Prieks un panākumi kopā ar TVNET (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Septembrī svinam portāla TVNET dzimšanas dienu. 1.septembrī aprit tieši 12 gadi, kopš TVNET ir kopā ar saviem lasītājiem. Saistībā ar šo dzimumdienu piedāvājam iepazīties ar vienu no senākajiem TVNET darbiniekiem - tehnisko direktoru Kristapu Armani (32 gadi). Viņš portālā darbojas gandrīz no pirmsākumiem.

Tu esi viens no senākajiem TVNET darbiniekiem – strādā portālā jau vairāk nekā desmit gadu. Vai atceries savu pirmo darba dienu?

Jā, protams. Ne tikai mana pirmā darba diena TVNET, bet viss pirmais mēnesis pagāja negulētās naktīs. Mugura un piere nepārtraukti bija slapja. Tā bija nenormāli liela atbildība un stress.

Tu uzreiz sāki strādāt kā TVNET tehniskais direktors?

Sākumā jau mēs nebijām tik lieli – mums bija tikai viens tehniskais cilvēks, kas atbildēja par «dzelžiem». Man bija «jāuzpasē» visu darbinieku datori, biroja tehnika, kā arī lielās, melnās, skaļi dūcošās kastes, kas to visu uzturēja.

Dažu mēnešu laikā «ieskrējos» un sapratu, ka daudz kas jāpārkārto. Ar Ivara [TVNET direktora Ivara Baula] instruēšanu, ko un kā vajadzētu pārkārtot, visu būvējām no jauna.

Bijāt labs tandēms?

Ivaram tobrīd un arī tagad ir daudz ideju, kas mums visiem kopīgiem spēkiem jāīsteno. Tā kā TVNET šo 12 gadu laikā audzis ļoti strauji, nepārtraukti bija jādomā, ko un kā pārkārtot un optimizēt. Esam izauguši no pāris serveriem līdz aptuveni 25 serveriem, kas jau atkal ir par maz.

Kristaps savā darba vietā TVNET jūtas labi
Kristaps savā darba vietā TVNET jūtas labi Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Izstāsti, kā tavas pirmās darba dienas atšķiras no tagadējām! Vai vispār ir jūtama atšķirība?

Pamatīgi atšķiras. Sākumā es viens pats darīju visu. Tagad mums ir stingri sadalīts, kurš «čalis» ko dara. Es vairāk nodarbojos ar plānošanu, tehnisko līdzekļu sagādi, darbu sadalīšanu un pats galvenais - darbu prioritāšu plānošanu.

Tu darbojies kā uzraugs?

Jā. Vispirms ir ideja, ko pēc tam uzzīmē mākslinieks. Tad mēģinām izdomāt tehnisku risinājumu, kā īstenošanā piedalās vairāki darbinieki. Tikai tad, kad «nočekojam», ka risinājums strādā, piedāvājam to TVNET lasītājiem.

Portāla IT direktors vienmēr ir atvērts jaunām idejām
Portāla IT direktors vienmēr ir atvērts jaunām idejām Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Interneta žurnālistu darbs ir ļoti dinamisks un prasa strauju reakciju un darbības. Vai līdzīgi darbojas arī tehniskā puse?

Jā. Ideāli, ka esam salīdzinoši neliels kolektīvs un pie mums nav liela hierarhija.

No idejas līdz reālam risinājumam varam nonākt vienā dienā.

Mēdz būt pēkšņas idejas, ko īstenojam dažās stundās. Piemēram, Ivars atskrien un jautā, vai varam to izdarīt. Es ātri izpētu un izdomāju, vai tas ir iespējams. Ja jā, sākam uzreiz darīt.

Tev jādarbojas ļoti ātri?

Jā... Bet nu jau esmu sasniedzis tādu līmeni, ka varu naktīs mierīgi gulēt.

Šķiet, tu noklausījies manas domas – tikko gribēju tev jautāt, vai vari vakaros un naktīs «atslēgties» no darba...

Vēl pirms četriem pieciem gadiem naktis bieži vien pagāja TVNET zīmē. Pirmkārt, nereti pa naktīm bija jāstrādā, jo bija lietas, ko pa dienu nevarēja izdarīt, piemēram, jāpārnes dati vai jāmaina «dzelži». Tas jādara pa nakti, jo citādi pazaudētu dienu ar TVNET saturu.

Pirms aptuveni septiņiem gadiem, kad mums vēl bija mazi «dzelži» un nebija daudz dublējošo iekārtu, nakts vidū viens «dzelzis» vienkārši saplīsa. Tas nozīmēja, ka gandrīz diennakti TVNET nebija pieejams. Tieši tajā laikā bija lielais interneta bums. Atceros, man zvanīja kolēģi no iepriekšējās darba vietas - ziņu aģentūras - un jautāja, kas pie mums notiek. Cilvēkiem nebija pieņemams, ka TVNET vairākas stundas nedarbojās. Viņi domāja, ka varbūt portāls ir uzlauzts. Taču cēlonis bija triviāls – saplīsa viens «dzelzis».

Vai šodien arī tā var notikt?

Nē, var gadīties tikai īslaicīgi pārrāvumi.

Daļa apmeklētāju varbūt domā, ka mums lapas uzturēšanā iesaistīti simtiem vai tūkstošiem serveru un viss ir dublēts vai pat trīskāršots. Bet diemžēl tam nekad nav pieticis naudas.

Vienmēr ar minimāliem līdzekļiem izdarām maksimumu.
Kristaps ir pārliecināts par TVNET izaugsmi arī turpmāk
Kristaps ir pārliecināts par TVNET izaugsmi arī turpmāk Foto: TVNET

Kas tev šo gadu laikā ir bijis lielākais izaicinājums?

Droši vien laiks pirms aptuveni trīs gadiem, kad pārtaisījām visu TVNET. Sistēmu, ko kādreiz papildinājām ar arvien jaunām iespējām, toreiz pilnībā nomainījām. Strādājām vairāk nekā pusgadu.

Atceros, kā Ivars ar gandarījumu toreiz stāstīja par saviem puišiem, kas to visu paveica.

Jā, tas bija pamatīgs darbs. Pēdējās dienas strādājām pa naktīm – pasūtījām tik picas un turpinājām darbu.

Vai vari iedomāties savu dzīvi bez TVNET?

Droši vien nē. Savas darba gaitas sāku ar ziņām – iepriekš esmu strādājis masu medijos LNT, TV5 un BNS – un man tas patīk.

Toreiz, kad palaidām TV5 un visas «Fabrikas», ļoti progresīvi šķita tas, ka TV raidījumu var skatīties internetā un tam nevajag televizoru. Tagad telefonā skatīties TV raidījumu ir standarts, taču

toreiz šķita, ka NASA tehnoloģijas nonākušas uz Zemes.

Ar kādām sajūtām tu nāc pirmdienu rītos uz darbu?

Galvā pārskatu sarakstu ar lietām, ko šonedēļ vajadzētu paspēt izdarīt. Vienmēr paliek darbi no iepriekšējās nedēļas. Ja saliek kopā lielos un mazos darbus, tad darāmo lietu sarakstā vienmēr ir vairāk nekā 50 ierakstu.

Vai arī brīvdienās tu domā par TVNET?

Agrāk nevarēju nedomāt, taču tagad cenšos brīvdienās norobežoties no darba problēmām.

Tev izdodas?

Jā, pēdējā laikā man izdodas «atslēgties». Protams, momentā «pieslēdzos» darba lietām, tiklīdz saņemu īsziņu, ka TVNET kaut kas notiek aizdomīgi lēni. Tam visam es sekoju līdzi. Uzreiz sazvanos ar pārējiem tehniskajiem darbiniekiem. Ja neviens tajā brīdī nav pie «kompja» vai nevar defektu ātri novērst, ņemu savu «laptopu», ko kopā ar mobilo internetu parasti ņemu līdzi arī brīvdienās. Mūsdienās no jebkuras vietas lielāko daļu defektu var salabot.

Arī mans darba dienas rīts sākas ar rūpēm par TVNET tehnisko darbību. Vēl esot mājās, paņemu tējas krūzi un pārskatu portāla tehnisko pusi.

Daži atver avīzi, citi TVNET, bet es analizēju portāla tehnisko pusi.

Ļoti bieži nemaz neskatos ziņu saturu un nezinu, kas valstī notiek. Man svarīgāk ir tas, ka portāls strādā.

Šo 12 gadu laikā TVNET ir attīstījies ļoti dinamiski. Kādu tu redzi portāla nākotni?

Ja ir pietiekami daudz darba resursu un tehnisko iespēju, augt var ļoti daudz kur. Mums ideju netrūkst. Vajadzētu tikai vairāk darba laika un darītāju, kas tās visas realizētu. Ir kaudzēm lapiņu ar idejām, kas vēl jāpadara.

Mums ir tikai divi, trīs programmētāji, kas paveic visus darbus. Kāds no malas varbūt domā, ka mums ir 20 programmētāji un vēl pieci palīgi, taču patiesība ir pāris «čaļu». Tehniskajā daļā mēs kopā esam seši darbinieki, kuri dara visu.

Mums viens darbinieks sasniedz to pašu rezultātu, ko Skandināvijā izdara pieci cilvēki. Viņiem nav pieņemami, ka būtu jāstrādā līdz melnai naktij. Pie mums tas ir normāli – ja vajag, tad «čaļi» sēž un dara.

Kristaps un TVNET galvenā redaktore Zita Lunde labprāt iesaistās kopīgu pasākumu organizēšanā
Kristaps un TVNET galvenā redaktore Zita Lunde labprāt iesaistās kopīgu pasākumu organizēšanā Foto: TVNET

Šķiet, ka tev TVNET nav tikai darba vieta... Vai es maldos?

Jā, noteikti. Tagad būtu ļoti grūti sākt kaut ko citu darīt. Pirms pāris gadiem meklēju kaut ko citu, taču tad «restartējos». Tas sakrita ar brīdi, kad sakām būvēt portālu no jauna.

Kad kļuvām par starptautisku uzņēmumu un nonācām norvēģu «Schibsted» grupā, atkal sajutu jaunu pavērsienu – komunicēju ar lietuviešiem, igauņiem, skandināviem. Darbs ir daudz interesantāks un varam dalīties savstarpējā pieredzē.

Kas vieno TVNET darbiniekus? Kā tu raksturotu savus kolēģus?

Pateicoties Ivara un Zitas [galvenās redaktores Zitas Lundes] vadībai un izvēlei, TVNET kolektīvs vienmēr bijis foršs un draudzīgs. Portāla pirmsākumos bijām jaunākais kolektīvs, kāds uzņēmumā var būt. Vidējais darbinieku vecums bija 23 gadi. Tendence nav daudz mainījusies.

Piemēram, man prieks, ka programmētāja darbam tikko pieteicās 21 gadu jauns «čalis». Cerams, paņemsim viņu darbā.

Skandināvi bija ļoti pārsteigti, ka mums ir tik jauna galvenā redaktore. Pie viņiem, ja nav sirmu matu un vismaz 50 gadu, laikam nemaz nedrīksti kļūt par galveno redaktoru.

Vēl man patīk, ka daļa mūsu darbinieku ir ļoti muzikāli. Mums ir arī dažādi kopēji pasākumi un aktivitātes, piemēram, braucieni pa upi, volejbola spēles. Gribētu biežāk.

TVNET darbinieces ne tikai kopā strādā, bet arī atpūšas
TVNET darbinieces ne tikai kopā strādā, bet arī atpūšas Foto: TVNET

Rakstot e-pasta vēstules kolēģiem, tu mēdz parakstīties kā «IT rūķis» vai «ledusskapja rūķis». Nemaz nezināju par tavu aizraušanos ar kulināriju...

Daudz kolēģu domā, ka es bieži dusmojos un burkšķu, bet man vienkārši ir tāda izteiksme. Domāju labu, bet varbūt sanāk nedaudz pārmetoši. Tāpēc, ja e-pastā ir kāds aizrādījums vai pamācība, parakstos kā rūķis. Aicinu uz visu paskatīties vieglāk, nevis ar dusmām.

Es ne tikai aizraujos ar kulināriju. Tāpat daudz sportoju - skrienu, spēlēju basketbolu un volejbolu, braucu uz kalniem slēpot.

Bet ar virtuves lietām saskāros diezgan ātri, jo laicīgi sāku dzīvot viens pats. Vienmēr esmu gatavojis sev ēst. Pārbūvējot dzīvokli, nolēmu iekārtot ērtu virtuvi, lai var daudz eksperimentēt ar ēst gatavošanu.

Ēst gatavošanai jāsagādā prieks.

Kas ir tavs šedevrs virtuvē?

Man nav konkrētu šedevru. Man visi ēdieni šķiet interesanti. Varbūt jājautā draudzenei par šedevriem – viņa zinās.

Kad vien iespējams, meklēju jaunus pavāru kursus, kur var kaut ko pamācīties.

Esi bijis pat kursos?

Daudzos nē, bet, piemēram, biju mācīties par itāļu virtuvi. Ļoti ceru, ka šoziem izdosies apmeklēt kaut ko līdzīgu. Mani ļoti interesē Āzijas virtuve, gribu to saprast.

Daudzi gan saka, ka pareizi būtu ēst produktus, kas izauguši 100 km rādiusā ap dzīves vietu. Bet mūsdienu globalizācijas iespaidā arī virtuvē daudz kas notiek pilnīgi citādi nekā kādreiz.

Ko tu novēlētu TVNET dzimšanas dienā?

Ja skatās no tehniskās un ideju puses, nevis abstrakti, noteikti novēlētu savam portālam, lai uzrodas divreiz vairāk darbinieku un tehnisko resursu. Tad mēs kopējiem spēkiem varēsim realizēt daudz vairāk labu ideju!

Lai arī jums, TVNET lasītāji, izdodas realizēt daudz labu ideju!

Daudz laimes dzimšanas dienā!

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu