Tiesneses Buivides slimības dēļ atceļ AKKA/LAA un Viasat tiesu (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgas apgabaltiesā bija jāskata Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasība pret AS «Viasat» Latvia, taču tiesas sēde uz nekonkrētu laiku atcelta tiesneses Skaidrītes Buivides slimības dēļ.

Precizēta 2. un 3. rindkopa

Kā informēja AKKA/LAA juriste Ance Krastiņa, aģentūra tiesā iesniegusi prasību par autortiesību aizsardzību un zaudējumu piedziņu 356 000 latu apmērā no "Viasat" Latvijas filiāles. AKKA/LAA uzskata, ka "Viasat" bez licences darbojas kā kabeļoperators, bet šāda darbība nav legāla, jo uzņēmums nemaksā autoratlīdzību par retranslētajiem audiovizuālajiem darbiem.

Šāda situācija ar citiem kabeļoperatoriem nav konstatēta, sacīja Krastiņa.

AKKA/LAA iesniegusi pret "Viasat" arī prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu. "Ir nepieciešamība aizliegt izmantot autordarbus to retranslēšanai, līdz būs noslēgts licences līgums starp abām pusēm," norāda Krastiņa. Viņa skaidro, ka bez pagaidu aizsardzības līguma piemērošanas prasības tiesvedība varētu turpināties pat piecus vai sešus gadus, savukārt aizsardzības līguma piemērošanu varētu skatīt visātrāk. "Tā ir AKKA/LAA nepieciešamība, nevis kaprīze," sacīja Krastiņa.

Krastiņa norādīja, ka identiska lieta pret "Viasat" nesen ierosināta arī Igaunijā, kur nacionālās autoratlīdzības iekasēšanas aģentūras prasība pirmajā instancē apmierināta. "Mūsu valstī rezultāts diez vai būs redzams tik ātri," piebilda juriste.

"Viasat" vadītājs Baltijas valstīs Raivo Rosts norāda, ka satelītoperatora darbība nav uzskatāma par retranslāciju, jo visas tiesības "Viasat» ir ieguvis saskaņā ar savstarpēji noslēgtajiem līgumiem ar kanālu piegādātājiem. "Uzskatām, ka mums nav jāmaksā par tiesībām, kas jau ir iegūtas un par kurām ir samaksāts," uzsver Rosts.

Kā ziņots, pret Buividi uzsākts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu lietā, kurā aizdomās par fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu tiek turēts Rīgas pilsētas Zemgales tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds. Buivide pēc liecību sniegšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas darbiniekiem saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa, tādēļ viņas izskatāmas lietas patlaban noņemtas no izskatīšanas.

Jau vēstīts, ka "Viasat" ir maksas digitālās televīzijas operators, kas savus pakalpojumus piedāvā visā Latvijā. "Viasat" ir daļa no "Modern Times Group" (MTG), kas ir viena no lielākajām mediju grupām Skandināvijā un Baltijas reģionā. MTG grupā ietilpst arī "TV3", "3+" un "Star FM", bet nesen tika īstenots darījums, kurā MTG nopirka telekompāniju LNT.

Biedrība AKKA/LAA apvieno dažādus autorus, kuri kopā, kolektīvā pārvaldījumā īsteno savas mantiskās tiesības un veido sadarbību starp autoriem un viņu darbu izmantotājiem, lai nodrošinātu darbu izmantotājiem ērtu iespēju likumīgi izmantot autoru darbus un autoriem saņemt par to autoratlīdzību. Biedrība ir nevalstiska organizācija, un tās darbību vada pašu autoru vēlēta padome. AKKA/LAA pārstāv vairāk nekā 4000 Latvijas autoru un vairāk nekā 4 miljonus ārvalstu autoru un administrē viņu tiesības Latvijā.

Biedrības AKKA/LAA ieņēmumi pērn bija 695 431 lats, bet starpība starp ieņēmumiem un izdevumiem - 21 165 lati. Savukārt 2010.gadā organizācijas ienākumi bijuši 697 609 lati, bet starpība starp ieņēmumiem un izdevumiem - 28 085 lati.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu