«Vienotība» saudzē Zaķi – saglabā frakcijas vadītāja amatā (353)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Partijas «Vienotība» frakcija sēdē trešdien nav izskatījusi deputāta Dzintara Zaķa demisiju saistībā ar iespējamo izvairīšanos no nodokļa samaksas par auto iegādi, un viņš savu amatu saglabās, žurnālistiem paziņoja frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne. Viņa sacīja, ka Zaķis ir izpildījis pirms nedēļas izvirzītos frakcijas noteikumus un frakcija ir apmierināta.

Pievienots ekspertu komentārs; pievienots video.

«Šodien [trešdien] frakcijā mēs pieņēmām zināšanai, ka šīs darbības ir notikušas, Zaķa kungs ir publiski paudis nožēlu par šo darbību, ir izsūtījis atvainošanos partijas biedriem un ir apņēmies šo darījumu nokārtot tā, ka šī mašīna turpmāk būs uz Zaķa kunga vārda, kas nozīmē, ka būs jānomaksā PVN, kārtojot šo darījumu,» pastāstīja Čigāne.

Čigāne norādīja, ka pēc kāda iedzīvotāja iesnieguma šis jautājums tiks skatīts arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

«Mēs, protams, pašlaik kā »Vienotības« frakcija esam ļoti gandarīti, ka šis nav bijis tāds gadījums, kad, konstatējot problēmas konkrētā gadījumā, mēs neesam likušies par to ne zinis. Zaķa kungs ir darījis to, ko frakcija ir lūgusi, ir pausta nožēla, ir bijusi atvainošanās biedriem gan par konkrēto notikumu, gan konkrēto kaitējumu partijai, tātad šis darījums ar mašīnu tiks nokārtots,» uzsvēra Čigāne.

Politologi: «Vienotība» nebija principiāla

Pieņemot Saeimas «Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa (V) atvainošanos, nožēlu un apsolījumu nomaksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par iegādāto automašīnu, «Vienotība» neizmantoja iespēju būt principiālai pret vienu no saviem redzamākajiem deputātiem, kas bija laba iespēja būtiski paaugstināt politiskās atbildības latiņu, sacīja politoloģe Iveta Kažoka.

Savukārt polittehnologs Jurģis Liepnieks uzskata, ka ar šādu rīcību «Vienotība» demonstrēja klaju dubultstandartu pastāvēšanu, jo «Vienotība» vienmēr ir bijusi ārkārtīgi kritiska pret citu partiju pārstāvjiem un norādījusi, ka galvenais iemesls, ar ko «Vienotība» ir pārāka par citām partijām, ir augsti morāles un ētikas standarti, godīgums, prasīgums pret saviem biedriem.

«Gadījumi ar bijušo ekonomikas ministru Arti Kamparu, bijušo tieslietu ministru Aigaru Štokenbergu un tagad ar Zaķi liecina, ka »Vienotības« standarti pret saviem biedriem ir vēl daudz zemāki nekā »veco laiku« politikā. »Vienotība« šādā veidā ļoti riskē sagraut savu identitāti. »Vienotībai« šādas kļūdas ir daudz nepiedodamākas nekā jebkurai citai partijai. Ja bijušais politiķis Ainārs Šlesers aizstāvētu kādu savu partijas biedru, kurš ir izdomājis kādu nodokļu apiešanas shēmu vai nav kaut ko norādījis ienākumu deklarācijā, iespējams, Šlesera vēlētājs to arī nepamanītu. Savukārt, ja »Vienotība« saka, ka izvairīšanās no nodokļu nomaksas ir akceptējama prakse un galvenais kritērijs ir tas, ka pagaidām nav fiksēts likuma pārkāpums, tad tā ir tāda pati argumentācija, kādu savulaik lietoja Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas politiķi,» teica Liepnieks.

Ētikas komisija - skandalozāka par Zaķi

Polittehnologs uzskata, ka šajā gadījumā «Vienotības» un partijas ētikas komisijas attieksme pret Zaķi ir daudz skandalozāka par pašu Zaķa nodarījumu, jo «Vienotība» akceptē šādu uzvedības standartu.

Gan Kažoka, gan Liepnieks norādīja, ka ar šo gadījumu «Vienotība» ļoti riskē iedragāt savu reputāciju, jo iepriekšējā prakse ir parādījusi, ka «Vienotības» kritiskie vēlētāji vēlēšanās šādus faktus atceras un atbilstoši arī rīkojas.

«»Vienotība« ir palaidusi garām savu iespēju pierādīt savu principialitāti un paaugstināt politiskās atbildības latiņu. »Vienotībai« šajā reizē vajadzēja rīkoties radikālāk, taču man nav atbildes, kādēļ tas nenotika. Iespējams, ka viņi bažījās, ka gadījumā, ja kādam deputātam var prasīt demisiju par līdz galam nenomaksātiem nodokļiem, tad var gadīties, ka sākas ķēdes reakcija un jādemisionē arī citiem, izņemot tos, kurus nesatrauc partiju aicinājumi ievērot ētikas un morāles normas arī privātajā dzīvē,» sacīja Kažoka.

Zaķis pauž nožēlu

Arī Zaķis žurnālistiem teica, ka viņš tiešām paudis nožēlu par savu rīcību un atvainojies gan frakcijas kolēģiem, gan arī partijas biedriem. «Uzskatu, ka manā rīcībā bija saskatāmas zināmas ētiskas problēmas, par šo arī atvainošanās ir saņemta. Auto no sava uzņēmuma es atpērku, un, manuprāt, tas arī pieliek punktu šai ažiotāžai, kāda bija izvērsusies,» klāstīja Zaķis.

Viņš sacīja, ka mainīt viedokli šajā jautājumā pārliecināja frakcijas kolēģi. «Pastāv iespēja, ka cilvēks, darot daudz un dažādas lietas, kļūdās, un es uzskatu, ka es kļūdījos, un man bija dota iespēja labot šo kļūdu, un attiecīgi kolektīvs nelēma, lai mani atstādinātu no amata un meklētu jaunu frakcijas vadītāju,» pavēstīja Zaķis.

Atzīst - morāli ētiska problēma

Pēc vairākkārtējiem žurnālistu jautājumiem Zaķis beidzot tomēr norādīja, kas ir šī ētiski morālā problēma. «Morāli ētiskā problēma bija acīmredzot izvēlēties scenāriju, kurš ir pieņemams katram uzņēmējam, nebija morāli ētiski korekti to darīt politiķim. Šoreiz es kļūdu esmu atzinis un labojis,» žurnālistiem paskaidroja Zaķis.

Viņš minēja, ka auto atpirks par tādu pašu vērtību, kā uzņēmums samaksājis pērkot.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs savas kompetences ietvaros pārbauda portāla «pietiek.com» žurnālista Lato Lapsas iesniegumu par to, vai Zaķis kā valsts amatpersona nav pārkāpis likumā noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Portāls «pietiek.com» vēstīja, ka atbilstoši tā rīcībā esošajiem dokumentiem pagājušā gada beigās, iegādājoties automašīnu «Volvo XC60», Zaķis, iespējams, izvairījies no pievienotās vērtības nodokļa gandrīz deviņu tūkstošu eiro apmērā samaksas.

Portāls «pietiek.com», atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju, ziņoja, ka auto apmēram 40 000 eiro vērtībā (bez pievienotās vērtības nodokļa) iegādājies Zaķim piederošais uzņēmums «Datoru centrs», taču, tā kā uzņēmumam šādas naudas nav bijis, Zaķis savam uzņēmumam 2011.gadā aizdevis 34 571 latu. Turklāt, lai izvairītos no nepieciešamības vispār maksāt PVN, deputāta kāroto automašīnu «Mūsa Motors Rīga» par 40 100 eiro pārdeva kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk – deputāta firmai.

Pēc automašīnas iegādes, kā rāda dokumenti, Zaķis ar savu firmu noslēdzis vienošanos, ar kuru tā viņam nodod šo auto lietošanā uz Saeimas deputāta pilnvaru laiku. Savukārt šogad 3.aprīlī Zaķa firma «Datoru centrs» jauno «Volvo» viņam pašam ieķīlājusi par 27 971 latu.

Pārbaudi veic arī Valsts ieņēmumu dienests.

Komentāri (353)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu