Policisti pārkāpj noteikumus, bet soda braucējus (263)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Autobraucējam Mārtiņam ceļu policisti noteica 20 latu sodu par mašīnas novietošanu it kā neatļautā vietā. Taču portāla TVNET lasītājs šo soda naudu pat negrasās maksāt, jo noskaidrojis, ka dzeltenā līnija, pie kuras viņš bija novietojis savu auto, nav saskaņota un tādēļ tai nav likumiska spēka. Autobraucējs noteikto soda naudu pārsūdzēja, taču Ceļu policijā atbildēja - šoferim nav jādomā, vai ceļa apzīmējums ir vai nav saskaņots, viņam tas vienkārši jāievēro... Turklāt Mārtiņš novērojis, ka vietā, kur viņa automašīnai uzlīmēja kvīti par stāvēšanu it kā neatļautā vietā, policisti paši regulāri pārkāpj satiksmes noteikumus...

Dzeltenā līnija pie viesnīcas

Viņš pastāstīja, ka blakus viņa mājai Rīgā, Slokas ielā 10, atrodas viesnīca “Slokas OK Hotel”, pie kuras jau gadiem nedrīkst apstāties un stāvēt, jo ielas malā uzkrāsota dzeltenā līnija. Viesnīcas adrese ir Slokas 12.

Mārtiņš centies šajā vietā auto nenovietot, taču dažkārt arī gadījies atstāt mašīnu pie līnijas, jo satiksme šajā rajonā ir intensīva un tādēļ bieži vien pie viņa mājas nav citu vietu, kur novietot auto. Turklāt šajā ceļa posmā ir aizliegts apgriezties, un tādēļ, lai atrastu mašīnai stāvvietu, nākas apbraukt veselu kvartālu.

Atbildīgais departaments apzīmējumu nav saskaņojis

Tā kā tomēr dažreiz nācies mašīnu nolikt pie līnijas, Mārtiņš sācis interesēties par šo ceļa apzīmējumu Rīgas domes Satiksmes departamentā, kurš galvaspilsētā saskaņo ceļa zīmju izvietošanu un apzīmējumu uzklāšanu. Departamenta vadītājs braucējam oficiālā vēstulē (skatīt raksta Resursus) atzinis, ka departamenta speciālisti nav akceptējuši šī konkrētā dzeltenā apzīmējuma uzklāšanu.

Tādējādi šai dzeltenajai, uz asfalta uzkrāsotajai līnijai neesot likumiska spēka, Mārtiņš stāstīja.

  "Kāds to ir uzkrāsojis patvaļīgi, iespējams, pati viesnīca," lasītājs pieļāva.

Noteikumus pārkāpj paši policisti

Mārtiņš novērojis, ka stāvēšanu pie viesnīcas dzeltenās līnijas iecienījuši paši ceļu policisti. Viņi regulāri tur novietojuši savas automašīnas, lai ķertu citus noteikumu pārkāpējus šajā krustojumā.

Mārtiņš fiksējis, ka policistu auto pie dzeltenās līnijas stāv bez ieslēgtām bākugunīm
Mārtiņš fiksējis, ka policistu auto pie dzeltenās līnijas stāv bez ieslēgtām bākugunīm Foto: TVNET lasītāja foto

Policisti neziņā, kā rīkoties

Lai ceļu policisti varētu stāvēt vietās, kur tas nav atļauts, viņiem ir jāieslēdz bākugunis, šoferis skaidroja. Taču šajā vietā viņi to bieži nav darījuši.

Kad puiši policistiem par to mierīgā sarunā aizrādījuši, likumsargi bākugunis dažkārt arī ieslēguši.

Kad sākts runāt par to, ka dzeltenā līnija nav saskaņota Satiksmes departamentā, policistiem nav bijusi vienota nostāja, vai tiešām tā ir un ko šajā situācijā darīt.

Paši pārkāpj noteikumus, bet soda braucēju

Tāpat likumsargi neatļauti stāvējuši ielas otrā pusē (skatīt bildi pie raksta) un šādi, neatļauti stāvot, sodījuši daudz braucēju, Mārtiņš novērojis. Vienā šādā reizē braucējs devies pie policistiem šo lietu skaidrot, bet tajā pašā laikā izrādījies, ka policisti jau paguvuši viņa automašīnai, kas bijusi novietota pie viesnīcas dzeltenās līnijas, uzlīmēt soda kvīti un noteikt sodu par stāvēšanu neatļautā vietā - 20 latu.

Mārtiņš fiksējis, ka policistu auto pie dzeltenās līnijas stāv bez ieslēgtām bākugunīm
Mārtiņš fiksējis, ka policistu auto pie dzeltenās līnijas stāv bez ieslēgtām bākugunīm Foto: TVNET lasītāja foto

Pārsūdz soda naudu

Ar konkrētajiem policistiem, kas kvīti uzlīmējuši, bijis bezjēdzīgi strīdēties, ka šai dzeltenajai līnijai nav bijis likumiska spēka, tādēļ Mārtiņš soda mēru pārsūdzējis augstākam priekšniekam Ceļu policijā. Braucējs atzīst, ka pieļāvis kļūdu iesniegumā policijai, jo tajā vērsis arī uzmanību uz pašu policistu likuma pārkāpumiem un to, ka dzeltenā līnija nav saskaņota atbildīgajā pašvaldības departamentā.

Ko atbild Ceļu policijā?

Savukārt atbildīgā Ceļu policijas pārstāve (pilnu viņas atbildi skatiet raksta Resursos) atzinusi, ka policists rīkojies saskaņā ar likumu, nosakot Mārtiņam sodu par stāvēšanu pie dzeltenās līnijas.

Viņa rakstīja, ka braucējam nebūtu jādomā, vai ceļa apzīmējums ir saskaņots Satiksmes departamentā vai nē. Šoferim ir jāievēro satiksmes noteikumi.

Noteiktais sods Mārtiņam nav atcelts. Policija uzskata, ka administratīvā pārkāpuma protokols ir sastādīts pamatoti un likumīgi un nav pamata tā atcelšanai.

Vērsīsies tiesā. Bet vai vajag?

Taču autovadītājs ar šo policijas lēmumu nav mierā un gatavs to apstrīdēt arī Administratīvajā tiesā. Vienlaikus lasītājs pauž neizpratni un sašutumu, ka apstākļos, kad visiem, tostarp valsts iestādēm trūkst naudas, viņam jātērē valsts nauda un jāapgrūtina tiesa ar šādām "muļķīgām lietām".

Arī policijā, neskatoties uz naudas trūkumu, nākas tērēt naudu, lai gari un plaši vairāku lappušu garumā atbildētu Mārtiņa iesniegumam. Situācija esot absurda.

"Svarīgs fakts ka Satiksmes departamenta atbilde saņemta pirms mēneša, bet "nelegālais" ceļa apzīmējums joprojām nav  noņemts," autovadītājs pauda sašutumu.

TVNET centīsies palīdzēt

Portāls TVNET, uzsverot, ka ceļu satiksmes noteikumi ir jāievēro visiem braucējiem, tomēr vēlas, lai ceļu zīmes un apzīmējumi, par kuru neievērošanu šoferiem nosaka sodu, būtu ar likumīgu spēku un saskaņoti visās nepieciešamajās institūcijās.

Komentāri (263)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu