Patiesība par latviešu modelēm ārzemēs (83)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tik daudzas meitenes sapņo kļūt par modelēm, bet šoreiz par modeļu karjeras tumšajiem aspektiem. Portāla TVNET uzrunāto modeļu aģentūru vadītāji atgādināja, ka patiesībā modeļu biznesā ir daudz slidenu lietu, kas var novest no ceļa.

Modeļu skolas vadītāja Zanda Krancmane norādīja, ka modeļu pasaulē iespēju ir ļoti daudz, taču vienlaikus šī nodarbošanās saistīta ar daudziem slideniem variantiem, kā noiet no ceļa. Vajadzīgs stiprs raksturs, lai tos neizmantotu.

Bet aģentūras «Baltic Casting Agency» direktors Elviss Grinbergs teica, ka, domājot par modeļu sūtīšanu uz ārvalstīm, ļoti svarīgs ir meiteņu vecums.

Viņš uzskata, ka 13, 14 gadu vecumā jauniešu psihe, domāšana un pasaules uztvere vēl nav tik nobriedusi, lai meitenes vienas pašas dotos uz Parīzi, Milānu, Londonu vai citu modes lielpilsētu, kur ārvalstu aģentūru uzdevumā vairākus mēnešus iet uz «kastingiem», kā arī «tusējas» kopīgos dzīvokļos. Labāks variants esot «direct booking» darbi - tiešie ceļojumi uz konkrētiem pasūtījumiem un laiku.

Mūsdienās iepriekšējās izpētes iespējas ir daudz lielākas

nekā, piemēram, pirms desmit gadiem. Tagad daudz informācijas var uzzināt ar interneta starpniecību. Pirms braukšanas jāievāc pēc iespējas plašāka informācija.

Ir vērts sazināties ar vēstniecību

Tāpat vajadzētu sazināties ar vēstniecībām. Bieži vien tām ir «melnie saraksti». Tajos norādīti uzņēmumi, tostarp modeļu aģentūras, kas iepriekš «sasmērējušās». «Melno sarakstu» veidošana īpaši izplatīta Āzijas valstīs.

Pavērot savu bērnu

Visiem vecākiem, kuri domā par savu bērnu sūtīšanu modeļu gaitās, vajadzētu pavērot jauniešu uzvedību. 13 gadu vecumā tā var būt diezgan nestabila, taču, sasniedzot pilngadību, varētu kļūt prognozējamāka. 18 gadus veca meitene daudz ko uztver citādi nekā piecus gadus jaunāka modele. «Ir sarežģīti uzzināt un saprast, kas notiek meitenes galvā.»

Nevar noliegt, ka modeļu bizness var būt saistīts ar narkotikām, alkoholu un drakoniskām diētām. Lielā mērā šīs lietas atkarīgas no pašām meitenēm, viņu rakstura un uztveres, kā arī, protams, aģentūrām, kas ar viņām sadarbojas.

Grinbergs akcentēja - lai arī padsmit gadu vecumā modeles ļoti daudz ceļo un pelna naudu, tomēr jāatceras par izglītību. Gadās, ka regulāra un ilgstoša ceļošana sākas agrīnā pusaudžu vecumā, bet ap 20 gadu vecumu meitene atgriežas Latvijā. Te viņa

nevar atrast darbu, jo viņai nav pat pamata vai vidējās izglītības.

Labāk, ja jaunietes starptautisko karjeru sāk pēc vidējās izglītības iegūšanas. Tādos gadījumos viņām ārvalstīs ir iespēja paralēli modeļu darbam arī studēt un varbūt pat iegūt augstāko izglītību. Tā var lieti noderēt turpmākajā dzīvē pēc modeles karjeras noslēguma.

Bieži vien modeļu darbs tālu prom no mājām saistīts ar nemitīgām un drastiskām diētām. Lai arī meitene ir gana tieva, piemēram, viņas viduklis ir 59 cm, daļa aģentūru pieprasa vēl izteiktāku kārnumu.

Tievēšanas mānijas dēļ meitenes mēdz iedzīvoties dažādās veselības problēmās, piemēram, bulīmijā, kā arī saistīties ar narkotikām

Tāpat jāatceras, ka modeļu biznesā mēdz būt gadījumi, kad meitenēm jāsniedz seksuālie pakalpojumi, lai pakāptos pa karjeras kāpnēm. Lai arī par šīm lietām daudz runāts,

joprojām ir muļķītes, kuras iekrīt šajās lamatās.

Tāpēc pirms došanās uz ārzemēm ļoti rūpīgi jāiepazīstas ar modeļu aģentūru, tās vēsturi, atsauksmēm, nākamo darba vietu un citām lietām.

Saistībā ar modeļu darbu jāpatur prātā arī cilvēku tirdzniecība. Laiku pa laikam dzirdams, ka šādās situācijās nonāk dažādu valstu iedzīvotājas, piemēram, polietes, ukrainietes.

Savukārt «Ginta Budes modes nama» vadītājs Gints Bude norādīja, ka par modelēm ārvalstīs mēdz dēvēt arī meitenes bez konkrētas nodarbošanās un darba. Daudz latviešu meiteņu braukā pa pasauli un sauc sevi par modelēm, lai gan tādas patiesībā nav.

Kas vainīgs jaunās sievietes nāvē?

Runājot par latviešu modeles traģisko nāvi, pirms dažām dienām nokrītot no balkona Anglijas pilsētā Mančestrā, Grinbergs izteica vairākus minējumus. Vērtējot medijos izskanējušo informāciju, varētu domāt, ka tas bija nelaimes gadījums. Vienlaikus nevar noliegt, ka nozarē valda sīva konkurence un meitenes ir gatavas uz daudz ko, lai tikai ieriebtu konkurentēm, piemēram, nogriezt matus vai «uzsēdināt» uz narkotikām.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu