Uzbrūk hakeru apkarotājiem (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pret Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas «CERT.LV» serveri ceturtdien un piektdien līdz apmēram plkst.10 veikts piekļuves bloķēšanas uzbrukums, kas brīžiem palēninājis «CERT.LV» mājaslapas darbību, stāstīja «CERT.LV» vadītāja Baiba Kaškina.

Kaškina teica, ka «CERT.LV» ir aizdomas, ka uzbrukums sarīkots no Latvijas. Sākotnēji datu pakešu izcelsmes adreses liecināja, ka daļa no apjomīgās plūsmas nāk no ārzemēm, taču, uz brīdi atslēdzot ārzemju interneta lietotāju piekļuvi «CERT.LV» resursiem, nekas nemainījās, viņa stāstīja. Visticamāk, datu pakešu adreses bijušas viltotas.

Nejēdzīgi izsaukumi

Piekļuves bloķēšanas uzbrukums darbojas, nosūtot milzu daudzumu nejēdzīgu «izsaukumu» upura mājaslapai, serverim vai citam interneta resursam ar mērķi to «nogāzt» vai liegt piekļuvi parastajiem resursa lietotājiem. Šādiem uzbrukumiem parasti izmanto zombētu datoru robottīklus, kur simtiem vai tūkstošiem datoru nemitīgi un vienlaicīgi cenšas pieslēgties upurim.

Ir arī hakeru programmatūra, kas no viena datora var ģenerēt lielu daudzumu izsaukumu. Šāda veida ļaunprātīgu rīcību var salīdzināt ar nemitīgu zvanīšanu uz visiem kāda uzņēmuma vai iestādes telefoniem, lai tie būtu nemitīgi aizņemti.

Apnīk darboties?

Kā stāstīja Kaškina, uzbrukums apsīcis piektdien no rīta, iespējams, tādēļ ka «CERT.LV» veica tehniskus pretpasākumus vai arī uzbrucējam apnicis darboties, neredzot būtiskus panākumus.

«CERT.LV» darbojas kopš 2011.gada 1.februāra saskaņā ar «Informācijas tehnoloģiju drošības likumu» un ir atbildīga par informācijas tehnoloģiju drošības veicināšanu Latvijā. «CERT.LV» tās uzdevumus izpilda Satiksmes ministrijas pārraudzībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu