Bērziņš: uz politiskās skatuves ir vieta jaunam spēlētājām (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka uz Latvijas politiskās skatuves ir vieta jaunam, spēcīgam spēlētājām, taču šobrīd process ar jaunu politisku biedrību – «Latvijas attīstībai» un «Brīvo demokrātu» – dibināšanu iet pretējā virzienā.

«Ja skatās tā objektīvi, tad Latvijas politisko skatuvi ir atstājuši lieli spēki. Varētu uzskatīt, ka ir bāze... [jaunam spēkam]. Skaidrs, ka Latvijā nav beidzies politiskās sistēmas veidošanās process. Es esmu pārliecināts, ka Latvijā vēl veidosies kāds stiprs spēks.. Vai »Vienotībai« tas izdosies, to ir ļoti grūti spriest..» otrdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica Bērziņš.

Jautāts, vai jaunizveidotajām biedrībām varētu izdoties kļūt par spēcīgiem spēlētājiem uz politiskās skatuves, Bērziņš atzina, ka to pagaidām ir grūti novērtēt. «Es baidītos vērtēt. Olšteina komandai bija kaut kā sevi jāgrupē,» atzina Bērziņš, gan piebilstot, ka tas viņu pozīcijas parlamentā neuzlabo.

«Sapratīgāk būtu, ja mēs prastu nonākt pie kaut kā lielāka un stabilāka. Šobrīd process iet pilnīgi pretēju ceļu,» atzina prezidents.

Jau vēstīts, ka nepilna mēneša laikā Latvijā nodibinātas divas jaunas biedrības, kurās iesaistījušies politiķi. Joprojām «Vienotības» biedrs, ekspremjers un finanšu ministrs, partijas «Jaunais laiks» dibinātājs Einars Repše 1.martā ar domubiedriem nodibinājis biedrību «Latvijas attīstībai».

Savukārt seši neatkarīgie deputāti, kas pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām uzreiz atšķēlās no Zatlera Reformu partijas un pašlaik strādā Klāva Olšteina vadībā, 23.martā nolēmuši dibināt biedrību «Brīvie demokrāti».

Abas jaunās biedrības neizslēdz iespēju pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām pārtapt par politiskiem spēkiem.

«Brīvie demokrāti» par savu galveno mērķi noteikuši Latvijas ekonomikas restartēšanu, atgriežot ekonomiskajā apritē 100 tūkstošus ekonomiski aktīvo valsts iedzīvotāju.

Par «Brīvo demokrātu» valdes priekšsēdētāju ievēlēta Elīna Siliņa. Biedrības valdē darbosies Jānis Upenieks, Jānis Junkurs, Klāvs Olšteins, Gunārs Rusiņš un Viktors Valainis.

Savukārt biedrības «Latvijas attīstībai» dibinātāju vidū ir ekspremjers un bijušais ministrs Einars Repše, kā arī uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs, «Vienotības» biedrs Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups, no «Jaunā laika» izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, «Vienotības» priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Repše joprojām ir arī «Vienotības» biedrs. Viņš paziņojis, ka nesteigsies atbildēt uz «Vienotības» valdes aicinājumu izšķirties, vai viņš vēlas aktīvi darboties partijā un iesaistīties premjera Valda Dombrovska attīstības plāna īstenošanā vai veidot jaunu politisko spēku.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu