Amerikā otrdien notiek milzums referendumu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar ASV prezidenta vēlēšanām amerikāņiem dažādās pavalstīs šodien ir iespēja izšķirt arī virkni citu jautājumu, sākot ar geju laulībām un beidzot ar novecojušo segregācijas normu atcelšanu Alabamas štata konstitūcijā.

Kopumā 27 pavalstīs vēlētājiem dota iespēja piedalīties 172 štata mēroga referendumos, kā arī nobalsot par virkni vietējo iniciatīvu.

Daudzas no iniciatīvām nodotas balsošanai, cerot vēlētājus aizvilināt uz vēlēšanu iecirkņiem, līdz kuriem citādi daļa pilsoņu nemaz neaizietu.

Tam var būt patiesi liela nozīme tik sīvā cīņa par Balto namu, kāda vērojama šogad.

«Balsošanai nodota likumprojekta esamība palielina vēlētāju aktivitāti par dažiem procentpunktiem, jo tas ļaudis vairāk iesaista problēmās un mudina tos ierasties balsot,» atzīst Štatu likumdevēju nacionālās konferences analītiķe Dženija Dreidža Brauzere. «Nav gan skaidrs, vai konservatīvs likumprojekts var vairāk mudināt konservatīvos vēlētājus vai arī liberālos vēlētājus.»

Piemēram, Floridā, vienā no svarīgākajiem svārstīgajiem štatiem, kurā 2000.gadā, gūstot uzvaru tikai ar pāris tūkstošiem balsu, nākamais prezidents Džodžs Bušs jaunākais spēja kopumā pārspēt savu sāncensi Alu Goru, balsošanai nodota virkne likumprojektu, kuru mērķis ir mobilizēt konservatīvi noskaņotos pilsoņus.

Floridā grib aizliegt abortu finansēšanu

To starpā ir aizliegums izmantot sabiedriskos līdzekļus abortu finansēšanai, grozījumi normās par reliģijas brīvību, kas turpmāk ļautu izmantot štata līdzekļus reliģisko organizāciju atbalstīšanai, un iecere, kas faktiski likvidētu pašreizējā prezidenta Baraka Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformas.

Līdzīgi likumprojekti, kas vērsti pret jaunās veselības aprūpes sistēmas iedzīvināšanu, nodoti vēlētāju izvērtēšanai vēl četrās pavalstīs, tostarp Misūri, kas arī tiek pieskaitīta tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem.

Savukārt demokrāti cer savā labā izmantot Ohaio likumprojektu, kas paredz izveidot neatkarīgu komisiju vēlēšanu iecirkņu robežu grozīšanai, lai atgūtu savā kontrolē dažus apgabalus, kuri tika zaudēti pēc robežu maiņas, kuru apstiprinājusi republikāņu kontrolētā likumdevēju sapulce.

Kolorādo cer legalizēt marihuānu

Savukārt vēl vienā svārstīgajā štatā - Kolorādo - jauniešus, kuru balsis 2008.gadā palīdzēja Baltajā namā nokļūt Obamam, varētu iedvesmot likumprojekts, kas paredz marihuānas legalizēšanu. Aptaujas liecina, ka pastāv lielas izredzes šā likumprojekta apstiprināšanai referendumā.

Likumprojekti par marihuānas legalizēšanu nodoti balsošanai arī Oregonā un Vašingtonā, kamēr Montānas un Arkanzasas vēlētāji lems par marihuānas izmantošanu medicīniskiem mērķiem.

Savukārt Mičiganā tiek gaidīts, ka pie balsošanas urnām aktīvi dosies arodbiedrību biedri, kuri arī parasti sliecas atbalstīt demokrātus, jo šajā pavalstī vēlētāju vērtējumam nodots likumprojekts, kas paredz tiesības uz kolektīvo līgumu nostiprināt štata konstitūcijā.

Vislielākās izmaiņas prognozē viendzimuma laulību jautājumos

Tomēr vislielākie jaunumi, iespējams, sagaidāmi cīņā par viendzimuma laulībām, norāda Brauzere.

Jautājums par geju laulībām jau sen atrodas Amerikas politikas degpunktā, taču šogad ir pirmā reize, kad vēlētājiem tiks jautāts, vai viņi vēlas viendzimuma savienību tiesisko atzīšanu, nevis to aizliegšanu.

Aptaujas liecina, ka Menā, kuras vēlētāji tikai pirms trim gadiem noraidīja štata likumdevēju pieņemto likumu par geju laulību legalizāciju, šoreiz tas tiks apstiprināts.

Aptaujas liecina, ka geju savienību atbalstītāji varētu gūt pārsvaru arī Merilendā un Vašingtonā, kamēr mēģinājumi panākt, lai Minesota kļūtu par 31. štatu, kas savā konstitūcijā iekļauj viendzimuma laulību aizliegumu, varētu būt neveiksmīgi.

Kalifornijā grib atcelt nāvessodu

Kalifornijā balsošanai nodoti 11 likumprojekti, tostarp par nāvessoda atcelšanu, par pienākumu īpaši marķēt ģenētiski modificētu pārtiku, par nodokļu paaugstināšanu, lai nodrošinātu skolu un ārkārtas dienestu finansēšanu, un par arodbiedrību politiskās darbības ierobežošanu.

Tikmēr Alabamā vēlētājiem nāksies doties pie balsošanas urnām, lai beidzot no štata konstitūcijas svītrotu novecojušās normas, kurās pieminēta skolu segregācija, kā arī lai atceltu tā dēvēto galvasnaudu, kas sen vairs netiek iekasēta. Nepieciešamība pēc šādiem referendumiem izriet no Alabamas konstitūcijas īpatnībām - prasības, lai ikviens grozījums štata pamatlikumā tiktu apstiprināts referendumā.

Lai gan referendumi ir viens no instrumentiem vēlētāju intereses vairošanai, tas nebūt nav visefektīvākais, norāda Džordža Meisona universitātes vēlēšanu eksperts Maikls Makdonalds.

Kampaņu štābi ir izstrādājuši smalkas tehnoloģijas un piesaistījuši tūkstošiem brīvprātīgo, lai sasniegtu savus potenciālos atbalstītājus.

Tieši tas viņiem palīdz «patiesi nokļūt līdz grūti sasniedzamiem vēlētājiem, kuriem nepieciešams vairāk glaimu un pārliecināšanas, lai piedabūtu tos nobalsot,» sarunā ar aģentūru AFP uzsver Makdonalds.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu