Kāpēc mūsu dzīvē tik nozīmīgs ir skaitlis 27? (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA, AP/Scanpix

Cipars, kas izrādījās liktenīgs Eimijai Vainhausai, bieži vien caur pārbaudījumiem liek iziet arī mums, pārējiem.

Kad 2011. gada 23. jūlijā savā Londonas mājā nomira Eimija Vainhausa, visa pasaule bija šokā. Sīciņā auguma brunete ar uzkasīto matu cekulu un dvēselisko balsi mūžam atradās tabloīdu «melnajā sarakstā» un publiski lielākoties tika pieminēta saistībā ar atkarību no narkotikām, nevis mūziku. Iespējams,

vērojot Vainhausas cīņu ar sevi, daudzi no mums aizdomājās: «Kā viņa vēl joprojām var būt dzīva?» Taču 27 gadu vecums bija viņai liktenīgs.

Tas ir ierakstīts zvaigznēs

Vai esi dzirdējusi par tā dēvēto Klubu 27 ? To veido 27 gadu vecumā miruši populāri mūziķi, piemēram, Kurts Kobeins, Dženisa Džoplina, Džimijs Hendrikss un nu kopš pagājušā gada arī Eimija Vainhausa. Kluba vārds parasti tiek minēts tieši saistībā ar rokzvaigznēm, tomēr 20. gadsimts ir kļuvis par pietiekami lielu izaicinājumu arī mums, parastajiem cilvēkiem, kas ar slavu un popularitāti nesaskaras. Saskaņā ar likumdošanu pieauguši mēs skaitāmies 18 gadu vecumā, kad spējam pilnībā atbildēt par savu rīcību, varam lietot alkoholu un iegūt autovadītāja apliecību. Taču patiesībā daudzi tā sajūtas tikai sasniedzot savus 27 vai 28.

Attīstības psiholoģe Klēra Rouva stāsta, ka tam ir vairāki bioloģiski skaidrojumi. Kādā pētījumā atklāts, ka cilvēka smadzenes attīstās un nobriest vēl ilgi pēc atļautā autovadīšanas, alkohola lietošanas un balsstiesību vecuma sasniegšanas. «Skatoties no neirālās attīstības viedokļa, mēs neesam pieauguši līdz pat 25 gadu vecumam,» paskaidro Rouva.

Faktu, ko zinātne apstiprinājusi tikai nesen, astrologi zinājuši jau pirms vairākiem gadsimtiem. Pārmaiņu pilno laika posmu starp 27. un 30. dzimšanas dienu, kad tu tā pa īstam pārtopi no jaunietes par pieaugušu sievieti, viņi sauc par Saturna atgriešanos.

«Divdesmit gadu vecumā mēs sākam kāpt klintī – uz plašu dzegu, kas kādreiz sniegs patvērumu,»tēlaini stāsta astrologs Džonatans Keiners, kurš uzskata, ka 27 gadi var būt ļoti sarežģīts vecums. Pēc Vainhausas nāves astrologs savā blogā rakstīja: «27 gadu vecumā

patvēruma dzega uz stāvās klints ir turpat netālu, taču tu no apakšas tā īsti nevari redzēt, cik tuvu tai esi.

Ceļa pēdējie metri bieži vien ir visgrūtākie.»

Brīnumainie gadi

Neatkarīgi no tā, tici tu astroloģijai vai nē, 27 gadi ir bijis zīmīgs vecums daudzām sievietēm. Cosmo veiktajā aptaujā vairākas atzina, ka tieši šajā laika posmā iestājies lūzums viņu karjerā, laulībā un attiecībās ar bērniem. Visas izjutušas arī satraukumu par tuvojošos 30 gadu slieksni.

Liene (32) savus 27 atceras kā juku pilnu laiku. Tieši togad viņa pārcietusi fizisku uzbrukumu, zaudējusi darbu, iedzīvojusies ēšanas traucējumos un pārcēlusies atpakaļ pie vecākiem. Tomēr sieviete uzskata – pat ja viņas ceļā nebūtu stājušies šie notikumi, viņai būtu nācies risināt citas problēmas. «27 gadi ir vecums, kurā tu beidzot saproti, ka jaunību par attaisnojumu minēt vairs nevari,» atklāj Liene.

Redzot, kā viņas draugi atrod savas otras pusītes, iegādājas dzīvokļus un kāpj pa karjeras kāpnēm, sievietei šķita, ka viņas dzīve tiešām ved pa nepareizajām sliedēm. «27 gadi var būt īsts izaicinājums, jo apkārtējie nereti uzskata, ka līdz 30 tavai dzīvei jau jābūt pilnībā sakārtotai. Sabiedrība un ģimene mūsos ir ielikusi neapzinātus stereotipus,» komentē psihoterapeits Šons Varens. «Tomēr mūsdienās tie vairs nav tik svarīgi, kā kādreiz,» viņš turpina. «Mūsu

vecvecāki šajā vecumā jau bija precējušies, dzemdēja bērnus un strādāja labi atalgotu darbu,

bet mēs paši labi ja esam beiguši augstskolu.» Lai arī ar prātu mēs saprotam, ka pasaules kārtība tagad ir cita, emocionālā līmenī bieži vien jūtamies kā zaudētāji.

Pieņem pārmaiņas

Reizēm krasā atšķirība starp reālajiem sasniegumiem un vēlamajiem mērķiem šķiet paralizējoša, taču tā var signalizēt par pārmaiņu nepieciešamību. Vainhausas draugi stāsta, ka pāris nedēļas pirms nāves dziedātāja nepārtraukti runājusi par laimīgajām attiecībām ar jauno draugu, režisoru Regu Trevisu un ļoti vēlējusies palikt skaidrā.

«Joprojām ir grūti spriest, vai viņa sasniedza krīzes punktu tāpēc, ka nostrādāja skaitlis 27, vai arī viņas ķermenis vienkārši bija pārdzīvojis tik daudz, ka vadzis lūza. Jebkurā gadījumā – šī sieviete izskatījās pazudusi,» spriež Rouva.

Ja arī tu dzīvē jūties kā apmaldījusies, 27 gadi ir piemērots laiks, lai šo sajūtu pārvarētu. «Dažreiz pietiek tikai izrunāties ar draugu un atzīt: «Pašreizējā dzīves situācijā neesmu laimīga.» Šis atzinums bieži izgaismo pareizo risinājumu – ļauj saprast, ko un kā mainīt,» stāsta Rouva.

Melisa (29) pirms diviem gadiem jutās gatava pārmaiņām. Viņa beidzot īstenoja bērnības sapni – pieteicās aktiermākslas studijām, tad sastapa nākamo līgavaini un mainīja attieksmi pret darbu. «Es turpināju strādāt to pašu darbu, taču mainīju attieksmi un centos uz to skatīties pozitīvāk. Tas ļāva man sasniegt vairāk un sevi pierādīt,» saka Melisa.

Attieksmes maiņa viņai palīdzēja saprast: «Lai arī dzīve dažreiz neiet tajā virzienā, kā plānots, tas ir normāli.» Melisai piekrīt arī Liene: «Viena lieta, ko izdarīju sevis labā, – beidzu sevi salīdzināt ar citiem. Šobrīd esmu tikpat bankrotējusi un tikpat vientuļa, kā toreiz, taču tagad vairs par to nepārdzīvoju.»

Arī aktrises Kirstenas Danstas teiktais iedvesmo šo pārmaiņu periodu uztvert vieglāk. «Tagad esmu daudz laimīgāka, daudz pārliecinātāka, daudz noteiktāka, nekā agrāk,» viņa stāsta. «Tu 25 un 29 gadu vecumā – tie ir divi dažādi cilvēki. Šis neilgais laika posms var šķist kā vesela mūžība, taču tu dzīvo, mācies, pārvari drāmu, un beigās tavs skats uz dzīvi kļūst daudz skaidrāks un mierīgāks.»

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu