Lukašenko sāncenšiem atteikta reģistrācija dalībai parlamenta vēlēšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) liegusi bijušajiem prezidenta vēlēšanu kandidātiem - Nikolajam Stankevičam un Aļesjam Mihaļevičam - reģistrēt parlamenta vēlēšanu iniciatīvas grupas, preses konferencē Minskā apliecināja komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina.

«Stankevičam atteikts tāpēc, ka viņš izcieš sodu, bet Mihaļevičam - sakarā ar to, ka viņš kopš pērnā gada marta nedzīvo Baltkrievijā un ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā,» norādīja amatpersona, paskaidrojot, ka šo kategoriju personām nav nedz aktīvu, nedz pasīvu vēlēšanu tiesību.

Iepriekš centienus noorganizēt vēlētāju iniciatīvas grupas parakstu vākšanai Stankeviča un Mihaļeviča atbalstam, Jermošina raksturoja kā provokāciju.

«Tas ir mēģinājums izvest ierindas kriminālprocesu republikāniskajā arēnā, piesaistīt starptautisko novērotāju uzmanību,» uzsvēra amatpersona.

Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko 2010.gada valsts galvas vēlēšanu konkurenti ir tā dēvētās «19.decembra lietas» figuranti. Pirms pusotra gada šajā dienā Minskā notika masu akcija, kuru organizēja ar vēlēšanu rezultātiem neapmierinātie pilsoņi. Atbilstoši CVK datiem, vēlēšanās uzvarēja Lukašenko. Opozicionāri organizēja gājienu pa Neatkarības prospektu. Nesankcionētajā mītiņa atbilstoši dažādiem aprēķiniem piedalījušies no pieciem līdz 40 tūkstošiem cilvēku. Akcija noslēdzās ar masu nekārtībām. Kā tika ziņots, daļa protestētāju mēģināja triecienā ieņemt Valdības namu.

2011.gada maijā tiesa Stankeviču atzina par vainīgu masu nekārtību organizēšanā un piesprieda viņam sešus gadus cietumā. Šī pašas lietas ietvaros Mihaļevičs divus mēnešus pavadīja cietumā un tika no apcietinājuma atbrīvots pret parakstu par neizbraukšanu no valsts. Politiķis tomēr aizbrauca uz Čehiju, kur ir saņēmis politisko patvērumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu