Ierēdņiem deguni ir citādāki? (93)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Pirms dažām dienām portāls TVNET aktualizēja situāciju Saldū, kurā regulāri valda šausmīga smaka - mirušu dzīvnieku un zivju dedzināšanas smārds. Uzreiz pēc raksta uz Saldu devās vides inspektors, lai pārbaudītu situāciju. Lai gan saldenieki stāsta, ka arī šajā laikā no "Renetas" rūpnīcas izplūdusi neciešama vecu zivju smaka, tomēr inspektors smaku neesot jutis... Brīdinām, ka raksta noslēguma daļā redzami atbaidoši skati.

Portāla TVNET lasītājs Andris, kurš iepriekš pauda sašutumu par briesmīgo smārdu, pastāstīja, ka

naktī no pirmdienas uz otrdienu Druvas virzienā smirdējis tik ļoti, ka "cilvēki nevarēja vērt vaļā logus".

Tā kā vējš pūtis uz Druvas pusi, tās iedzīvotāji bijuši spiesti elpot vecu zivju smaku.

Inspektors smaku nekonstatē

Savukārt Valsts vides dienesta Juridiskā departamenta direktore Laura Rozenberga portālam TVNET pavēstīja, ka pirmdien un otrdien inspektors bija izbraucis uz SIA „Reneta” uzņēmumu un šajās dienās smaku nebija: "12., 13. jūlijā SIA „Reneta” darbībā pārkāpumu nebija, dzīvnieki netika uzglabāti un nebija arī smaku."

Dzīvnieku blakus produktu pārstrādes uzņēmums diemžēl neizbēgami radīs smakas, it īpaši šādās karstās vasaras dienās kā šobrīd,

Rozenberga atzina, bet vienlaikus norādīja, ka iedzīvotāji arī turpmāk var ziņot Valsts vides dienestam. 

"Reneta" vairākkārt sodīta

Vides dienesta pārstāve arī informēja, ka kopš "Renetas" rūpnīcas darbības sākuma Saldū 2008.gada beigās dienesta pārstāvji rūpnīcu pārbaudījuši 24 reizes.

Pārbaudēs ir konstatēti atsevišķi pārkāpumi un "Renetai” divas reizes noteikts arī naudas sods - 200 un 500 lati. 

Dzīvnieku atkritumu pārstrādes rūpnīcas teritorijā
Dzīvnieku atkritumu pārstrādes rūpnīcas teritorijā Foto: TVNET lasītāja foto

Uzlabojumi panākti, bet kādēļ tad joprojām smird?

Filtru gaisa attīrīšanai nelietošana pārbaudēs nav konstatēta, bet bijuši rīkojumi veikt filtru skalošanu un palielināt pH līmeni, Rozenberga klāstīja.

Viņa arī norādīja, ka pārbaužu laikā izdoti 30 rīkojumi situācijas uzlabošanai un pārkāpumu novēršanai. "Pārbaužu rezultātā ir panākti uzlabojumi - tika uzstādīts jauns vairākkārtīgi jaudīgāks ciklons tieši uz utilizācijas katla, karsto šķidrumu (kondensātu) vairs nenovada vietējās attīrīšanas iekārtās, bet izved uz Saldus attīrīšanas iekārtām, kuras ir jaudīgākas un labākas," viņa skaidroja.

Smakas novēršana 1 dienas laikā ir iespējama, uzņēmumu slēdzot pilnībā,

tomēr šobrīd tam nebūs likumīga pamata, jo viņiem ir izsniegta atļauja un pašvaldības akcepts būvniecībai. Šādā veidā slēdzot uzņēmumu, valstij būtu jārēķinās ar lielām kompensācijām uzņēmumam, Vides dienesta pārstāve atzina.

Kādēļ uz lauksaimniecības zemes uzbūvēta rūpnīca?

Runājot par rūpnīcas būvniecību, saldenieks Andris atgādināja, ka "Renetas" rūpnīca atrodas uz lauksaimniecībā izmantojamas zemes. Tam piekrita arī Saldus novada pašvaldības Plānošanas nodaļas vadītāja Laura Zariņa-Skapste, kura portālam TVNET skaidroja, ka šādā teritorijā galvenais zemes un būvju izmantošanas veids ir augkopība, dārzeņkopība, dārzkopība, lopkopība un ar to saistītie pakalpojumi, kā arī medniecība.

Viņa arī apliecināja, ka uzņēmums strādā notekūdeņu attīrīšanas iekārtas aizsargjoslā.

Tas, ka dzīvnieku līķu dedzināšanas rūpnīca atrodas uz lauksaimniecības zemes, ir nopietns pārkāpums!

pauda Andris un uzsvēra - ja uz šādas zemes gribēja celt rūpnīcu, vajadzēja mainīt teritorijas plānojumu.

Iedzīvotāji - kūtri vai neinformēti?

Jautāta, kā vispār iespējams, ka pilsētā tiek uzcelta šāda rūpnīca, kas rada šādas smakas un pret ko iebilst saldenieki, pašvaldības pārstāve atzina: "Rūpnīcas celtniecības laikā spēkā bija likumdošana, kas noteica: ja nav spēkā esoša plānojuma, jārīko sabiedriskā apspriede (sludinājums avīzē). Arī Saldus pagasta plānojuma izstrādes laikā notika sabiedriskā apspriede par plānojumu kopumā.

Tā ka sabiedrībai bija iespēja izteikt savu viedokli. Bet diemžēl sabiedrība bija kūtra."

Savukārt šādiem izteikumiem Andris nepiekrita un uzsvēra, ka sabiedrība nebija informēta par to, kas tur notiks: "Taču atļaut šādas rūpnīcas celtniecību, ar vai bez iedzīvotāju akcepta, uz lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir noziegums no atbildīgo amatpersonu puses."

Šādi dzīvnieku izcelsmes atkritumi iepriekš nonāca Saldū pārstrādei. Lai gan konteineriem pārvadāšanas laikā jābūt slēgtiem, tomēr saldenieki pamanījuši arī šādus - atvērtus - konteinerus ar beigtiem dzīvniekiem
Šādi dzīvnieku izcelsmes atkritumi iepriekš nonāca Saldū pārstrādei. Lai gan konteineriem pārvadāšanas laikā jābūt slēgtiem, tomēr saldenieki pamanījuši arī šādus - atvērtus - konteinerus ar beigtiem dzīvniekiem Foto: TVNET lasītāja foto

Vērtējiet paši!

Raksta resursos pievienojam gan Valsts vides dienesta, gan pašvaldības atbildes uz portāla TVNET jautājumiem.  Pašvaldības atzinumā arī varat izlasīt par rūpnīcai izvirzītajām prasībām nākotnē. Tāpat resursos varat iepazīties ar plašākām saldenieku domām par šo situāciju.

Portāls TVNET sekos līdzi šīs lietas virzībai, lai palīdzētu saldeniekiem elpot tīru gaisu. Atzīstot uzņēmējdarbības nepieciešamību un uzsverot tās lomu, TVNET tomēr vēlas atgādināt, ka no uzņēmējdarbības nedrīkst ciest iedzīvotāji. 

Šausmīgā smaka visā pilsētā

Portāls TVNET jau vēstīja, ka šausmīgās smakas dēļ dzīve vienā no skaistākajām Kurzemes mazpilsētām - Saldū - kļuvusi neciešama. Dzīvnieku līķu dedzināšanas procesā radušos smirdoņu saldenieki vairs nespēj izturēt! Turklāt pierasto cūku līķu smaku nesen nomainījis puvušu zivju smārds...

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu