«Zemes draugi» aicina Lietuvu atteikties no AES projekta (53)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Viena no pasaules plašākajām vides aizsardzības organizācijām - «Zemes draugi», kas apvieno zaļi domājošos cilvēkus 76 valstīs, vērsusies pie Lietuvas augstākajām amatpersonām un aicinājusi Lietuvu atteikties no plāniem būvēt atomelektrostaciju.

«Kodolenerģētika nav nedz ilgtspējīga, nedz tīra, un tai ir lielas »slēptās izmaksas« - sociālās, ekonomiskās un ekoloģiskās. Turklāt Lietuvai nav pienācīgas atbildes uz jautājumu par kodolatkritumu glabāšanu, un lielie ar to saistītie izdevumi gultos uz Lietuvas nodokļu maksātāju pleciem,» teikts organizācijas paziņojumā, kas adresēts Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, Seima spīkerei Irēnai Degutienei, premjerministram Andrjum Kubiļum, enerģētikas ministram Arvīdam Sekmokam, finanšu ministrei Ingrīdai Šimonītei un visiem Seima deputātiem.

«Lietuvā nav urāna resursu, bet urāna ieguvei nepieciešams milzīgs daudzums enerģijas, jāgarantē droša transportēšana, veidojas radioaktīvie atkritumi, tiek sagrautas vietējās ekosistēmas. Lietuva uz gadu desmitiem būs atkarīga no urāna importa par neprognozējamām cenām. Zinātnieki arī prognozē, ka urāna krājumi pēc 40 gadiem beigsies,» norādīts dokumentā.

«Visa pasaule zina, ka kodolenerģētika ir drauds cilvēkiem un planētai, bet vai to zina arī Lietuva? Vācija un Šveice pakāpeniski atsakās no kodolenerģijas, pret kodolenerģiju stingri vēršas Dānija, Austrija un Grieķija. Diskusijas par kodolenerģētikas drošību pēc Fukušimas un Černobiļas avārijām notiek daudzās valstīs, tikmēr Lietuva izturas tā, it kā Japānā nekādas avārijas nebūtu bijis. Varu to apliecināt kā černobilieša sieva,» preses konferencē Seimā uzsvērusi Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības deputāte Rima Bašķiene.

Kā uzsvēris Lietuvas Zaļo kustības priekšsēdētājs Rimants Brazjulis, Fukušima atkal apliecinājusi to mācību, ko pasaulei devusi Černobiļa. Pēc viņa teiktā, joprojām nav atrasta atbilde uz jautājumu, kā pilnīgi droši apglabāt kodolatkritumus. «Šobrīd valda nāves kultūra. Kodolatkritumi vienkārši tiek glabāti pie elektrostacijām. Viena viesuļvētra, zemestrīce vai terora akts - un var notikt katastrofa. Kodolatkritumi, kas pašlaik tiek glabāti konteineros, var tajos atrasties 100 gadus. Pēc tam konteineri jāmaina, un tas maksā milzīgu naudu. Par to valdība nerunā,» viņš piebildis.

Arī Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības priekšsēdētājs Ramūns Karbauskis uzsvēris, ka valdība gan izdod nodokļu maksātāju naudu jaunās atomelektrostacijas reklāmai, bet apzināti izvairās no neērtiem jautājumiem.

«Kurš gan gribēs runāt par to, ka šis projekts prasīs līdzekļus tūkstošiem gadu! (..) Man nav pieņemama valdības vēlme dalīt Lietuvas iedzīvotājus labajos un sliktajos, patriotos un ienaidniekos, pieskaitot pie ienaidniekiem tos, kuri iestājas pret atomenerģētiku. Tādējādi premjers ieskaitījis ienaidniekos 65% Lietuvas cilvēku, kuri neatbalsta AES būvi un apzinās jaunās AES ietekmi uz mūsu valsti,» viņš piebildis.

Seima deputāts Gintars Songaila šonedēļ iesniedzis parlamentam priekšlikumu grozīt Lietuvas kriminālkodeksu, paredzot par valsts enerģētiskās neatkarības interešu nodošanu brīvības atņemšanu uz laiku līdz 12 gadiem.

Tikko arī paziņots, ka Visaginas AES projekta atspoguļošanai un popularizēšanai šogad vien paredzēts atvēlēt aptuveni trīs miljonus litu (612 000 latu).

Kā tikmēr liecina sabiedriskās domas un tirgus pētījumu centra «Vilmorus» veikta aptauja, 65% Lietuvas iedzīvotāju neatbalsta Visaginas AES celtniecību, bet par tās nepieciešamību stingri pārliecināti tikai 14%.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu