.

4: «Parker»

Iznāk ASV 25. janvārī, Latvijā 1. martā

Blogā, kur Stethemam ir sava kategorija, nevar ignorēt kārtējo stethemfilmu, bet šoreiz ar Džei-Lo un Niku Nolti (nav tā tipiskākā Stethemfilmu kompānija). Un vispār, Stethems šeit tēlos to pašu varoni, ko Mels Gibsons iekš «Payback», – būs jāskatās kaut vai salīdzināšanas nolūkos.

5: «Hansel and Gretel: Witch Hunters»

Iznāk ASV 25. janvārī, Latvijā 1. februārī

Ansītis un Grietiņa (Džeremijs Renners un Džemma Artertone) ir paaugušies, uztrenējušies, bet nav aizmirsuši bērnības traumu, tāpēc ceļo apkārt pa Eiropu raganu medībās. To visu mums parādīs «Dead Snow» režisors, un pie tam vēl 3D – kā var negaidīt? Patiesībā – var, jo nesenais «Ābrams Linkolns, Vampīru Mednieks» pierādīja, ka bez krietnas devas humora šādā stāstā neiztikt, ko šīs vairākas reizes pārceltās filmas autori, cerams, apzinās.

FEBRUĀRIS,

Kadrs  no filmas «A Good Day to Die Hard»
Kadrs no filmas «A Good Day to Die Hard» Foto: publicitātes

kurā atmaigst gan cieti rieksti, gan beigti pusaudži, – Sv.Valentīna diena klāt! Un šīs četras filmas.

1: «Bullet to the Head»

Iznāk ASV 1. februārī, Latvijā 5. aprīlī

Stallone turpina likt visas olas vienā groziņā (piedodiet), un tas būtu nostalgisku oldschool action filmu groziņš. Kā runā internetos (filmas pirmizrāde notika Romas kinofestivālā, kur Itāļu Ērzelis tika celts gandrīz vai imperatora godā), tad šis ir sanācis pavisam skarbs gadījums – no kriomiega atmodinātais režisors Volters Hils («The Warriors»! «Streets of Fire»! «Red Heat»!) bez mīkstināšanās uztaisīja visu tieši tā, «kā toreiz». Labi tas vai slikti, to uzzināsim pavisam drīz, bet forši, ka nedzīvojam Itālijā, – tur filmu sauc vienkārši «Džimmijs Bobo», tāpat kā Stallones atveidoto varoni. Ak šī neizprotamā itāļu dvēsele…

2: «Warm Bodies»

Iznāk ASV 1. februārī, Latvijā 1. februārī

Par šīs filmas galveno varoni, zombomīlnieku, jau tik daudz jokots, ka man vairs nav spēka, un varbūt arī nevajag. Kolēģi te dod mājienus, ka ne viss ir tā, kā izskatās, jo pie filmas stūres stāv labs režisors Džonatans Līvains («The Wackness», «50/50»), taču studija Summit ne tādus vien talantus ir samalusi bez mazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem (sk. Krēslu «sāgu»). Treileris ir pozitīvā nozīmē fun, tāpēc – gaidām!

3: «Side Effects»

Iznāk ASV 8. februārī, Latvijā 15. februārī

Soderburgs (kā skan, ne?) nekādi nevar aiziet no kino – un šādiem tempiem, domājams, ka neaizies nekad, par ko viņam liels paldies. Viņa svaigākajā «pēdējā» filmā atkal redzams Soderberga jaunais talismans Čannings Tatums, vecie talismani Džūda Lovs un Ketrina Zeta-Džounsa, kā arī Finčera versijas meitene ar rūķa tetovējumu, Rūnija Mara – vārdu sakot, visi savējie. Par ko filma? Man liekas, ka Soderberga gadījumā tam jau sen vairs nav nekādas nozīmes.

4: «A Good Day to Die Hard»

Iznāk ASV 14. februārī, Latvijā 15. februārī

Svētā Valentīna dienas dāvana no Brūču Viļa visiem džekiem – un arī meitenēm, jo kurai meitenei gan nepatīk Brūss Villiss (gaidām @atrastsineta desantu ar Vitu priekšgalā)? Bet vislabāk par gaidāmo filmu izstāsta tās pēdējais treileris – jautājumu tiešām vairāk nav!

MARTS,

Foto: publicitātes

kurā mēs pamazām sākam gatavoties vasaras kino sezonai – līdzīgi kā trešdiena ir «mazā piektdiena», arī marts ir «mazais maijs».

1: «Stoker»

Iznāk ASV 1. martā, Latvijā martā

Martu sāksim ar oriģinālā «Oldboy» režisora (aziātu imports šobrīd ir pašā baltkvēlē, pēc «The Last Stand» un «Snowpiercer») pirmo Holivudas filmu, kura gan mānīgi izliekas par parastu attiecību drāmu ar Miju Vasikovsku, Nikolu Kidmenu un Metjū Gūdu. Kinocast.lv man saka, ka patiesībā tā ir «Drakulas» mūsdienu versija (tāpēc «Stoker»), es tam neticu, taču tur noteikti ir kas vairāk, citādi nebūtu tik lielisku plakātu! Interesants fakts – filmas scenārija autors ir neviens cits kā Ventvorts Millers jeb pats Maikls Skofilds no «Prison Break»!

2: «Dead Man Down»

Iznāk ASV 8. martā, Latvijā 12. aprīlī

Kad Kolins Farels nefilmējas garlaicīgos blokbasteros (khm, «Total Recall», khm), viņa lomu izvēle parasti ir apsveicama un pat iedvesmota – un arī šeit viņš ir ticis labā kompānijā, ja par tādu varam uzskatīt zviedru «Meitenes ar pūķa tetovējumu» režisoru Nilu Ardenu Oplevu un pašu meiteni Nūmiju Rapasi, kuri veidos tam kompāniju šajā spraigajā trillerī par slepkavībām un atriebībām. Zviedri nāk!

3: «Hummingbird»

Iznāk ASV 15. martā, Latvijā 22. martā

Filmas apraksts: Stethems.

Padziļināts filmas apraksts: Stethems ir bijušais jūras kājnieks, un kāds ir viņam uzkāpis uz kājas.

Kāpēc gaidām: filmas režisors ir Stīvens Naits, filmu «Dirty Pretty Things» un «Eastern Promises» scenāriju autors. Lūk, TĀ gan ir galvenā mistērija, kāpēc skatīsimies filmu, – ja nu tā ir pirmā Stethemfilma «ar domu»? Head explodes!

4: «G.I. Joe: Retaliation»

Iznāk ASV 29. martā, Latvijā 29. martā

Pirmā «G.I. Joe» filma reti veiksmīgi balansēja uz naža asmens – tā bija absolūti muļķīga, glupa un vienkārši stulba, taču nevienā brīdī nebija kaitinoša, bet brīžiem pat ļoti izklaidējoša, un no filmas, kuras pamatā ir alvas zaldātiņi, neko vairāk arī nevajag. Otrajā daļā ir pārsvarā jaunas sejas, bet, cik var spriest pēc treileriem, būtība nav mainījusies. Bet es gaidu filmu pavisam citu iemeslu dēļ – man ir viens draugs, kuram vienmēr vajag, lai «filma ir reāla», un es jau otro gadu gaidu, kad mēs varēsim iet uz «G.I. Joe: Retaliation»…

APRĪLIS,

Foto: publicitātes

kurā filmas diemžēl ir tikai trīs – lai cik mēģināju, tā arī nevarēju piespiest sevi iekļaut ne kārtējo «komēdiju» («The Heat» vai «Scary Movie 5», ak vai), ne «Jurassic Park 3D», kurš varbūt arī ir lielisks, taču tāpat aizies mums garām. Tāpēc lai paliek, kā ir, bet kompensācija gaida raksta beigās.

1: «Oblivion»

Iznāk ASV 19. aprīlī, Latvijā 12. aprīlī

Toms Krūzs krāšņā oriģinālā sci-fi no «Tron: Legacy» režisora? Minimums - intriģējoši, maksimums – vēl viena forša, dārga oriģinālfantastika, jo es tomēr palikšu pie pārliecības, ka Krūzam ir kaut kāds īpašs ņuhs uz projektiem un galīgi čābīgos viņš nefilmējas. Un, kā pierādīja jau pirmais treileris, interesanta (cilvēki dzīvo mākoņos, jo Zeme pārcietusi karu ar citplanētiešiem) postapokalipse ir vienmēr gaidīts viesis mūsu mājās.

2: «Evil Dead»

Iznāk ASV 12. aprīlī, Latvijā 10. maijā

Personīgi ne pārāk gaidu šo, manuprāt, pilnīgi nevajadzīgo rimeiku (praktiski tikai tādēļ, ka «Friday the 13th», «Nightmare on Elm Street» un «The Thing» rimeiki man pierādīja, ka šausmenes pārfilmēt gluži vienkārši nejēdz), taču esmu gatavs jebkurā brīdī mainīt savas domas – piemēram, tādēļ, ka pretstatā visādiem «Paranormal Activity» un tamlīdzīgajiem Sems Reimī un kompaška ir apņēmušies mūs vienkārši noslīcināt hektalitros asiņu, gaļas un iekšu, un Sarkanais Treileris tam ir būtiskākais apliecinājums.

3: «Pain & Gain»

Iznāk ASV aprīlī, Latvijā - nav zināms

Maikla Beja spējai izveidot filmu tikai par cilvēkiem es joprojām neticu, taču šeit viņa uzmanību vismaz nenovērsīs ne milzu cilvēkveidīgie roboti, ne deviņciparu budžets. Lai gan šī tik un tā ir Beja pēdējā iespēja parādīt pasaulei, ka viņa vārds vēl kaut ko nozīmē – kā nekā šis esot viņa «sapņu projekts». Plus, kā baumo, tad katram Dveina Džonsona bicepsam ir savs billing filmas titros!

MAIJS

Kadrs no filmas “Iron Man 3″
Kadrs no filmas “Iron Man 3″ Foto: publicitātes

ir gada centrālais sīkvelu mēnesis – mūs gaida tautā iemīļotu filmu otrās, trešās un pat sestās daļas, bet visam pa vidu Bazs Lurmens ar kārtējo ekstravaganto izgājienu! Atzīšos, ka personīgi manis gaidītākais kino mēnesis, tāpēc dziļi ieelpojam un skatāmies!

1: «Iron Man 3»

Iznāk ASV 3. maijā, Latvijā 3. maijā

Jaunais «Iron Man» solās būt tumšāks, skarbāks un beidzot iesaistīt notikumos Mandarīnu, kuru es respektēju vēl kopš multenēm par šo varoni, kas bija redzamas LNT kanālā sensenos laikos. Un vēl to režisē (un gan jau arī raksta) Šeins Bleks, kuru cienu vēl vairāk un vēl senāk. Kopumā, pat neskatoties uz to, ka šī ir kārtējā filma no nu jau bezgalīgā Marvel cikla, es to gaidu visvairāk no visām tuvākajā laikā iznākošajām Marvel varoņu filmām!

2: «The Great Gatsby»

Iznāk ASV 10. maijā, Latvijā 17. maijā)

Katra Baza Lurmena filma ir notikums – fakts, citādi jau tas nebūtu Bazs Lurmens, un arī šī nebūs izņēmums! Pēc neliela (130 milj. USD) misēkļa ar «Australia» (pieņemsim, ka publika vienkārši nesaprata Lurmena mīlu pret pagājušā gadsimta 30. gadu eposiem kopumā un «Vējiem līdzi» konkrēti) viņš ir atpakaļ ar to, ko no viņa gaida – lai ar dziesmām un dejām (mūziku raksta Jay-Z un The Bullitts), smukiem aktieriem (di Kaprio! Magvairs! Maligana!) un par romantiku. Varēs pēc tam Kino Sunī vēl gadu rādīt, kā «Moulin Rouge» savulaik.

3: «Star Trek Into Darkness»

Iznāk ASV 17. maijā, Latvijā 17. maijā

Ar šo vispār ir diezgan fenomenāls stāsts – pēc «Star Trek» veiksmes bija tikai loģiski gaidīt, ka sīkvels mūs apciemos maksimums gada-pusotra laikā, bet ne tāds ir JJ Abrams, kurš izvirzīja studijai Paramount ultimātu: vai nu viņš strādā pie filmas scenārija tik, cik nepieciešams, vai viņi var meklēt citu režisoru. Studija piekrita, bet par to Džej-Džejs saņēma savā rīcībā gan IMAX, gan 3D kameras – dāsnais žests bija jāatpelna. Kā liecina treileris, tad filmai tas absolūti netraucēja – ir pamats domāt, ka labākajās «The Empire Strikes Back» tradīcijās sīkvels būs pat labāks par oriģinālu!

4: «Fast & Furious 6»

Iznāk ASV 24. maijā, Latvijā 24. maijā

Piektā daļa man bija ne tikai viens no pēdējo gadu negaidītākajiem kino pārsteigumiem, bet arī ierindojusies iecienītāko grāvējfilmu sarakstā. To labi saprot arī filmas autori, tāpēc uzvaras formulu neviens mainīt netaisās – kas nozīmē mazāk dragreisu un «Limp Bizkit», bet vairāk Dveina Džonsona (kuram šajā filmā ir palīdze ekvivalenti brutālas Džīnas Karano veidolā) un nenormālu auto-action ainu! Ja iepriekšējās filmas beigu pakaļdzīšanās likās kaut kas neredzēts, tad šeit mūs gaida pakaļdzīšanās ar tanku pa šoseju, kā arī Boeing 747 un veselas superkāru garāžas divkauja.

5: «The Hangover Part III»

Iznāk ASV 24. maijā, Latvijā 31. maijā

Pēc visiem piedzīvojumiem nelaimīgā trijotne (vai četrotne – vēl nevar saprast) beidzot nonāk Meksikā, kur, kā mēs zinām no simtiem (tūkstošiem) citu filmu, piedzīvojumi ne tikai sākas, bet arī beidzas. Apvienojot režisora Toda Filipsa raksturu ar to, ka šis ir jau otrais «piespiedu» sīkvels, ir pamats ticēt, ka viņš parūpēsies par to, lai ceturto sēriju fiziski nebūtu iespējams uzņemt. Gaidu tradicionālās beigu titru montāžas dēļ!

JŪNIJS,

Kadrs no filmas “Man of Steel”
Kadrs no filmas “Man of Steel” Foto: publicitātes

kurā vasaras kino sezona ir pašā briedumā – mūs apciemos gada lielākās, dārgākās un bieži vien arī glupākās filmas, kurām riska procents ir sevišķi augsts! Tomēr, neskatoties uz to, ļoti gaidu šādas filmas:

1: «After Earth»

Iznāk ASV 7. jūnijā, Latvijā 7. jūnijā

Šis būs tāds foršs ģimenes kino, ja ar to saprotam Vila Smita ģimeni – tēvs un dēls atkal vienā filmā (ticu, ka arī mammai kāda kapeika atleks). Patiesībā, protams, šī būs vairāk Džeidena filma, kur Vils uzņemsies otrā plāna/mentora lomu. M.Naits Šjamalans pie režisora pults nedaudz satrauc, bet paliek mierīgāk ap sirdi brīdī, kad saproti, ka viņš nav rakstījis scenāriju – par to parūpējās Gerijs Vitta («Book of Eli») un Stīvens Gēgans («Traffic», «Syriana»). Nopietni ļaudis! Tie, kurus tas mazāk interesē, varēs vienkārši izbaudīt krāšņu fantastikas filmu.

2: «Now You See Me»

Iznāk ASV 7. jūnijā, Latvijā 14. jūnijā

Šī intriģējošā un pozitīvā filma par iluzionistiem pilnībā apbūra visus ar savu treileri – crowd pleaser, un katram tajā patīk kaut kas savs, citam tā ir tēma, citam atkal lieliskais aktieru sastāvs vai vienkārši iespēja uz pāris stundām ienirt kino un vienkārši maģijā. Ir sajūta, ka režisors Luī Leterjērs, kurš jau kādu laiku nelietderīgi izmanto savus resursus («The Incredible Hulk», «Clash of the Titans»), beidzot būs atradis sev īsto materiālu.

3: «Man of Steel»

Iznāk ASV 14. jūnijā, Latvijā 28. jūnijā

Galvenais jautājums ir nevis «Vai izdosies?» - bet vai publika pieņems Supermenu laikā, kad daudz mazāk zināmie supervaroņi ir ieguvuši daudz lielāku atpazīstamību (bet viss žanrs virzās kaut kur «Chronicle» virzienā), jo nav nekādu šaubu ne par galvenās lomas atveidotāju, ne par Zeka Snaidera režiju vai Deivida Goijera scenāriju. Kā pierādīja nesenais treileris, arī vizuāli mūs gaida kaut kas satriecošs – supergrāvējs gandrīz vai Terensa Malika filmu estētikā. Ļoti gaidu, lai no jauna iemīlētu Supermenu – vai pieliktu tam punktu.

4: «World War Z»

Iznāk ASV 21. jūnijā, Latvijā 28. jūnijā

Ilgi mocītais, mainītais un pārfilmētais Breda Pita zombijprojekts pie mums nonāks pašā zombijmānijas atvasarā – būs izšāvuši gan «Warm Bodies», gan «The Walking Dead» un cilvēki pamazām sāks ilgoties pēc jauniem varoņiem (ceru, ka tās nebūs mūmijas, jo visi pārējie jau ir bijuši). Attiecīgi «World War Z» vai nu iestartēs žanru pa jaunam, vai arī pieliks tam treknu punktu – spriežot pēc treilera, šāda mēroga zombiju apokalipsi mēs vēl nebūsim redzējuši!

5: «Kick-Ass 2″

Iznāk ASV 28. jūnijā, Latvijā 30. augustā)

Savulaik «Kick-Ass» daudziem bija liels pārsteigums – drosmīga, nestandarta, vienkārši traka supervaroņu filma, un vēl lielāks pārsteigums laikam ir tas, ka tai būs otrā daļa (pirmā, teiksim tā, ne pārāk pārliecināja finansiāli). Jauns režisors, lielākā daļa jau pazīstamo aktieru (gan Ārons Džonsons, gan Hloja Moreca), bet trakais Nikolass Keidžs ir aizstāts ar ekvivalenti trako Džimu Keriju. Nu kā var negaidīt?

JŪLIJS

Foto: publicitātes

ir pēdējais vasaras mēnesis, kad Holivudai nopelnīt LIELO PIĶI, tāpēc pār mums turpina gāzties gada lielākās un ambiciozākās filmas, lai gan spiediens pamazām sāk izsīkt. Tas gan galīgi nemazina spēlētāju nozīmību:

1: «The Lone Ranger»

Iznāk ASV 3. jūlijā, Latvijā 3. jūlijā

Gora Verbinska, Džerija Brukhaimera un Džonija Depa ilgi mocītajam supervesternam ir jāatgriež vesternam bijusī slava un vispār jāizdara ar žanru tas pats, ko «Pirates of the Carribean» izdarīja ar panīkušo pirātkino žanru. Vai izdosies? Labs jautājums, bet es domāju, ka drīzāk jā – ir jāatceras, ka šis noteikti nav ikvasaras letarģiskais kases grāvējs, kas veidots pēc inerces un drīzāk pieraduma pēc (kā ceturtie «Pirāti»), bet gan pēdējā iespēja trim smagsvariem pierādīt, ka viņi vēl kaut ko spēj. Un es esmu drošs, ka viņi centīsies uz 110%.

2: «Pacific Rim»

Iznāk ASV 12. jūlijā, Latvijā 12. jūlijā

Gada centrālā filma man (te galvenais pašam nedaudz atdzist un nepārhaipoties), Giljermo del Toro vājprātīgais mikslis no milzu robotiem, milzu monstriem, katastrofu filmas un ūrāpatriotiskas melodrāmas. Nedomāju, ka varēšu pateikt vairāk kā treileris, kurš jau 100x redzēts un noteikti jāskatās vēl.

3: «R.I.P.D.»

Iznāk ASV 19. jūlijā, Latvijā 9. augustā

Rajenu Reinoldsu jau vairākus gadus mēģina iestutēt kādā foršā un, galvenais, pelnošā seriālā – ar «X-Men» nesanāca («Deadpool» tā arī nav uzņemts), ar «Green Lantern» nesanāca, varbūt sanāks ar «R.I.P.D.», izdevniecības Dark Horse komiksa ekranizāciju, kurā Reinoldss darbosies kopā ar pašu Džefu Bridžesu. Viņu uzdevums ir patrulēt viņpasaules nemierīgajās ielās, jo arī viņi paši ir visai nedzīvi – komiksā tie bija zombiji, bet filmā ir nolemts viņus padarīt par rēgiem. Ņemot vērā to, cik daudz mums šogad zombijfilmu, paldies par to pašu.

4: «The Wolverine»

Iznāk ASV 26. jūlijā, Latvijā 26. jūlijā

Liekas, ka autori ir apzinājuši visas iepriekšējās filmas kļūdas un saprot, ka uz galda ir viss – cieņa, gods, adamantija skelets un pārējais, tādēļ pats Hjū Džekmens kontrolē filmu un pieņem nestandarta lēmumus, lai tā izdotos. Piemēram, kā jums patīk tas, ka filma norisināsies PĒC visām pārējām «X-Men» filmām, jau iznākušajām vai vēl tikai plānotajām, tīri priekš tam, lai nevajadzīgi nesaistītu Logana piedzīvojumus Japānā ar jau notikušo citās filmās? Galvenais ļaundaris šoreiz – katra latvieša sirdij tuvais Sudraba Samurajs. Tā bija ironija.

AUGUSTS

Foto: publicitātes

ir jau praktiski rudens – nāk ārā tas, kam dažādu (bet objektīvu) iemeslu dēļ neatradās vieta maijā, jūnijā vai jūlijā, bet kas tomēr vēlas pretendēt uz vasaras kino sezonas naudiņām. Vai arī vienkārši baidījās, ka «lielie» samīcīs.

1: «300: Rise of an Empire»

Iznāk ASV 2. augustā, Latvijā 2. augustā

Tikai tāpēc, ka pirmā daļa ļoti patika – citādi nespēju piespiest sevi būt sajūsmā par šo absolūti nevajadzīgo sīkvelu (Frenks Millers solīja sazīmēt turpinājumu pats… laikam aizmirsa), jo iepriekšējā filma, kas ļoti patika un kurai sīkvelu gaidīju kā debesu dāvanu, bija «From Dusk Till Dawn» (kas redzējuši tās sīkvelus, sapratīs). Zeks Snaiders tikai producē, no pirmās daļas aktieriem atgriežas tikai beigtais Kserkss (Rodrigo Santoro) un visuresošais blūskrīns. Vārdu sakot, ļoti uzmanīgi ar šo.

2: «RED 2»

Iznāk ASV 2. augustā, Latvijā 9. augustā

Brašo pensionāru piedzīvojumi turpinās un ir pat piesaistīti papildspēki, starp kuriem cienījamākais ir Entonijs Hopkinss. Pirmā daļa bija pārsteidzoši jestrs un vieglprātīgs gabals, bet ar šo ir sajūta, ka autori grib ienākt «The Expendables» teritorijā, ar bezgalīgajiem pašcitātiem un citiem jokiem. Īpaši tāpēc, ka režisors šoreiz ir Dīns Parizo, kura kontā gandrīz tikai komēdijas ar Džimu Keriju («Fun With Dick and Jane», «Yes Man»). Varbūt tā pat labāk – grāvējfilmu šogad pietiek, bet komēdijas tautai vienmēr ir cieņā.

3: «Elysium»

Iznāk ASV 9. augustā, Latvijā 23. augustā

Šo var praktiski uzskatīt par Nīla Blomkempa («District 9») otro debiju – spēcīgi iesācis ar jau minēto filmu, šeit viņš beidzot dabūja arī atbilstošu budžetu un aktierus (Mets Deimons, Džodija Fostere), lai varētu realizēt savas drosmīgākās ambīcijas stāstā par pārapdzīvoto zemi un vadošo klasi, kas dzīvo milzu orbitālā stacijā. Un Deimona varonis centīsies sagraut šo status quo, kā jau tas ierasts – ar futūristisku šaujamieroci rokās. Ticu, ka pēc šīs filmas mēs vēl vairāk nožēlosim, ka viss tik čābīgi izgāja ar Blomkempa «Halo». Ļoti, ļoti gaidu.

4: «2 Guns»

Iznāk ASV 16. augustā, Latvijā 6. septembrī

Atkal Valbergs, tikai šoreiz pārī ar pašu Denzelu Vašingtonu! Vai arī Denzels pārī ar Valbergu, nevis Hauku vai Reinoldsu – griez kā gribi, rezultāts būs vienāds šajā komiksa ekranizācijā (domājiet «The Losers» un «Red», nevis Marvel vai DC) par slepenu aģentu pāri, kuriem dots uzdevums nogalināt vienam otru, bet tad abi tiek iegāzti un apvieno spēkus. Denzela tēlojumu varu iztēloties jau tagad – tāpēc arī gaidu!

SEPTEMBRIS,

Foto: publicitātes

kurš ir «otrais janvāris» tādā ziņā, ka arī tam tiek pārpalikumi – šoreiz no vasaras. Pēdējos gados gan septembra reputācija ir krietni uzlabojusies, jo tad iznāk vidēja budžeta un «zemāku» žanru (komiksfilmas, videospēļu ekranizācijas), taču vienalga gaidītas filmas.

1: «Riddick»

Iznāk ASV 6. septembrī, Latvijā nav zināms

Riiiiddiiick! Vienkārši tādēļ, ka tā vajag – «pacan skazal, pacan sdelal», un, ja Vins Dīzels solīja mums Ridika piedzīvojumu turpinājumu, tad tie arī tiek piegādāti. Pat pēc katastrofālās otrās daļas izgāšanās (uz DVD gan aizgāja kā nākas, tagad laikam skaitās kulta hits). Pie tam skarbi, netīri, R-rated – arī lētāk, protams, bet tāpat šī filma vairāk ir kā simbols, nevis kas cits. Savējie sapratīs.

2: «I, Frankenstein»

Iznāk ASV 13. septembrī, Latvijā 13. septembrī

Ārons Ekharts kā Frankenšteina monstrs staigā pa mūsdienu metropoli un iesaistās cīņā ar diviem savstarpēji naidīgiem nemirstīgo klaniem – no tā var sanākt vai nu jauns «Underworld» (kura autori, starp citu, šo arī izdomāja), vai vēl viens «Abraham Lincoln: Vampire Hunter». Kā jau vienmēr, visvairāk paveicās mūsu austrumu kaimiņiem – Bulgārijā filma sauksies «Аз, Франкенщайн»!

3: «Rush»

Iznāk ASV 20. septembrī, Latvijā nav zināms

Kad izgāzās ilgi un rūpīgi plānotā «The Dark Tower» cikla ekranizācija, režisors Rons Hovards nolēma izvēdināt galvu, izlaižot kādu līkumu ar ātru mašīnu – protams, pārnestā nozīmē, jo ķērās pie F1 notikumiem veltītās filmas «Rush» uzņemšanas! Filmas centrā ir mūžīgie sāncenši, F1 piloti Nikijs Lauda (Daniels Bruls) un Džeimss Hants (Kriss Hemsvorts), un, kā jau visas filmas ar pēdējā piedalīšanos, arī šī izvērtīsies nevis par F1 fanu, bet gan spiedzošu meiteņu kompāniju svētceļojuma mērķi.

4: «The Tomb»

Iznāk ASV 27. septembrī, Latvijā 27. septembrī

Atkal vecā gvarde, tikai šoreiz – cietumā, kurā tiek iesēdināts cietumu eksperts Silvestrs Stalouns un no kura viņš bēg ar bēgšanas eksperta Arnolda Melnnēģera palīdzību. Epizodēs tikpat vecās gvardes pārstāvji Sems Nīls un Vinnijs Džounss, kā arī nez kādu nolūku vadīts dziedonis 50 Cent – varbūt beidzot redzēsim, kā tad radās slavenā iesauka («eu, puis, pacel 50 centus…»).

OKTOBRIS

Kadrs no filmas "Seventh Son"
Kadrs no filmas "Seventh Son" Foto: publicitātes

ne īsti kases grāvēju, ne arī neveiksminieku mēnesis – gluži otrādi, tieši oktobrī mūs gaida ilgi gaidīts turpinājums (vai pat vairāki), nevajadzīgs, taču intriģējošs rimeiks (vai pat vairāki) un Luks Besons. Kā arī vispārēja mobilizācija «Oskaru» sezonai:

1: «Sin City: A Dame to Kill For»

Iznāk ASV 4. oktobrī, Latvijā 4. oktobrī

Tik ilgi gaidījām šo, līdz likās, ka tā arī nesagaidīsim, – bet nē, Rodrigezs un Millers ir atpakaļ pie darba, šoreiz būs vairāk oriģinālmateriāla un telpiskāk (jā, 3D), daudz vecu paziņu un daudz jaunu seju. Pagaidām filmas centrālā intriga ir – kura tad atveidos dāmu, kuras dēļ ir vērts nogalināt? Būtu vienkārši satriecoši, ja Rodrigezs to saglabātu noslēpumā pēc iespējas ilgāk!

2: «Oldboy»

Iznāk ASV 11. oktobrī, Latvijā 11. oktobrī

Spaiks Lī, protams, ir baigi spicais džeks – gan kritizēt Tarantino par n-word izmantošanu filmās, gan pārfilmēt filmas, kurām tas galīgi nav vajadzīgs. No otras puses, tas ir daudz interesantāk, nekā Stīvens Spilbergs ar Vilu Smitu (bija arī tāds variants), un no uzņemšanas laukuma nāk stāsti par neiedomājamām Džoša Brolina fiziskajām metamorfozēm. Pats galvenais – Spaika Lī gadījumā varam būt gandrīz pilnīgi droši, ka viņš nepiekāpsies un saglabās visu oriģināla skarbumu.

3: «Gravity»

Iznāk ASV 18. oktobrī, Latvijā nav zināms

Esam jau noilgojušies pēc Alfonso Kuarona, kurš mūs nav priecējis ar jaunu filmu kopš 2006. gada («Children of Men»)! Bet tas ir saprotams, jo ar laiku viņa filmas kļūst tikai ambiciozākas, jo, sācis ar attiecību drāmām un Hariju Poteru, Kuarons pamazām tuvojas Kubrika cienīgam vērienam, arī tehniski – no viņa jaunākās filmas gaidām ne tikai fantastisku aktierspēli (praktiski Sandras Bullokas solo) un emocionālu lādiņu, bet arī kārtējo tehnisko izrāvienu, šoreiz kosmosa un bezsvara telpas atveidošanā. Līdz filmai vēl tālu, tāpēc tikmēr gaidām treileri vai vismaz kādu kadru no tās!

4: «Malavita»

Iznāk ASV 18. oktobrī, Latvijā nav zināms

Vēl viens hroniskais «aizgājējs» no kino, Luks Besons, ir atgriezies, lai strādātu, – šoreiz ir sashēmots tā, lai varētu gan ar Robertu Deniro pastrādāt, gan atcerēties vecos labos «Leona» laikus, un arī lai tālu prom no mājām nav jābrauc, jo šīs gangsterfilmas par bēguļojošo Ņujorkas mafiozo (de Niro) darbība norisinās Normandijas piekrastē, kur de Niro varonis atkal ķeras klāt vecajiem stiķiem. Otrā plāna lomās tādi paši žanra veterāni Tomijs Lī Džounss, Mišela Feifere un Vincents Pastore.

5: «The Seventh Son»

Iznāk ASV 18. oktobrī, Latvijā 18. oktobrī

Mēģinājumi ja ne pārspēt vai atkārtot, tad vismaz pietuvoties Harija Potera kinopanākumiem mūs apciemo regulāri, un šis ir vēl viens no šī garā saraksta – varbūt vienīgi nedaudz eksotiskāks (to režisē Krievijas eksports Sergejs Bodrovs vecākais) un kvalitatīvāks, jo galvenajās lomās redzēsim Džefu Bridžesu un Džuliānu Mūru. Filma, protams, ir par pusaudzi-burvi.

6: «The World’s End»

Iznāk ASV 25. oktobrī, Latvijā 11. oktobrī

Kā mūs mācīja vēl «The Matrix Revolutions» plakāts, «Everything that has a beginning has an end», un beidzot mēs esam sagaidījuši britu režisora Edgara Raita «Kornetto triloģijas» (kuras saistošie posmi ir pats Raits un aktieri Saimons Pegs un Niks Frosts) noslēdzošo daļu, kura solās būt episkākā no visām – ja iepriekš iesmiets tika par zombijfilmām un policistu grāvējiem, tad šeit viss jau ir pateikts nosaukumā.

NOVEMBRIS,

Kadrs no filmas “Ender’s Game”
Kadrs no filmas “Ender’s Game” Foto: publicitātes

kurā ir auksts, drēgns un nepatīkami, bet siltajā un mājīgajā kinoteātrī rāda iecienītu filmu sen gaidītus turpinājumus vai vismaz sen kārotas labu grāmatu ekranizācijas.

1: «Ender’s Game»

Iznāk ASV 1. novembrī, Latvijā nav zināms

Vēl viena 2013. gada dāvana sci-fi žanram, slavenās Orsona Skota Karda noveles ekranizācija ar Asu Baterfīldu (Hugo no «Hugo»), Heiliju Stenfildu («True Grit»), Harisonu Fordu un Benu Kingsliju. Režisē Gevins Huds, kuram steidzami nepieciešama rehabilitācija pēc «X-Men Origins: Wolverine», un viņš sola piegādāt līdz šim kino neredzētas ainas bezsvara telpā. Gaidām!

2: «Thor: The Dark World»

Iznāk ASV 8. novembrī, Latvijā 1. novembrī

Potenciāli ļoti interesants (jo savādāks) Marvel filmu atzars – kamēr «centrālā» tēma aizvien vairāk un vairāk paliek «kosmoss» («Guardians of the Galaxy», «The Avengers 2»), šī iet taisni supervaroņu fantasy virzienā (tādēļ pie filmas strādā viens no seriāla «Game of Thrones» režisoriem), jo jaunajā filmā bez visiem vecajiem varoņiem (Tors, Loki, Odins un pārējie) darbosies arī tumšie elfi, kas būs filmas centrālie ļaundari. Netiks aizmirsti arī romantikas cienītāji – ja spriežam pēc attēliem no uzņemšanas laukuma, Tors noteikti apciemos savu mīļoto uz Zemes un nebūs viens (attēlos bija redzama kādas Zemes pilsētas absolūtā destrukcija).

3: «The Counselor»

Iznāk ASV 15. novembrī, Latvijā - nav zināms

Kā vienmēr ražīgais Ridlijs Skots veikli miksē žanrus – vakar tas bija «Prometejs», rīt – «Blade Runner» sīkvels, bet šodien tā ir Kormaka Makartija («No Country for Old Men», «The Road») kriminālās noveles adaptācija ar Maiklu Fassbenderu, Havjeru Bardemu un Bredu Pitu! Kā vienmēr, man pietiek ar to, ka šī ir Ridlija Skota filma, lai to gaidītu, – pārējais ir tā, icing on a cake.

4: «The Hunger Games: Catching Fire»

Iznāk ASV 22. novembrī, Latvijā - nav zināms

Ko lai saka – vajag taču uzzināt, kas tur tālāk notika, un, tā kā grāmatas es lasīt netaisos (pat ne vienatnē zem segas), tad filma būs mana vienīgā iespēja to uzzināt (atcerēsimies arī, ka biju visai pozitīvi noskaņots pret pirmo daļu, normāls jauniešu kino). Protams, informācijas telpa tiks pārpildīta ar masu histēriju arī šīs «sāgas» sakarā, bet labāk šis nekā Krēsli.

DECEMBRIS

Kadrs no filmas “The Hobbit: The Desolation of Smaug”
Kadrs no filmas “The Hobbit: The Desolation of Smaug” Foto: publicitātes

kad gads jau gandrīz beidzies, bet mūs vēl steidz apciemot gada pēdējie smagsvari. Nav daudz, bet esmu drošs, ka saraksts vēl papildināsies:

1: «The Hobbit: The Desolation of Smaug»

Iznāk ASV 13. decembrī, Latvijā 13. decembrī

Visi tur būsim, jo kur tad tu liksies. Šoreiz gan tiekamies 2D 24fps zālē.

2: «47 Ronin»

Iznāk ASV 25. decembrī, Latvijā 25. decembrī

Vēl viens milzu dolgostrojs, šai filmai bija jāiznāk vēl 2011. gadā, bet tad to pārcēla, pārfilmēja, atkal pārcēla un atkal pārfilmēja. Lai gan idejai ir potenciāls – gandrīz vai «The Last Samurai» uz steroīdiem, kur Kukurūza vietā darbojas tikpat apgarots Kianu Rīvzs, kurš ar katanu apstrādā senās Japānas dēmonus (dēmoni parādījās filmā pārfilmēšanas laikā). Citās lomās (Rietumos ne)pazīstami japāņu aktieri – vismaz uzlecošās saules zemē panākumi garantēti, jo arī Kianu vēl kopš «The Matrix» laikiem tur ir savējais.

3: «Jack Ryan»

Iznāk ASV 27. decembrī, Latvijā 3. janvārī

Rebūtu laiks! Viens vienīgs rebūtu laiks! Respektīvi – attiecīgais (rebūta) laiks pienācis arī Toma Klensija centrālajam kinovaronim, Džekam Rajenam (Jack Ryan), kuru iepriekš varējām redzēt filmās «The Hunt for the Red October» (Aleks Boldvins), «The Patriot Games» / «Clear and Present Danger» (Harisons Fords) un «The Sum of All Fears» (Bens Afleks). Tā kā no Afleka nekāds Rajens tā arī nesanāca, tad jaunajā filmā to tēlos jaunais kapteinis Kirks – Kriss Pains. Režisē Kenets Brana, viņš arī atveido galvenā ļaundara lomu (cik alkatīgs brits!), bet Rajena mentora lomā no lādes izvilktais, bet joprojām aktīvais Kevins Kostners!

Vai tas ir viss? Protams, nē – vēl ir vesels lērums filmu, kuras ļoti gaidu un kuras (cerams) iznāks 2013. gadā, bet tām vēl nav noteikts iznākšanas datums, pretējā gadījumā es tās būtu salicis pie attiecīgā mēneša.

Ko es arī noteikti izdarīšu, kolīdz situācija kļūs skaidrāka, bet pagaidām lai pastāv vienā sarakstā:

1: «Machete Kills»

Iespējamais iznākšanas laiks - vasara

Kā zināms, Machete don’t text, bet šobrīd pat nevar mums atrādīties, jo ir iesaistīts juridiska rakstura nepatikšanās – vienam no filmas līdzfinansētājiem kaut kas ļoti nepatīk (ak šis Rodrigezs!), un, kamēr strīds netiks atrisināts, Mačete nevarēs nogalināt kinoteātru ekrānos. Skumji.

2: «The Wolf of Wall Street»

Iespējamais iznākšanas laiks - rudens

Kārtējā Martina Skorsēzes filma ar Leonardo di Kaprio – skan kā spriedums, bet patiesībā ir kārtējie svētki kino pasaulē. Šoreiz Skorsēze un viņa mūza ķersies klāt Volstrītai un tās valdniekiem, kuri brīvi tērē ASV nodokļu maksātāju naudu – ļoti aktuāls un mūsdienīgs temats, ne velti filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem. Gaidu «The Aviator» un «Wall Street» krustojumu.

3: «Inside Llewyn Davis»

Iespējamais iznākšanas laiks - pavasaris

Vēl viena filma, kur veidotāju vārdi atsver biļetes cenu, kad nekas cits vairs nav svarīgs, – domāju, ka par visiem saviem nopelniem brāļi Koeni to ir vairāk kā pelnījuši. Filma ir par 60. Ņujorku, džezu un dzīvi, kā jau tas vienmēr ir Koeniem, bet galveno lomu tajā atveido Džastins Timberleiks.

4: «Trance»

Iespējamais iznākšanas laiks - 27. marts (Lielbritānija)

Denija Boila dalība Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā uz brīdi apturēja viņa jaunākās filmas uzņemšanu – «Trance» tika uzfilmēta un ielikta atvilktnē, bet šobrīd no Olimpiādes brīvais Boils to aktīvi liek kopā! Šajā filmā Boils atgriežas pie saknēm, piedāvājot spraigu trilleri par laupītājiem ar Džeimsu Makavoju, Vincentu Kaselu un Rozario Dousoni. Must!

5: «Snowpiercer»

Iespējamais iznākšanas laiks - 2013. gada vasara

Tumšais zirdziņš, kas piezagās nemanot, – postapokaliptiska drāma, kas balstīta uz franču (pēc loģikas – tātad labu!) komiksu, no filmu «The Host» un «Mother» režisora Joon-ho Bong, ar Krisa Evansa, Džeimija Bella un Eda Harisa piedalīšanos. Vienkārši apskatieties šīs ilustrācijas, un jūs arī sev uzdosiet tikai vienu jautājumu – KAD?

6: «Only God Forgives»

Iespējamais iznākšanas laiks - vasara

Filmas «Drive» saldais pārītis Rajens Goslings (aktieris) un Nikolass Vindings Refns (režisors) atgriežas ar kārtējo vizuāli baudāmo krimināldrāmu, šoreiz par Bangkokas padibenēm, kur noziedzīgās pasaules pārstāvis Goslings risina domstarpības ar vietējo kārtības sargu ar taiboksa palīdzību. Spriežot pēc filmas plakāta, iezemietim iet labāk…

7: «The Monuments Men»

Iespējamais iznākšanas laiks - decembris

Džordžs Klūnijs, kurš producēja «Argo», tomēr vēlas pats savu «Argo» – tā, lai pēc patiesiem notikumiem, bet interesanti gan pašam, gan citiem. Un arī kāda balva noderētu – ko tad viņš tāpat vien filmēs, vai? Džordžs grib balvas, ne tikai māju Saulkrastos! Šim nolūkam labi derēs scenārijs par īpašu karavīru vienību, kas 2. pasaules kara laikā glāba pasaules kultūras šedevrus no nacistu ķetnām. Režisē Klūnijs, lomās Klūnijs, Mets Deimons, Daniels Kreigs, Bils Murejs, Žans Dižardēns un citi.

Kādas ir tavas gaidītākās filmas 2013. gadā? Dalies ar savu viedokli šā raksta komentāros!
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu