Gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās - Galkins, Putins un citi "šovmeņi" (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ beidzās sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām. Latvijas pašvaldībām pieteikti 732 saraksti un tajos uz vietām pašvaldībā pretendē 11 172 deputātu kandidāti. Pētot sarakstus, atklājām arī interesantas personības - vietējās varas spicē pūlas nokļūt arī Maksims Galkins, Medvedevs, Putins, krietns pulciņš bezdarbnieku un ne mazums tādu ļaužu, kam izglītība beigusies ar pamatskolu.

Pašvaldību deputātu kandidātu populārākās profesijas viennozīmīgi nevar nosaukt – daudz ir skolotāji, pasniedzēji un dažādu līmeņu vadītāji, bet netrūkst arī vienkāršu strādnieku un cilvēku bez nodarbošanās. Interesanti, ka ekonomiskā situācija arī kandidātu dzīvēs darījusi savu un daudzi kandidāti norāda, ka ir bezdarbnieki. Arī izglītības līmenis kandidātiem ir visdažādākais - no pamatizglītības līdz augstākajai. Jelgavā partijas "Par Dzimteni" sarakstā no 10 kandidātiem tikai viens ir ar augstāko izglītību, seši ar vidējo, bet trīs ar pamatizglītību. Arī no "Saskaņas centra" Jelgavā teju puse deputātu kandidāti ir bez augstākās izglītības. Liepājā no PCTVL saraksta ar vidējo izglītību ir puse deputātu kandidātu, pie kam trešdaļa ir bezdarbnieki. Ekonomiskā krīze nav gājusi garām Osipova partijai – Liepājā trešdaļa kandidātu ir bezdarbnieki, bet Daugavpilī no pieciem deputātiem tikai divi strādā.

Politikā nolēmis doties populārais radiodīdžejs Ufo, jeb Kaspars Upacieris. Tiesa atšķirībā no daudziem, viņu vada citi mērķi. Ikšķiles domē viņš esot gatavs stādāt par velti.

Kaspars Upacieris, radio Dj (Apvienība iedzīvotāji): "Ja es gadījumā kļūšu par deputātu, esmu ar mieru to darīt bez naudas. Tas ir sabiedriskais pienākums, cilvēki mani zina, var pienākt klāt, pateikt savas problēmas un es viņas aiznesīšu uz domi."

Ufo nevēlas arī kļūt par Ikšķiles domes priekšsēdētāju.

Kaspars Upacieris: "Nu kaut vai ētisku apsvērumu dēļ. Es uzskatu, ka mana darbavieta ir radio un kā tas būs, ka es tagad strādāšu radio un norādīšu uz nelikumībām citā novadā."

Pētot sarakstus atklājas, ka deputāta portfelis ir samērā iekārojams mūziķu un mākslinieku vidū. Piemēram, grupas A-Eiropa mūziķis Artūrs Duboks ir Tautas partijas lokomotīve Daugavpilī. Valters, šoreiz bez Kažas, cer kļūt par Rīgas domes deputātu. Turpat tēmē arī Normunds Rutulis, dziedātāja Ieva Akurātere, mākslinieks Aivars Vīlipsons. Interesanti, ka Daugavpilī teju pusi "Sabiedrība citai politikai" sarakstu veido Daugavpils teātra aktieri – tā teikt, no viena teātra otrā. Mākslinieki savas politiskās aktivitātes nekādi nesaista ar krīzi koncertdzīvē.

Valters Frīdenbergs, deputāta kandidāts (LPP/LC): "Politika ir lieta, ko esmu nolēmis turpināt darīt. Šobrīd studēju politiku universitātē, tā kā tas vien jau liecina, ka esmu gatavs nopietni kaut ko darīt nopietni, nevis kā par daudziem mūziķiem runā, kas šogad uz pašvaldību un tad uz Saeimu mēģinās iet."

Pēc kļūšanas par Rīgas domes deputātu, mūziķis gatavs darboties pilsētas attīstības un kultūras jomās. Frīdenbergs noliedz, ka starts pašvaldību vēlēšanās ir saistīts ar partijas vēlmi celt reitingus piesaistot populārus cilvēkus.

Arī "Baleta prīma" Lita Beiris gatava darboties kultūras jomā, turklāt viņa ir gatava cīnīties pret skolu slēgšanu.

Lita Beiris, deputāta kandidāte (JL): "Nogriezt, sagriezt ir ārkārtīgi viegli, bet pēc tam radīt no jauna, jaunas vērtības - tas ir ļoti grūti. Tāpēc jāskatās ar pietāti uz izglītības sistēmu."

To, ka ir labi kļūt par Rīgas domes deputātu ir sapratis ne tikai Daiņa Īvāna dēls, kurš arī kandidē uz šo amatu, bet arī teju vai visa Žuravļovu ģimene – sarakstā kandidē seši dažāda vecuma Žuravļovi, kuri visi kopumā domē cer aizņemt sešus krēslus. Viens no Žuravļovu saimes gan noliedz, ka lēmums startēt Rīgas domes vēlēšanās ir ģimenes vienošanās. Tas esot liktenis.

Andrejs Žuravļovs, "Par Dzimterni" deputāta kandidāts: "Tas ir drosmīgs gājiens, bet no otras puses - Žuravļovi ir pazīstami cilvēki. Īstenība es sen gribēju piedalīties politikā, nevaru noskatīties, ka cilvēki apsola, bet nav rezultāta. Es negribu neko solīt, es vienkārši gribu darīt to, ko dara Rīgas domē un darīt to kvalitatīvi, kā esmu pieradis to darīt."

Andrejs labprāt darbotos Pilsētas attīstības komitejā, kaut arī ikdienā viņš ir tirdzniecības pārstāvis un viņa darbs nav saistīts ar pilsētas attīstības jomu.

Andrejs Žuravļovs: "Esmu daudz ko iemācījies. Mans vectēvs ir arhitekts, viņš būs konsultants, šobrīd viņš arī ir konsultants, konsultē partiju."

Ir arī citi, droši vien vēlētāju balsu zvejošanai, sarakstos piesaistīti slaveni uzvārdi, piemēram, Medvedjevs, Putins. Interesanti, ka Juris Putins kandidē LPP/LC sarakstā, tātad aizstāv kristīgās intereses, bet darbs viņam saistīts ar spēļu elli, jeb kazino.

Vēlēšanās startē arī Maksims Galkins. Šoreiz gan ne slavenais krievu parodētājs, bet šoferis no Jelgavas. Latvijas Galkina sapnis ir satikt Krievijas Galkinu, bet vēlēšanās ar vārda un uzvārda sakritību Latvijas Maksims Galkins cer savākt vairāk vēlētāju balsis.

Maksims Galkins, deputāta kandidāts (PCTVL): "Teica, ka bračka, bet neiznāk ar viņu satikties, bet ļoti gribas. Kad cilvēki uzzina manu vārdu un uzvārdu, viņiem ir smaids."

Pašvaldību vēlēšanās lielākā cīņa par deputātu krēsliem paredzama galvaspilsētā. Vēlēšanas notiks 6. jūnijā. Tad arī būs zināms, cik "šovmeņu", dziedātāju aktieru un mākslinieku, skatuvi vai molbertu nomainīs pret deputāta portfeli.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu