Krievijā sāk tiesāt mirušo juristu Magņitski (32)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas tiesa ceturtdien sākusi izskatīt lietu pret 2009.gadā pirmstiesas ieslodzījumā mirušo Rietumu investīciju fonda «Hermitage Capital» juristu un korupcijas apkarotāju Sergeju Magņitski, kurš tiek apsūdzēts krāpšanā.

Magņitska ģimenes advokāts tiesas procesā atteicies piedalīties, tādēļ pirmstiesas noklausīšanās pārcelta uz 28.janvāri, aģentūrai AFP atklāja Maskavas Tveras rajona tiesas preses dienests.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Pēc viņa nāves šī lieta tika slēgta, bet 2011.gada augustā no jauna atvērta.

Februārī izmeklētāji paziņoja, ka plāno vērsties pret mirušo juristu tiesā.

Magņitskis un viņa bijušais darba devējs - Rietumu investīciju fonda «Hermitage Capital» vadītājs Viljams Brauders - tiek apsūdzēti par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas 522 miljonu Krievijas rubļu (aptuveni deviņu miljonu latu) apmērā.

Brauders pašlaik atrodas Londonā un tiek tiesāts aizmuguriski.

Magņitska ģimenes advokāts Nikolajs Gorohovs AFP paziņojis, ka šī lieta ir antikonstitucionāla un viņš tajā neplāno piedalīties.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu