Lībijā apcietinājumā tur četras SKT amatpersonas (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) juristei Melindai Teilorei - vienai no četrām tiesas amatpersonām, kuru Lībijas varasiestādes ceturtdien arestēja Zintānas pilsētā - izvirzītas apsūdzības spiegošanā, svētdien pavēstīja Lībijas pārstāvis SKT Ahmeds Džehani.

Tostarp SKT priekšsēdētājs Sans Sanhjuns pieprasījis Lībijas valsts varas pārstāvjiem, lai amatpersonas, kas apcietinājumā Zintānā atrodas jau kopš 7.jūnija, nekavējoties tiktu atbrīvotas.

SKT komanda ceturtdien ieradās Zintānā, lai tur tiktos ar gāztā Lībijas diktatora Muamara Kadafi dēlu Seifu al Islāmu. Amatpersonas vēlāk tika aizturētas it kā notikuša nacionālās drošības pārkāpuma dēļ.

SKT sestdien paziņoja, ka visi četri tiek turēti apcietinājumā.

Tomēr Džehani tagad skaidro, ka apcietinājumā atrodas tikai divas SKT pārstāves - tiesas juriste Teilore un viņas tulce libāniete Helēna Asafa. Savukārt divi komandas vīrieši - Krievijas un Spānijas pilsoņi - Zintānā palikuši brīvprātīgi.

«Viņi arestēja tikai divas, bet pārējie palika brīvprātīgi,» skaidroja Džehani.

«Melindu arestēja, jo viņa tika pieķerta, apmainoties dokumentiem ar apsūdzēto Seifu al Islāmu,» sacīja amatpersona, piebilstot, ka libāņu tulce atzīta par «līdzinieci» un tāpēc arī paturēta apcietinājumā.

Teilorei «bija pildspalva ar tajā iemontētu kameru un vēstule no vīra, kas atrodas Lībijas tiesu varas meklēto cilvēku saraksta augšgalā» - Mohammeda Ismaila, Seifa bijušā tuvākā palīga, kurš tagad bēguļo no jaunās Lībijas varas, sacīja Džehani.

Viņš arī apliecināja, ka redzējis nodoto vēstuli. Tajā bijuši «zīmējumi», «simboli» un «šifrs», ko neviens cits nevar saprast, kā vienīgi cilvēks, kas to sūtījis, un adresāts, kam tā bija domāta.

«Pret viņu [Teilori] ir uzsākta izmeklēšana, jo viņa izdarīja noziegumu. Atbilstoši Lībijas likumiem tā ir spiegošana, sazināšanās ar ienaidnieku.»

Teilore strādā kopā ar Havjēru Džīnu Keitu - SKT norīkoto aizstāvības advokātu.

Tostarp Lībijā ieradusies vēl viena SKT delegācija, kas centīsies panākt kolēģu atbrīvošanu.

«Tikko kā ieradās delegācija, lai sarunās censtos panākt SKT komandas atbrīvošanu,» sacīja Džehani.

Sestdien Zintānā sasauktajā preses konferencē cilvēks, kurš stādījās priekšā kā pilsētu un Seifa al Islāma ieslodzījuma vietu kontrolējošās brigādes komandieris, sacīja, ka SKT juristi it kā esot mēģinājuši gāztā līdera dēlam nodot bīstamus dokumentus, arī vēstuli no viņa pilnvarotās personas, kas dzīvo Ēģiptē.

Centrālā Tripoles valdība devusi rīkojumu atbrīvot juristus, tomēr viņiem noteikts mājas arests, «līdz būs pabeigta lietas apstākļu noskaidrošana», sacīja komandieris.

«Četri mūsu līdzstrādnieki ieradās Lībijā ar oficiālu misiju SKT pilnvarojumā un viņiem ir imunitātes garantijas. Mēs esam noraizējušies par viņu drošību un it īpaši par to, ka mums ar viņiem nav kontakta,» teikts Sana Sanhjuna paziņojumā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu