"Telšu pilsētiņas" iemītnieki protestēs pie valdības ēkas (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien plkst.9 pie Ministru kabineta ēkas plānojuši pulcēties nojauktās "telšu pilsētiņas" iemītnieki, informēja viens no protesta akcijas rīkotājiem Grigorijs Fedjkins.

Naktī no 23. uz 24.jūliju Rīgas Pašvaldības policija (RPP) aizvākusi "telšu pilsētiņu", kas vairākus mēnešus atradās iepretim Ministru kabineta ēkai.

Policijas operācijas laikā "telšu pilsētiņā" bija viens pastāvīgs iemītnieks - bezdarbnieks un invalīds Juris Lapšinskis. Patlaban nekas vairs neliecina, ka šajā vietā 236 dienas tika rīkota protesta akcija un bija izvietotas teltis, plakāti, ugunskuri utt., svētdien pārliecinājās aģentūra.

Līdz šim "telšu pilsētiņā" pa nakti uzturējās tikai Lapšinskis, jo viņam joprojām nav izdevies atrast ne darbu, ne arī dzīvesvietu. Dienā tur uzturējās arī divi viņa domubiedri - Fedjkins un Aleksandrs Tihonovs, kuri ir formulējuši astoņas prasības un priekšlikumus valdībai valsts ekonomiskās un sociālās situācijas uzlabošanai.

Protesta akcijas dalībnieki ir sašutuši par policijas rīcību. Fedjkins pastāstīja, ka naktī uz 24.jūliju ap plkst.2 pie Lapšinska, kurš tajā laikā ieturējis maltīti, piebraukusi RPP ekipāža.

"Policisti noformēja protokolu, nedzērušo protesta akcijas dalībnieku ievietoja automašīnā, neatļaujot pat paņemt savas mantas, un aizveda viņu uz iecirkni Maskavas ielā, kur noturēja līdz rītam," notikumus apraksta Fedjkins.

Šajā laikā cita RPP brigāde aizvākusi mantas no protesta akcijas vietas. Kad 24.jūlija rītā Lapšinski atbrīvoja, "telšu pilsētiņas" vairs nebija.

Tomēr protestētāji nedomā padoties un Fedjkins aicina ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi, kuriem nav vienaldzīga demokrātija, atnākt šorīt pie valdības ēkas un paust savu neapmierinātību.

"Kungi un dāmas, rīdzinieki un viesi. Atnākot jūs parādīsiet, ka jums ir balsstiesības, ka jums ir tiesības paust savas prasības. Cik ilgi mēs klusēsim, kamēr valsts parāda vienaldzību pret tautas likteni?" jautā Fedjkins.

Viņš svētdien pa dienu pie valdības ēkas atkal novietoja telti, tomēr pēc stundas parādījās policisti, kuri "ļoti pieklājīgi, bet tai pašā laikā uzstājīgi" palūguši to aizvākt.

Fedjkins nolēmis neizrādīt pretestību un telti novācis, uzrakstot paskaidrojumu policistiem, ka telts viņam nepieciešama aizsardzībai no saules. Šādi argumenti gan policistus nav interesējuši.

Vakar neizdevās iegūt Rīgas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) viedokli par RPP rīcību.

Arī RPP sabiedrisko attiecību darbinieki nekādus komentārus par notikušo līdz pirmdienai nesniegs. Savukārt RPP Centra rajona pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš Latvijas Radio skaidroja, ka nevar vienkārši dzīvot teltī Rīgas centrā - to neparedz Rīgas pilsētas saistošie noteikumi.

Protesta akcijas dalībniekam noformēts administratīvo pārkāpumu protokols, bet viņa mantas aprakstītas un novietotas policijas telpās.

"Latvijas Faktu" direktors Aigars Freimanis notikušo vērtē kā likumsakarību. Pēc viņa teiktā Latvijas Radio, situācija ap "telšu pilsētiņu" bija vairāk mediju radīta ziņa, nevis patiess notikums, un protesta akcijas uzsācējs Gints Gaiķēns bija vienīgais, kuram izdevās saprotami formulēt savas prasības un beigās arī iegūt darbu. Savukārt daudzus gadus cietumā pavadījušu cilvēku neapmierinātību, ka viņiem netiek piešķirts dzīvoklis, nevar vērtēt kā pamatotu.

"Gandrīz vai likumsakarīgi," policijas rīcību raksturoja sociologs, norādot, ka pie valdības ēkas bija "neskaidru mērķu vadīta apmetne, nekas vairāk".

Kā ziņots, protesta akciju iepretim Ministru kabineta ēkai pērn 30.novembrī sāka Gaiķēns. Viņš pauda neapmierinātību ar valstī notiekošo un prasīja valdību steidzami risināt bezdarba problēmas. Vēlāk Gaiķēnam pakāpeniski pievienojās citi protestētāji, uz trotuāra Brīvības bulvārī izveidojot "telšu pilsētiņu".

Gaiķēns dabūja darbu Rīgas brīvostā pēc tam, kad mēģināja ar pacēlāju pacelties pie Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) logiem ar prasību piešķirt vienu no pirms vēlēšanām solītajām 50 000 darbavietu.

Kā ziņots, vēl janvārī alejā nakšņoja ap 20 protestētāju, ik vakaru pie viņiem uz diskusijām ieradās pārdesmit cilvēku.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu