Vērtēs policijas praksi par žurnālistu datu nesēju atsavināšanu (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja un bijusī žurnāliste Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) pētīs likumus pēc pēdējā laikā notikušiem vairākiem gadījumiem, kad žurnālistiem atsavināti datu nesēji, tā paralizējot viņu profesionālo darbību. Mūrniece pauda viedokli, ka tas nebūtu pieļaujams.

«Ja policijai vai izmeklēšanas institūcijām ir nepieciešama informācija kādas lietas izmeklēšanā, tas nedrīkstētu paralizēt žurnālista darbu. Viens ir tradīcijas, kādas ir izveidojušās, otrs ir jāskatās, kā šāda prakse būtu pareizi jāveido. Ja patiešām ir nepieciešama likuma grozījumi, tie ir jāveic,» sacīja Saeimas komisijas vadītāja.

Pēdējā laikā tiesībsargājošās iestādes atsavinājušas datu nesējus vairākiem žurnālistiem, piemēram, Latvijas Televīzijas bijušajai žurnālistei Ilzei Naglai, kuras datoru atsavināja saistībā ar kriminālprocesu par vērienīgo datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas. Tika atsavināti arī «kompromat.lv» žurnālista Leonīda Jākobsona datu nesēji saistībā ar Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņas centrs») privātā e-pasta sarakstes noplūdi.

Mūrniece uzskata, ka žurnālistu brīvību strādāt nedrīkstētu ierobežot.

«Man ir priekšlikums vērtēt gadījumus, kad tiek ierobežota žurnālista brīvība strādāt, kad tiek atsavināti datori, datu nesēji un žurnālista darbs tiek pilnībā paralizēts. Šādi gadījumi salīdzinoši nesenā pagātnē ir bijuši vairāki,» norādīja komisijas vadītāja.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Foto: LETA
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu