Šausmīgā smaka visā pilsētā (272)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Šausmīgās smakas dēļ dzīve vienā no skaistākajām Kurzemes mazpilsētām - Saldū - kļuvusi neciešama. Dzīvnieku līķu dedzināšanas procesā radušos smirdoņu saldenieki vairs nespēj izturēt! Turklāt pierasto cūku līķu smaku nesen nomainījis puvušu zivju smārds... Rakstam pievienoti vizuāli neglīti attēli, tādēļ bērniem un cilvēkiem ar jūtīgāku uztveri ieteicams tālāk neskatīties.

Pievienots Valsts vides dienestā pavēstītais

Saldenieks Andris (vārds mainīts) sarunā ar portālu TVNET pastāstīja, ka šausmīgā smaka rodas no pilsētā esošās dzīvnieku izcelsmes atkritumu dedzināšanas rūpnīcas, kurā strādā lietuviešu uzņēmums "Reneta". Rūpnīca darbu sākusi aptuveni pirms diviem gadiem, un kopš tā laika pilsētā regulāri valda briesmīga smirdoņa.

Degušo dzīvnieku līķu smaka Saldū dažkārt ir tik pretīga, ka daži cilvēki no tās pat vemj.

Līķu smārds

Atkarībā no vēja virziena smaka regulāri pārņem dažādas pilsētas daļas. Pilsētnieki sūdzas, ka šausmīgās smirdēšanas laikā nevar nedz vēdināt māju, nedz paši iet laukā. Dažiem uzreiz kļūstot  slikti.

"Smaka ir šausmīga - kā jau līķus dedzinot," Andris raksturoja pilsētā regulāri valdošo smārdu un stāstīja, ka rūpnīcā dedzina gan dabīgā nāvē mirušus dzīvniekus, gan tos, kuri nokauti kādu slimību dēļ.

Dzīvnieku izcelsmes atkritumi, ko pārstrādā rūpnīcā
Dzīvnieku izcelsmes atkritumi, ko pārstrādā rūpnīcā Foto: TVNET lasītāja foto

Tāpat dedzināšanā nonāk visi dzīvnieku pārpalikumi, kas rodas pārtikas pārstrādes procesā - "zarnas, ķidas, kakas, kauli". Pārstrādes procesā rodas dzīvnieku kaulu milti, kurus pēc tam izbaro dzīvniekiem.

Ideja jau laba

Andris stāstīja, ka sākotnēji ar dzīvnieku izcelsmes atkritumu pārstrādi vēlējies nodarboties kāds saldenieks, kurš saistīts ar Saldus gaļas kombinātu. Izpildot Eiropas Savienības (ES) prasības, viņš vēlējies Saldū uzcelt rūpnīcu, kurā pārstrādātu šādus atkritumus no visas Latvijas.

Taču problēmas radušās saistībā ar to, ka atkritumu pārstrāde ieplānota un nu jau arī notiek nevis dziļi laukos vai mežā, kur smaku varētu viegli izkliedēt, bet gan Saldus pilsētā. Uzņēmums atrodas blīvi apdzīvotā rajonā.

Turklāt rūpnīca uzcelta uz lauksaimniecībā izmantojamās zemes attīrīšanas iekārtu aizsargjoslā.

Raksta resursos pievienoti dokumenti, kuros amatpersonas norādījušas dažādus zem rūpnīcas esošās zemes izmantošanas nolūkus.

Saprotot, ka ar šādu rūpnīcu Saldū varētu būt problēmas, saldenieks to pārdevis lietuviešu uzņēmumam, kurš ar līdzīgām lietām nodarbojas Rietavā. Taču tur atšķirībā no Saldus dzīvnieku atkritumus dedzina dziļi mežā un koki absorbē šo smaku.

Šādi dzīvnieku izcelsmes atkritumi nonāk Saldū pārstrādei
Šādi dzīvnieku izcelsmes atkritumi nonāk Saldū pārstrādei Foto: TVNET lasītāja foto

"Daudz pārkāpumu"

Piesaistot ES naudu, lietuviešu kompānija "Reneta" rūpnīcu uzcēlusi bez "nekādas sabiedriskās apspriešanas", Andris stāstīja un uzsvēra, ka atbildīgās Saldus amatpersonas pret to nav iebildušas. Taču, rūpnīcu nododot ekspluatācijā, atklājies daudz pārkāpumu.

Iedzīvotāji sūdzas, bet nekas nemainās

TVNET lasītājs uzsvēra, ka pilsētnieki vairākkārt sūdzējušies atbildīgajiem dienestiem un amatpersonām par neciešamo smaku, taču tā joprojām nav mazinājusies. "Renetai" esot noteiktas vairākas soda naudas, no kurām daļu kompānija samaksājusi, bet daļu - pārsūdzējusi. Raksta resursos pievienotas vairākas iedzīvotāju un Saldus uzņēmēju sūdzības.

Var arī nesmirdēt!

Laika gaitā atklājies, ka "Renetas" rūpnīca izmanto daudzkārt vairāk ūdens, nekā tai ļauj A kategorijas dabas piesārņojuma atļauja. Tādēļ atļaujas nosacījumus bijis jāmaina un tā jāizsniedz no jauna. Lai to izdarītu, nācies rīkot sabiedrisko apspriešanu. Zīmīgi, ka tās laikā šovasar rūpnīca neesot izdalījusi šausmīgo smaku.

Taču nākamajā dienā pēc sabiedriskās apspriešanas beigām rūpnīca atkal pārpludināja Saldu ar šausmīgo smirdoņu.

Pēc Andra domām, tas liecina, ka rūpnīca var strādāt arī bez smakas, taču peļņas nolūkos to nedara.

Saldenieks pauda viedokli, ka rūpnīca taupa uz filtru izmantošanu, jo viņš netic, ka rūpnīca veselu mēnesi būtu stāvējusi dīkā, lai tikai iedzīvotāji par to nesūdzētos. Turklāt filtrs tiekot izmantots ar vairāk nekā 100% jaudu un tādēļ bieži sabojājas un tas jāremontē. Labošanas laikā līķu dedzināšana notiekot bez filtra. Vīrietis arī pauda uzskatu, ka rūpnīcā peļņas nolūkos izmanto ļoti novecojušas tehnoloģijas. 

Konteineri, kuros pārvadā dzīvnieku izcelsmes atkritumus
Konteineri, kuros pārvadā dzīvnieku izcelsmes atkritumus Foto: TVNET lasītāja foto

Saldenieki bezspēcīgi

Andris stāsta, ka rūpnīcu pārbaudījuši arī dažādi eksperti, taču par viņu darbu maksājusi "Reneta". Tāpat arī tās pārstāvis protokolējis sabiedrisko apspriešanu un nav protokolā norādījis daļu no iedzīvotāju ieteikumiem. Kompānija esot informēta arī par dažādām pārbaudēm, un to ierašanās laikā viss rūpnīcā notiek pēc prasībām.

"Pirmais pusotrs gads mums pagāja, lai pierādītu, ka smaka nāk no "Renetas", viņi visādi centās pierādīt, ka viņi nesmako, centās mūs pataisīt par muļķiem," Andris pauda sašutumu.

Tagad zivju smaka

"Rūpnīca visu laiku saka, ka veic uzlabojumus, taču reālajā dzīvē joprojām problēmas!" Andris raksturoja situāciju un atzina, ka nesen rūpnīca nolēmusi dzīvnieku atkritumu pārstrādi pārcelt uz Rietavu dziļi mežā, bet Saldū pārstrādāt tikai zivju atkritumus. Tādējādi smaka būšot mazāka.

"Smaka nav ne par matu mazāka, tā tikai kļuvusi citādāka," viņš pauda sašutumu un norādīja, ka tagad pilsētā smird pēc puvušām zivīm. Lai kompensētu to, ka tagad rūpnīcā dzīvnieku izcelsmes atkritumu pārstrādi nomainījusi zivju dedzināšana, "Reneta" vēlas strādāt arī brīvdienās un svētku dienās. Taču iedzīvotāji pret to iebilst, jo tādā gadījumā "no smakas nevarēsim atpūsties arī brīvdienās".

Amatpersonas nevar vai negrib iesaistīties pēc būtības?

Reģionālā Vides pārvalde norādot, ka nevar kompānijai nedot atļauju atkritumus pārstrādāt. Iedzīvotājiem varot palīdzēt tikai pašvaldība. Taču nelaime, pēc Andra teiktā, esot tajā apstāklī, ka lielākā daļa atbildīgo amatpersonu esot tās pašas, kuras deva atļauju rūpnīcas būvniecībai.

Turklāt saldenieki arī bažījās, ka amatpersonas var neļaut cilvēkiem iepazīties ar dažādiem dokumentiem saistībā ar to, jo tie varētu atklāt, ka amatpersonas devušas zaļo gaismu rūpnīcas būvei bez jebkādām iebildēm un ne saldenieku, bet gan savās interesēs.

Dzīvnieku atkritumu pārstrādes rūpnīcas teritorijā
Dzīvnieku atkritumu pārstrādes rūpnīcas teritorijā Foto: TVNET lasītāja foto

Ko saka pati "Reneta"?

"Renetas" vadītājs Mindaugs Virškus sarunā ar portālu TVNET apstiprināja, ka rūpnīca regulāri saņem daudz iedzīvotāju sūdzību.

Vienlaikus "Renetas" vadītājs uzsvēra, ka atkritumu pārstrāde nav iespējama bez jebkādas smakas.

Jautāts par filtriem, uz kuru milzīgo noslodzi un regulārajām problēmām iedzīvotāji norādīja, Virškus norādīja, ka pārsvarā filtri tiek izmantoti. Vienlaikus viņš nenoliedza, ka rūpnīca tiek darbināta arī bez filtriem. 

Rūpnīcu nepārcels

Pēc "Renetas" vadītāja teiktā, pēdējā laikā iedzīvotāju sūdzību daudzums kompānijai esot vairākkārt samazinājies, jo kompānija vairs nepārstrādā dzīvnieku izcelsmes atkritumus. Tā Saldū dedzina tikai zivis. Pārējie dzīvnieku izcelsmes atkritumi tiek vesti pārstrādei uz Lietuvu.

Patlaban "Reneta" neplāno rūpnīcu pārcelt uz citu vietu, jo rūpnīcas būvniecībā piesaistīta arī ES nauda. Pārceļoties uz citu vietu, daļu no tās nāktos zaudēt.

Pēc TVNET raksta dodas uz Saldu

Uzklausot iedzīvotāju sūdzības, portāls TVNET sazinājās ar Vides ministriju. Tās pārstāvji jautājumus saistībā ar šo problēmu pāradresēja Valsts vides dienestam. 

Dienesta Juridiskā departamenta direktore Laura Rozenberga portālam TVNET norādīja, ka dienests ir informēts par SIA "Reneta" darbību un  Saldus iedzīvotāju sūdzībām par smakām. Dienesta Liepājas reģionālā vides pārvalde ir veikusi vairākas pārbaudes šajā  uzņēmumā.

Vakar un šodien smaku no SIA "Reneta" teritorijas nav, šodien uz  Saldu pārbaudē ir nosūtīts inspektors.

Valsts vides dienesta pārstāve informāciju par inspektora pārbaudi Saldū solīja sniegt trešdien. Portāls TVNET noteikti sekos līdzi notikumu attīstībai!

Aicinām iesaistīties!

Ja arī Tev ir kāda problēma vai situācija, kurā vairs neredzi risinājumu, droši vērsies pie portāla TVNET! Mēs mēģināsim Tev palīdzēt! Turklāt tuvojas TVNET desmitgades jubileja un saistībā ar to esam apņēmušies veikt desmit labus darbus. Iespēja saldeniekiem elpot tīru gaisu būtu viens no tiem. Cīnīsimies kopā par savām interesēm!

Komentāri (272)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu