Uzbrukumā cietušais žurnālists: Latvija nav otra Krievija (97)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ savas mājas kāpņu telpā savainotais portāla kompromat.lv žurnālists Leonīds Jākobsons uzskata, ka policijas izmeklēšana viņa uzbrukuma lietā rit pārāk lēni. Par spīti tam, ka viņa dzīvojamā nama pagalmā ir novērošanas kameras, to ieraksti vēl aizvien nav uzrādīti publiskai atpazīšanai, žurnālists pastāstīja TV3 raidījumam «Nekā personīga».

Patlaban Jākobsons ārstējas Stomatoloģijas institūta slimnīcā. Viņa veselības stāvoklis ir uzlabojies, un par ceturtdienas notikumiem liecina piecus centimetrus gara brūce uz sejas un zilumi uz pieres.

No Jākobsona stāstītā «Nekā personīga» izriet, ka ceturtdiena sākusies kā normāla darba diena. Paveicis ikdienišķos darbus kompromat.lv portālā, ap pulksten 16:00, tas ir, nedaudz vēlāk nekā parasti, Jākobsons kopā ar ģimeni – astoņus gadus veco dēlu un sievu - devās uz netālu esošo Ģertrūdes ielas «Lido» paēst pusdienas.

Atpakaļceļā sieva iegāja veikalā nopirkt ēdamo, viņš ar dēlu devās uz Čaka ielas dzīvokli. Pa ceļam jokojot un nedaudz paskrienot pa priekšu puišelim, abi iegājuši arī kāpņu telpā. Leonīds bijis desmit metrus dēlam priekšā.

Starp otro un trešo stāvu pretī viņam strauji nākuši divi vīrieši. Jākobsons sapratis, ka ir nākuši pēc viņa un sekos uzbrukums. Viņam sejā tika iepūsta asaru gāze, viņš nogāzts zemē un noziedznieki viņu sākuši spārdīt kājām. Jākobsons tobrīd domājis tikai par savu dēlu, tādēļ nav jutis sāpes.

Zēns panikā izskrējis uz ielas. Savukārt Jākobsons panikā kliedzis pēc palīdzības. Trešajā stāvā dzīvojošais kaimiņš bija saklausījis šāviena troksni, tādēļ sākotnēji izskanēja informācija par to, ka žurnālists sašauts.

Noziedznieki Jākobsonam ar nazi sakropļoja seju un metās bēgt. Jākobsons bijis pie samaņas. Viņa vecāki izsauca ātros un policiju.

Jākobsona sieva par notikušo uzbrukumu informēja arī «Nekā personīga», tādēļ raidījuma žurnālisti vieni no pirmajiem ieradās uzbrukuma vietā un arī slimnīcā.

Uzbrukums Jākobsonam noticis astoņus gadus vecā puišeļa acu priekšā

No redzētā Čaka ielas kāpņu telpā viņam palika slikti un viņš vairākas reizes vēmis. Jākobsons ir sašutis, ka policija nopratināja zēnu bez psihologa klātbūtnes, kā arī nepiedāvā psiholoģisko palīdzību vēlāk. «Pēc manām domām, tā ir liela trauma bērnam – redzēt, kā griež viņa tēvu.»

Interneta portāls kompromat.lv, kuru vada Leonīds Jākobsons, vērtēts pretrunīgi. Līdzīgi kā pietiek.com, ko var uzskatīt par kompromat.lv latviešu versiju, tajā publiski var nonākt informācija, kas ir tikai vienas konfliktā esošas puses interesēs. Tas allaž rada pamatu bažām, vai par konkrētas informācijas parādīšanos netiek maksāts.

Jākobsons apgalvo, ka cenšas ievērot objektivitātes principu un ļaut izteikties visiem. Katrā gadījumā kompromat.lv regulāri parādījušās ziņas, kas kaitinājušas gan politiķus, gan policiju, gan arī kriminālās autoritātes.

Ceturtdienas uzbrukuma pasūtītāju Jākobsons izvirza, analizējot tēmas, kas pēdējā nedēļā parādījās viņa portālā

Tādas ir četras.

1. Rīgas mēra Nila Ušakova nopludinātie epasti, kas parāda viņa ciešās saiknes ar Pirmo Baltijas kanālu.

2. Dienu pirms notikuma Jākobsons bija saņēmis draudus no organizācijas «Dzimtā valoda» dibinātāja Jevgēņija Osipova sievas. Jākobsons kompromat.lv publicēja rakstu par Osiopova brāļa iespējamo pornobiznesu.

3. Trešā tēma bija saistīta ar čečenu uzņēmēju Bislanu Abdulmuslimovu un viņa saikni ar politiķiem.

4. Ceturtā – Drošības policija bija aizturējusi cilvēku, kas Jākobsona vārdā bija izsūtījis epastus. Šonedēļ bijusi paredzēta konfrontācija, kas uzbrukuma dēļ nenotika.

Uzbrukumu Jākobsonam jau ir nosodījušas vairākas augstas amatpersonas no tiesībsargājošām iestādēm, kā arī bijušie un esošie politiķi. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) stāsta, ka policijas galvenā versija saistīta ar žurnālista profesionālo darbību. Par izskanējušajiem Jākobsona izteikumiem, ka policija par viņu palātā ņirgājusies, usākta dienesta pārbaude. Katrā ziņā «policija nav ieinteresēta kaitēt žurnālistam», norādīja Kozlovskis.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu