Psihiatre brīdināja par ASV kino šāvēja uzvedību (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Psihiatre, kuras pacients bija Džeimss Holmss, kuram pirmdien izvirzīja apsūdzības par apšaudes sarīkošanu filmas par Betmenu laikā kinoteātrī ASV Auroras pilsētā, nogalinot 12 un ievainojot 58 cilvēkus, vairākas nedēļas pirms uzbrukuma brīdināja universitātes pārstāvjus, paužot bažas par viņu studenta uzvedību, vēstīja ASV plašsaziņas līdzekļi.

Raidsabiedrības «ABC News» filiāle Denverā KMGH-TV vēstīja, ka psihiatre Linna Fentona, kas ir arī pasniedzēja Kolorādo Universitātes medicīnas skolā un vada studentu garīgās veselības dienestu, gandrīz sešas nedēļas pirms apšaudes pauda bažas par Holmsa uzvedību.

Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, raidsabiedrība vēstīja, ka Fentona savas bažas par studentu Holmsu vairākiem universitātes Uzvedības un draudu novērtējuma komandas pārstāvjiem paudusi jūnija pirmajās desmit dienās.

Tomēr tam nebija seku, jo laikā, kad Fentona runāja ar kolēģiem par 24 gadus veco Holmsu, neirozinātnes students sāka izstāšanos no Kolorādo Universitātes Denverā, pavēstīja KMGH-TV.

Neprecizēja, kas tieši bija izraisījis psihiatres bažas

Avoti neprecizēja, kas tieši bija izraisījis psihiatres bažas. Viens no avotiem pieļāva, ka «viņš viņai varēja pateikt, ka ir veicis pasākumus, lai tas [apšaude] notiktu».

Televīzijas kanāls piebilda, ka Kolorādo Universitātes pārstāvji šajā jautājumā nebija sazinājušies ar Auroras policiju.

Kolorādo Universitātes Denverā mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Uzvedības un draudu novērtējuma komanda ir jauns resurss, «kas var sniegt resursus un informāciju fakultātei, darbiniekiem vai studentiem, kas saskārušies ar personām, kas izsaka draudus, ir uzbrūkoši vai citādā veidā rada problēmas».

Izvirzīja 142 apsūdzības

Pirmdien ASV Kolorādo štata Sentenialas pilsētā prokuratūra Holmsam izvirzīja 142 apsūdzības.

Pavisam 24 gadus vecajam Holmsam izvirzītas 142 apsūdzības, tostarp 24 apsūdzības slepkavībās: par katru noslepkavoto izvirzītas viena apsūdzība pirmās pakāpes slepkavībā un viena apsūdzība slepkavībā aiz ļaunprātīgas vienaldzības. Līdzīgi par katru ievainoto izvirzītas divas apsūdzības slepkavības mēģinājumā, pavisam 116 apsūdzības slepkavības mēģinājumā. Izvirzīta arī apsūdzība par sprāgstierīces neatļautu glabāšanu un viena apsūdzība par noziegumu pastrādāšanu vainu pastiprinošos apstākļos.

Prokuratūra paziņojusi, ka vēl nav izlemts, vai Holmsam pieprasīt nāvessodu.

Valda spekulācijas, ka svarīga mutiskā eksāmena nenokārtošana daudzsološajam studentam, kas saņēma prestižu valdības galvojumu, radīja stresu, kas viņu satrieca un lika pastrādāt šaušalīgo noziegumu.

Sarīko apšaudi kinoteātrī

Jau vēstīts, ka Holmss 20.jūlijā sarīkoja apšaudi kinoteātrī filmas par Betmenu laikā, nogalinot 12 un ievainojot 58 cilvēkus. Holmss, kuram līdzi bija šautene un divas pistoles, atklāja uguni kinoteātrī, kad tur cilvēku pilnā seansā tika rādīta jaunā filma par Betmenu «Tumšais bruņinieks atgriežas» («The Dark Knight Rises»).

Policija pēc uzbrukuma aizturēja Holmsu, kurš bija uzvilcis bruņas, ballistisku ķiveri un vesti, kakla aizsargu, melnus cimdus un gāzmasku, acīmredzot lai pasargātos no asaru gāzes, ko viņš izplatīja kinoteātra auditorijā pirms uguns atklāšanas. Aizturēšanas brīdī viņš policijas darbiniekiem nepretojās.

Aizturētais paziņoja, ka viņam dzīvoklī ir sprāgstvielas, tāpēc cilvēki no daudzdzīvokļu nama, kurā viņš dzīvoja, tika evakuēti. Policija 21.jūlijā pabeidza neitralizēt visas sprāgstierīces Holmsa dzīvoklī. Vispirms eksperti deaktivizēja kustību detektorus, kas bija uzstādīti, lai detonētu spridzekļus, kad dzīvoklī kāds ienāktu. Pēc tam tika neitralizēts liels daudzums spridzekļu, kas bija uzstādīti dzīvoklī.

Aurora ir Denveras piepilsēta un atrodas netālu no 1999.gadā notikušā Kolumbainas vidusskolas slaktiņa vietas. Kolumbainas vidusskolas slaktiņā Denveras piepilsētā Litltonā tika nošauti 13 un ievainoti 24 cilvēki.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu