Apsaimniekotājs: ēku renovācijas pretinieki izmanto sabotāžu un melus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Cilvēku attieksme pret daudzdzīvokļu māju renovāciju ir dažāda un ierasti sabiedrība dalās trīs frontēs – par, pret un vienalga, pilsētas informācijas portālam Talsi24.lv atzina Aleksandrs Tarabanovskis, SIA «Talsu namsaimnieks» valdes loceklis.

Viņš arī norāda, ka ierasti tie, kas ir par un pret ir diezgan antagoniski (red.- nesamierināmi) noskaņoti. Tāpat tie, kas ir pret izmanto visdažādākās iespējas, sākot ar vienkāršu sabotāžu, demagoģiju, meliem beidzot ar plašsaziņas līdzekļu piesaisti.

Pēc Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājas lapā publicētās informācijas izriet, ka SIA «Talsu Namsaimnieks», 2007. - 2013.gada plānošanas periodā noslēdzis līgumus par septiņu māju - Celtnieku ielā 8, Dundagas ielā 2, 1905.gada ielā 1, Darba ielā 19, 1905.gada ielā 5, 1905.gada ielā 13 un nama Darba ielā 1, renovāciju. A. Tarabanovskis atzīmē, ka pēdējās trīs minētajās daudzdzīvokļu mājās jau notiek reāli darbi un šogad tos plānots pabeigt.

Viņš arī pastāsta, ka paredzēts uzsākt darbu vēl pie vismaz trīs namu renovācijas – projektu nama Raiņa ielā 13 renovācijai šobrīd izskatot LIAA, Raiņā ielas 15. nama renovācijas projektu LIAA plānots iesniegt aprīlī, savukārt A. Pumpura 7. nama renovācijai tiek gatavota dokumentācija. «Šo māju renovāciju uzsāksim, atkarībā no laika apstākļiem, visticamāk tas būs nākamā gada pavasarī,» pastāstīja A. Tarabanovskis.

Paši talsenieki pilsētas informācijas portālā Talsi24.lv izsaka dažādas atsauksmes par renovācijas rentabilitāti. Kāda pilsētas iedzīvotāja raksta: «Pārmaiņas pozitīvas gan vizuāli, gan siltuma ziņā, tik silts dzīvoklī nav bijis, protams, par to ir jāmaksā, bet noteikti atmaksājas apkures sezonā.» Kāds cits talsenieks, savukārt, vērš uzmanību uz to, ka tas atkarīgs no tā, cik kvalitatīvi darbi ir veikti. Vēl kāds ir skeptiski noskaņots, norādot: «Lai kā maksātu, vienalga apčakarēs un liks maksāt vairāk».

SIA «Talsu namsaimnieks» valdes loceklis, vērtējot renovācijas rentabilitāti, norāda: «Manuprāt, renovācija ir rentabla, ja ievēro divus nosacījumus: pirmais, gada griezumā, ietaupītā nauda par siltumenerģiju sedz kredīta izmaksas; otrais, kredīts ir jāatmaksā desmit gados. No šiem nosacījumiem arī vados. Protams, ja iedzīvotāji vēlas veikt vairāk darbus, tad tā jau ir viņu vēlme».

Viņš arī uzsver, ka māja, kas ir renovēta – 1905.gada ielā 1 - par siltumenerģiju maksā apmēram par 50 % mazāk kā citas līdzīgas. To pierādīja arī projektā «Karstie rēķini» iesūtītie iedzīvotāju apkures rēķini, par ko jau ziņojām. A.Tarabanovskis piebilst, ka ar katras mājas siltumenerģijas patēriņa datiem iedzīvotāji var iepazīties «Talsu Namsamnieka» mājas lapā (sadaļā iedzīvotājiem/noderīgi).

Jautāts, uz cik gadiem pārsvarā māju iedzīvotāji paņēmuši kredītu un, pēc cik gadiem plānots, ka renovācija atmaksāsies, A.Tarabanovskis norāda, ka parasti kredīts tiek ņemts uz desmit gadiem. «Parasti, iesaku ņemt tā, lai pārskatāmā nākotnē projekts atmaksātos un iedzīvotāji gūtu ekonomisku labumu,» viņš piebilst.

SIA «Talsu namsaimnieks» valdes loceklis arī atzīst, ka renovācijas procesā bijusi arī negatīva pieredze ar būvnieka izvēli Celtnieku ielā 8. «Bijām spiesti lauzt līgumu un sludināt jaunu iepirkumu. Nedomāju, ka renovācijai ir sliktās puses, jo dzīvojamais fonds ir nolietojies un jaunāks nepaliek, ātrāk vai vēlāk šie darbi būs jāveic, tad jau labāk tagad un par puscenu. Sliktā puse varētu būt tā, ka iedzīvotāji nav spējīgi vienoties un saprast šo darbu nepieciešamību, vēl arī tas, ka iedzīvotājiem šīs summas liekas astronomiskas, kā arī pietrūkst skaidrojošā darba,» atzīst A.Tarabanovskis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu