Miris latvietis, kurš būvēja Porsche (64)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Porsche

30.aprīlī Bādenbādenē, Vācijā, 81 gada vecumā miris Anatols Lapiņš, kurš divus gadu desmitus bija Porsche galvenais dizainers.

1930. gada 23. maijā Rīgā dzimušais Lapiņš bija Porsche dizaina studijas vadītājs periodā no 1969. gada līdz 1988. gadam, un viņa uzraudzībā izstrādāti tādi modeļi kā G sērijas 911, kas no citiem auto atšķīrās ar bamperu uzbūvi un formu, kā arī 924, 944 un 928, kas bija pēc 911 koncepcijas parauga dizainētas kupejas, taču ar priekšā iebūvētu dzinēju.

Anatols Lapiņš
Anatols Lapiņš Foto: Porsche

Pašreizējais uzņēmuma galvenais dizainers Mihaēls Mauers (amatā kopš 2004.gada) Lapiņam jeb kā saka paši vācieši – Anatole Carl Lapine - velta cildinošus vārdus: «Anatols Lapiņš veidoja Porsche sporta automobiļu dizainu vairāk nekā divus gadu desmitus. Kā dizainers viņš nesekoja modei, viņš nepārtraukti ar saviem konceptiem veidoja jaunas tendences.»

"Style Auto Turin" apbalvošanas šovā 1978.gadā
"Style Auto Turin" apbalvošanas šovā 1978.gadā Foto: Porsche

Savas profesionālās gaitas Lapiņš sāka pēc 2. Pasaules kara, kad kļuva par motoru mehāniķa mācekli Daimler-Benz darbnīcās Hamburgā. Pēc tam Lapiņš iestājās Hamburgas Autobūves skolā (Wagenbauschule), savukārt 1951.gadā viņš pārcēlās uz ASV, kur gadu vēlāk sāka strādāt General Motors virsbūvju konstrukcijas departamentā.

Eiropā Lapiņš atgriezās 1965. gadā un tika iecelts par Opel Izpētes centra vadītāju, bet 1969. gada 15.aprīlī viņš pievienojās Porsche kolektīvam kā stila nodaļas vadītājs.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu