Par godu britu karalienei Bekingemas pils dārzā pulcējas tūkstoši (20)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bekingemas pils dārzā pirmdienas pēcpusdienā apmēram 12 tūkstoši cilvēku pulcējas uz pikniku par godu Lielbritānijas karalienes Elizabetes II valdīšanas dimanta jubilejai, bet pēc tam viņi visi klātienē vēros koncertu, kurā piedalīsies tādas zvaigznes kā Pols Makartnijs un Eltons Džons.

Desmit tūkstošiem cilvēku, kas laimēja biļetes uz pikniku, un 2000 lūgto dažādu labdarības organizāciju pārstāvju maltīti ar dažādiem ēdieniem, tostarp cāli, kūpinātu Skotijas lasi, siera plati ar pikanto mērci un zemeņu desertu, gatavos «Michelin» zvaigznes saņēmušais šefpavārs Hestons Blimentāls un karaļnama šefpavārs Marks Flanagans.

Viesiem tiek izdalīti valsts karodziņi, un katrs no viņiem saņem arī plastmasas lietus mēteli, lai gan meteorologi sola siltu un sausu laiku.

Pēc piknika Bekingemas pils pagalmā sāksies koncerts, kuru vadīs dziedātājs Gerijs Bārlovs, pulcinot tādas pasaulslavenas mūzikas zvaigznes kā Eltons Džons, Pols Makartnijs, Stīvijs Vonders, Robijs Viljams, Enija Lenoksa, Kailija Minoga, Toms Džonss un daudzas citas.

Pēc koncerta karaliene tradicionāli iedegs lāpu. Kopumā Lielbritānijā un Nāciju sadraudzības valstīs tiks iedegti 4500 lāpu, kas ir sena tradīcija britu monarhijā, jo 1897.gadā ar lāpu iedegšanu tika godināta karalienes Viktorijas dimanta jubileja, bet 1977. un 2002.gadā svētku ugunis iemirdzējās par godu Elizabetes II sudraba un zelta jubilejām. Lāpas jau ir iedegtas daudzviet Nāciju sadraudzības valstīs, piemēram, Austrālijā to svinīgi izdarīja šīs valsts premjerministre Džūlija Gilarda.

Tiešraidē no Londonas koncertu un lāpu iedegšanu pirmdienas vakarā varēs vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā.

Svinības sākās sestdien, beigsies otrdien

Svētā Pāvila katedrālē notiks pateicības dievkalpojums, kuru apmeklēs britu karaliskā ģimene un 2000 lūgto viesu, pēc kura Elizabete II un Filips apmeklēs pieņemšanu Londonas mēra rezidencē, bet pārējie karaliskās ģimenes locekļi piedalīsies pieņemšanā Londonas mērijā.

Vēlāk parlamenta ēkas vecākās daļas Vestminsteras zālē apmēram 700 dažādu arodu, labdarības iestāžu un skolu pārstāvju piedalīsies pusdienās, pēc kurām augstākie monarhijas pārstāvji karietēs dosies uz Bekingemas pili. Pirmajā karietē sēdēs karaliene un princis Filips, kam sekos troņmantnieka prinča Čārlza un viņa sievas Kamilas kariete, kā arī kariete, kurā atradīsies Čārlza dēli Viljams un Harijs un Viljama sieva Ketrīna.

Pēc tam šie monarhijas pārstāvji parādīsies uz Bekingemas pils balkona, noskatoties Karalisko gaisa spēku parādes lidojumu un svinīgo strēlnieku šāviņu parādi.

Svinības sākās sestdien ar slavenajām Epsoma derbija zirgu skriešanās sacīkstēm, kuras klātienē vēroja arī 86 gadus vecā karaliene.

Svētdien notika grandiozākais nedēļas nogales notikums Londonā, kad pa Temzu pārvietojās vairāk nekā tūkstotis kuģu, baržu un laivu no Lielbritānijas un visas britu Nāciju sadraudzības. Tā bija viena no lielākajām flotilēm, kāda jebkad kuģojusi pa Temzu, un, neskatoties uz lietaino laiku, Temzas krastos to ar gavilēm pavadīja tūkstošiem cilvēku.

Flotiles priekšgalā bija īpaši būvēta sarkanā un zelta krāsā rotāta barža «Spirit of Chartwell», kurā atradās Elizabete II un viņas vīrs princis Filips, bet aiz viņiem laivās un kuģos pārvietojās arī citi britu karaliskās ģimenes locekļi. 11 kilometru garajā maršrutā katrs peldlīdzeklis pavadīja 90 minūšu, bet īpašas baržas ar muzikantiem atskaņoja plašu repertuāru no klasikas līdz mūsdienu mūzikai.

Februārī apritēja 60 gadu kopš Elizabetes II uzkāpšanas tronī. Elizabete kļuva par monarhu 1952.gada 6.februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar savu vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju.

Elizabete II ir otrs ilgāk valdījušais Lielbritānijas monarhs pēc karalienes Viktorijas, kura bija valsts galva no 1837. līdz 1901.gadam.

Savas valdīšanas laikā Elizabete II ir pieredzējusi 12 Lielbritānijas premjerministru, 12 ASV prezidentu un sešus Romas pāvestus. Viņa ir apmeklējusi vairāk nekā 100 valstu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu