Lietuvā rosinās referendumu par jaunas AES celtniecību (21)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Seima Kristiešu partijas frakcijas vadītājs Vidmants Žiemelis iesniedzis parlamentam likumprojektu, kas paredz reizē ar kārtējām Seima vēlēšanām izsludināt konsultatīvu referendumu attiecībā uz jaunas atomelektrostacijas celtniecību.

Deputāts uzskata, ka šis jautājums ir pietiekami svarīgs, lai saskaņā ar valsts konstitūciju Lietuvas pilsoņi izteiktu par to savu viedokli tautas nobalsošanā, jo sakarā ar kodolspēkstacijas celtniecību valstij jāuzņemas ilglaicīgas finansiālās saistības, un šāds objekts var ietekmēt arī Lietuvas iedzīvotāju drošību.

Turklāt sarunas ar potenciālajiem jaunās AES investoriem vairākus gadus norisinājušās «aiz slēgtām durvīm», nedodot nedz enerģētikas ekspertiem, nedz medijiem iespēju iepazīties ar ekonomiskajiem un finansiālajiem nosacījumiem, kas ir svarīgi visiem valsts pilsoņiem, viņš norādījis.

«Rodas bažas, ka, atsaucoties uz enerģētiskās neatkarības problēmām, tiks mēģināts lēmumus pieņemt īpašas steidzamības kārtībā, neļaujot sabiedrībai pietiekamā mērā iepazīties ar pašu projektu un paredzamo saistību ietekmi uz mūsu valsts nākotni,» norādījuši referenduma iniciatori.

Pēc Žiemeļa teiktā, jaunās AES celtniecībā paredzēts uz nekomerciāliem pamatiem investēt desmitiem miljardu litu.

«Jauni valsts parādi var uzgult ne vien tagadējo nodokļu maksātāju, bet arī viņu bērnu un mazbērnu pleciem. Tādēļ šādi būtiski lēmumi jāpieņem īpaši skaidri, ieklausoties speciālistu argumentos un atklāti apspriežot tos sabiedrībā, lai pilsoņi nekļūtu par viendienīgu politisko lēmumu ķīlniekiem vai šauru enerģētikas nozares biznesa grupējumu interešu apmierinātājiem,» uzsvēris deputāts.

Likumprojektā arī aicināts no jauna izvērtēt atomenerģētikas drošības garantijas.

Lietuvas likumi nosaka, ka referendums var tikt ierosināts, ja šādu iniciatīvu atbalsta 36 Seima deputāti. Lietuvas parlamentā pavisam ir 141 deputāts.

Kā ziņots, februārī Lietuvas valdība pirmo reizi netieši ieminējās, ka apsver iespēju aizņemties līdzekļus jaunās Visaginas AES būvniecības projektam, ko Lietuva gatavojas īstenot kopā ar abām pārējām Baltijas valstīm. Enerģētikas ministrija lēsusi, ka aizdevumu apkalpošanai laikā no 2020. līdz 2027.gadam būs jāatvēl gandrīz visi jaunās spēkstacijas neto ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju, bet laikā no 2027. līdz 2038.gadam - aptuveni puse neto ieņēmumu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu