Atceļ aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ozolnieku novada dome šodien atcēla iepriekš pieņemto aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, informēja pašvaldībā.

Lēmums atcelt pagājušā gada oktobrī pieņemtos grozījumus Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumos, kas paredzēja smēķēšanas ierobežojumu uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, pieņemts, ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) lēmumu un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pagājušā gada 2.novembrī sniedza negatīvu atzinumu par Ozolnieku novada domes saistošajiem noteikumiem, kas paredzēja ierobežot smēķēšanu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, jo tie bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu.

Ozolnieku novada domes sēdē deputāti nolēma izmantot tiesības nepiekrist VARAM nostājai un neatcēla savus noteikumus. VARAM paustā nostāja, ka tā ir iejaukšanās citos likumos, nepārliecināja pašvaldību. Novada deputāti norādīja, ka likumā par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu noteikts, ka smēķēt aizliegts namu kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, taču nevienā likumā nav runas par smēķēšanu uz lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem. Tādēļ pašvaldībai esot tiesības izdot savus noteikumus, uzskatīja Ozolnieku novada deputātu un šādu pamatojumu pašvaldība nosūtīja arī VARAM.

Janvārī Sprūdžs uzdeva pašvaldībai apturēt aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām. Savukārt Ozolnieku novada dome šo ministra rīkojumu apstrīdēja Satversmes tiesā.

Pirmo reizi Ozolnieku novada dome tiesā vērsās šā gada martā, bet aprīlī ST atteica rosināt lietu, jo pieteikumā nebija ietverts prasījums. Dome tiesā atkārtoti vērsās 9.maijā, pieteikumā ietverot prasījuma formulējumu. Tomēr arī otrajā reizē ST attiecās ierosināt lietu, jo bija nokavēts termiņš, kādā dome var vērsties tiesā. Saskaņā ar likumu pašvaldība var vērsties ST trīs mēnešu laikā, kad tā saņēmusi ministra rīkojumu. Šis termiņš bija nokavēts.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) gan plāno pašvaldībām noteikt tiesības paredzēt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders. To paredz 23.februārī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu».

Grozījumu projekts paredz pašvaldību domei tiesības izdot noteikumus, kuros ir noteikti papildu smēķēšanas aizliegumi vai ierobežojumi, lai pasargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei. Pašvaldības domes kompetencē būs noteikt, vai papildu smēķēšanas ierobežojumi ir nepieciešami un kādā veidā pašvaldība nodrošinās to efektīvu kontroli.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu