Okupācijas muzejs kļuvis par pieprasītu apskates objektu (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Okupācijas muzejs kļuvis par pieprasītu apskates objektu tūristu vidū, intervijā aģentūrai LETA norādīja muzeja direktore Gundega Michele.

Vasarā muzeju dienā apmeklē ap 400 ārvalstu tūristu. Gadu gaitā Rīgā vairāk sāk ierasties tūristi no Krievijas, un arī muzejs to izjūt, jo Okupācijas muzeju apmeklē arvien vairāk tūristu no šīs valsts.

Michele minēja, ka tūristu interese par muzeju skaidrojama arī ar tā veiksmīgo novietojumu. «Muzeja pašreizējai ēkai ir ļoti labs novietojums. Ja muzejs būtu tālu no centra, tad, iespējams, liela daļa no apmeklētājiem, kas Rīgā ir tikai uz īsu laiku, mūs nemaz neapmeklētu. Jau no laika gala mūsu muzeja vēlme bija sniegt cilvēkiem informāciju tā, kā viņi to visērtāk un vieglāk var saņemt,» vēstīja muzeja direktore.

Tajā pašā laikā viņa piekrīt, ka ir arī skaistas un vērtīgas vēstures grāmatas, taču ne visi cilvēki piesēžas un tās izlasa. «Savukārt tūristi un valstsvīri, kas ierodas Latvijā, viesojas arī Okupācijas muzejā, kur uzzina par notikumiem, par kuriem iepriekš neko nezināja. Mūsu muzeju apmeklē cilvēki gan no Eiropas un Āzijas, gan arī citām vietām,» stāstīja Michele.

Jau ziņots, ka Okupācijas muzejs pamazām pārceļas uz pagaidu mājvietu bijušās ASV vēstniecības telpās. Sagaidāms, ka pagaidu mājvietā pirmā izstāde jau varētu tikt atvērta novembrī, savukārt esošajās muzeja telpās ekspozīciju plānots turēt atvērtu līdz oktobra beigām. Patlaban iecerēts, ka nākamvasar, ja vēl nebūs sākušies «Nākotnes nama» būvniecības darbi, Okupācijas muzejs Latviešu strēlnieku laukumā atkal varētu atvērt savu ekspozīciju.

Muzeja darbinieki jau tagad informē ārvalstu tūristus un savus apmeklētājus par jaunajām muzeja pagaidu telpām, kur cer piesaistīt tikpat lielu ārvalstu un arī pašmāju apmeklētāju interesi.

Kā ziņots, Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcija tiek plānota jau vairāku gadu garumā. Muzeja ēkas rekonstrukcijas jeb «Nākotnes nama» ideju 2001.gadā izstrādāja latviešu arhitekts Gunārs Birkerts.

Septembrī tika pārtraukts atklātais konkurss par muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu, jo tā tehniskajā specifikācijā bija nepieciešams veikt izmaiņas. Konkurss tika izsludināts šā gada februārī.

Savukārt jūnija beigās Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes konkursā uzvarēja AS «LX Grupa», kas piedāvāja muzeja ēkas rekonstrukcijas tehnisko projektu izstrādāt par 93 795 latiem.

Latvijas Okupācijas muzejs ir būtiska padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa daļa. Par padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa celtniecības finansēšanu pagājušā gada jūlijā nolēma valdība.

Pēc VAS «Valsts nekustamie īpašumi» aprēķiniem, rekonstrukcijai nepieciešami aptuveni 5,5 miljoni latu. Daļu rekonstrukcijas - muzeja ēkas siltināšanas izmaksas - segs no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstītā konkursa «Zemas enerģijas patēriņa ēkas» līdzekļiem. Piešķirtie līdzekļi ir paredzēti valstij piederošās muzeja ēkas pārbūvei, bet rekonstruētā nama iekārtošanai un jaunas, mūsdienīgas ekspozīcijas izveidei līdzekļus vāc Latvijas Okupācijas muzeja biedrība.

Latvijas Okupācijas muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940.gada līdz 1991.gadam, tās priekšvēsturi un sekas. Muzeju ik gadu apmeklē vairāk nekā 100 000 viesu. Muzeju uztur nevalstiska labdarības organizācija «Latvijas Okupācijas muzeja biedrība».

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu