Gruzijā saasinās protesti pret cietumnieku spīdzināšanu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi ceturtdien saasinājās ielu protesti pret cietumnieku spīdzināšanu, vairojot sabiedrības saniknojumu pret valdību un, iespējams, palielinot atbalstu opozīcijai 1.oktobrī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Tūkstošiem cilvēku piedalījās protesta akcijās pie Iekšlietu ministrijas ēkas un Tbilisi Gldani cietuma, kurā notikusi spīdzināšana, par ko vēstīja divi televīzijas kanāli - opozīcijas TV9 un «Maestro» -, otrdien pārraidot ar slēpto kameru uzņemtus video, kuros redzams, kā apsargi spīdzina cietumniekus, tostarp izvarojot ar steku vai slotaskātu. Tāpat redzams, kā apmēram 20 sargi sit rindā nostādītus ieslodzītos.

Daļai no demonstrantiem rokās bija slotaskāti. Pūļi pieprasīja iekšlietu ministra Bačanas Ahalajas atkāpšanos.

Lai mazinātu saspīlējumu sabiedrībā, Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pieņemis sodu izpildes, probācijas un juridiskās palīdzības ministres Hatunas Kalmahelidzes atlūgumu.

Ceturtdien Saakašvili par sodu izpildes, probācijas un juridiskās palīdzības ministru iecēla līdzšinējo tiesībsargu Giorgiju Tuguši, kurš solīja pilnībā reformēt cietumu sistēmu. Saistībā ar notikušo ir aizturēti 12 cietuma darbinieki un Saakašvili solījis atbildīgos par notikušo sodīt.

Iekšlietu ministrija uzsvēra, ka tā esot politiska provokācija un video uzņemšanu vadījis un apmaksājis cietumnieks, kas saistīts ar miljardieri un opozīcijas līderi Bidzinu Ivanišvili, kas gan to noliedz. Ivanišvili ir kanāla TV9 īpašnieks.

Atkāpjas Gruzijas iekšlietu ministrs

Saistībā ar skandālu par ieslodzīto spīdzināšanu cietumā Tbilisi ceturtdien atkāpies no amata Gruzijas aizsardzības ministrs Bačo Ahalaja, informēja Gruzijas Iekšlietu ministrijas preses dienests.

Savā paziņojumā Ahalaja uzsver, ka viņu esot satriekuši televīzijā demonstrētie kadri par ieslodzīto spīdzināšanu Tbilisi Gldani cietumā.

«Es jau [vairāk nekā] gadu nevadu sodu izpildes sistēmu, taču dažu vadītāju pienākums bija nepieļaut šādus sašutumu izraisošus faktus, un viņi sāka darbu sistēmā mana vadībā. Ņemot to vērā, man ir morāla un politiska atbildība, tāpēc lūdzu prezidentu atbrīvot mani no amata,» sacīts Ahalajas paziņojumā. Ahalaja, kurš vadīja Tieslietu ministrijas sodu izpildes departamentu no 2005. līdz 2009.gadam, bija iekšlietu ministrs kopš šā gada jūlija. Pirms tam viņš bija aizsardzības ministrs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu