Drīzumā 11. novembra krastmalā tiks izvietots skulptūru ansamblis "Laika upes liecinieki"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli "Laika upes liecinieki", informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Pašvaldībā informēja, ka noslēdzies Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīkotais metu konkurss vides mākslas objektu izveidei Vecrīgā, kura rezultātā iegūti divu vides mākslas objektu dizaini un tehniskie risinājumi.

Konkursā objekta izvietošanai 11.novembra krastmalā pirmo godalgu saņēma SIA "Savvaļa" un mākslinieka Andra Eglīša darbs "Laika upes liecinieki". Ideja paredz veidot vides mākslas objektu, kura fiziskais veidols būtu septiņu lielformāta praktiski "apdzīvojamu" skulptūru ansamblis, kas vienlaikus pildītu arī atpūtas vietas funkciju.

Ansambļa skulptūras tiks veidotas no īpaša aerobetona, jaucot to ar dažādiem Latvijas zemes krāsu pigmentiem, tādējādi iegūstot materiālu, kas vizuāli atgādina smilšakmens klinšu iezi. Vides mākslas objektu atrašanās vieta - krastmala - un izmantotais materiāls vedina uz domu, ka skulptūras skatāmas kā arheoloģiski atradumi vai no upes izskaloti priekšmeti.

Skulptūras krastmalā paredzēts izvietot līdz jūlija sākumam.

Otro godalgu saņēma SIA "Sampling"" un SIA "BONUSS W" apvienība ar projekts "Trīs paviljoni", bet trešo - mākslinieka Reiņa Dzudzillo darbs.

Arī Doma laukuma konkursa daļā piešķirtas visas trīs iespējamās godalgas. Pirmo vietu konkursā izcīnīja piegādātāju apvienība "Lightfoot" ar projektu "Kopā pie Doma".

Piedāvājums paredz Rīgas vēsturiskā centra sirds atdzīvināšanu, izmantojot aizraujošu pilsētvides mākslas objektu - "Kopā pie Doma".

Novietojuma ideja risina pilsētvides situāciju, kur vienuviet sastopas septiņas Rīgas ielas, kā vienotu centrālās satikšanās punktu. Šī ir ne tikai mākslas instalācija, bet arī uz kopienu vērsta iniciatīva, aicinot cilvēkus no visām sabiedrības grupām baudīt un mijiedarboties no jauna atdzīvinātajā publiskajā telpā, tādējādi kļūstot par neatņemamu projekta daļu un kolektīvi aizpildot laukumā esošo brīvo telpu, kā arī stiprinot sociālo vienotību.

Piedāvātais risinājums ietver apņemšanos ievērot ilgtspējīga un sociāli atbildīga dizaina izstrādi, kā arī ekonomisku domāšanu. Instalācija pati ražos enerģiju apgaismojumam.

Otrā vieta piešķirta Artura Analta un SIA "AD production" projektam "Apaļais galds", bet trešā - autoru apvienībai, kas izstrādājusi objektu ar nosaukumu "Laika kapsula".

Līvu laukuma daļā konkursa žūrija lēma piešķirt tikai 2. un 3. godalgu. Otrā godalga piešķirta SIA "Pareizā ķīmija" vides mākslas objektam "Rotaļrīga". Trešā godalga tika piešķirta "Aktsiaselts Adamlights" filiāles "Adam Decolight Latvia" objektam "Gaismas ceļojums".

Savukārt Reformācijas laukuma daļā piešķirta tikai otrā godalga- māksliniekam Ērikam Božim par darbu "Oksitocīna portāls".

Pašvaldība jau ziņoja, ka konkursa mērķis bija iegūt četras augstvērtīgas vides mākslas objektu dizaina un tehniskā risinājuma izstrādes idejas, kā arī izvēlēties metu konkursa uzvarētājus katrā no konkursa četrām daļām, kuri izgatavos vides objektus un veiks autoruzraudzību vides objekta uzstādīšanas un eksponēšanas laikā.

Metu konkursa kopējais balvu fonds par četrām daļām ir 16 000 eiro. Katrā no daļām pirmās vietas ieguvējam jeb konkursa uzvarētājam pašvaldība piešķirs 2000 eiro, otrās vietas ieguvējam - 1500 eiro, trešās vietas ieguvējam - 500 eiro.

Konkursa uzvarētājs jeb pirmās vietas ieguvējs saņems uzaicinājumu piedalīties sarunu procedūrā par vides objekta izgatavošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu