Testējam: mati izkrīt pastiprināti vai normas robežās?! (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / edlarrosa

Pastāv apzīmējums – «pastiprināta matu izkrišana». Bet kā gan mēs pašas varam izvērtēt, vai mati izkrīt normas robežās vai pastiprināti? Uz šo jautājumu portālam www.sieviesuklubs.lv atbild triholoģe jeb matu problēmu speciāliste Jekaterina Pudova no skaistuma klīnikas 4. Dimensija.

Jekaterina Pudova atklāj, ka kopumā uz mūsu galvas ir 100 līdz 150 tūkstoši matu, un ik dienu var izkrist viens procents no tiem. Tātad teorētiski vienas dienas laikā drīkstam zaudēt līdz pat 150 matu.

Tomēr realitātē norma parasti ir 30 – 80, līdz 100 matiem, kas izkrīt vienas dienas laikā.

«Tad, ja ir aizdomas, ka matu izkrīt vairāk nekā drīkstētu, var veikt tā saucamo trīs dienu testu!

Tātad matus izmazgā, izķemmē un tos, kas izkrituši, izmet.

Nākamajā dienā matus vajadzētu saņemt zirgastē vai copē tā, lai tie nebūtu brīvi izlaisti, un var sākt trīs dienu testu.

Tātad visus matus, kas dienas laikā izkrituši katras ķemmēšanas laikā, ir jāsavāc un jānoglabā aploksnē vai maisiņā. Šādu matu vākšanu veic trīs dienas pēc kārtas.

Tad, ja trešajā dienā mati kļuvuši netīri un tos mazgā, jāsavāc un aploksnē jānoglabā arī visi tie mati, kas izkrituši mazgāšanas laikā. Jāatceras, ka mazgāšanas reizē vienmēr izkrīt vairāk matu nekā citkārt!

Trešās dienas vakarā, kad mati pēdējoreiz izķemmēti un savākti, tie jāsaskaita.

Parasti pirmajā dienā izkrīt apmēram 30 mati, otrajā – ap 50 matiem, bet trešajā dienā, ja tie izmazgāti, mati var izkrist vairāk – pat 250. Un tas ir pilnīgi normāli, ka pirmajā dienā pēc mazgāšanas matu skaits, kas dienas laikā izkrituši, ir mazāks, bet pēc tam to skaits palielinās.

Tomēr,

lai noteiktu, vai mati izkrīt normas robežās, jāņem vērā vidējais matu skaits, kas izkritis trīs dienu testa laikā,

un parasti norma ir 100 – 150 matu,» skaidro Jekaterina Pudova.

Blondīnēm drīkst izkrist vairāk matu

«Dabiskām blondīnēm mats parasti ir mazāka diametra, bet to uz galvas ir skaitliski vairāk – ap 150 tūkstošiem. Līdz ar to dabiski blondiem cilvēkiem (nevis krāsotu vai balinātu matu īpašniekiem), vidēji drīkstētu izkrist apmēram 150 matu dienā.

Savukārt dabiskām brunetēm mats ir blīvāks, resnāks un redzamāks, bet skaitliski to uz galvas ir mazāk. Ja zinām, ka dienas laikā drīkst izkrist 1% no 100 vai 80 tūkstošiem kopējā matu skaita, kas rotā brunešu galvu, tad šajā gadījumā dienas norma ir 80 - 100 matu.

Tātad pieļaujamais matu skaits, kas drīkst izkrist blondu un tumšu matu īpašniekiem, atšķiras, bet

tas noteikti jāskatās, ņemot vērā dabisko, nevis krāsoto vai balināto matu krāsu.

Piemēram, ja tumšmatei, kura savus matus izbalinājusi blondus, dienā izkrīt 150 – 200 matu, tas ir par daudz, jo norma šajā gadījumā ir 80 - 100 matu dienā,» stāsta triholoģe.

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu